Amber Heardin ja Johnny Deppin oikeus­taistosta on kasvanut ainut­laatuinen media­spektaakkeli – Yleisö käy meemien kautta omaa oikeuden­käyntiään

Mediatutkija Outi Hakola sanoo, että osapuolet taistelevat ensisijaisesti julkisuuskuvastaan ja omasta uskottavuudestaan yleisön silmissä.

6.5. 18:33

Yhdysvalloissa Virginian osavaltiossa käydään tällä hetkellä neljättä viikkoa massiivista ja sekavaa oikeudenkäyntiä, jossa vastakkain ovat näyttelijät Johnny Depp ja Amber Heard, entinen aviopari. Oikeudenkäyntiä seurataan mediassa poikkeuksellisen tiiviisti.

Oikeudenkäynti liittyy Amber Heardin joulukuussa vuonna 2018 Washington Postissa julkaisemaan mielipidekirjoitukseen, jossa hän kirjoitti kokemastaan lähisuhdeväkivallasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja yleisemmin #metoo-liikkeen esiin nostamista, vallan väärinkäyttöön liittyvistä kysymyksistä.

Vaikka Heard ei viitannut tekstissä nimellä entiseen puolisoonsa Johnny Deppiin, Heardin tulkittiin kirjoittavan hänestä. Väitteet Deppin väitetystä väkivaltaisuudesta olivat olleet esillä julkisuudessa jo vuosia aikaisemmin.

Depp nosti tekstistä kunnianloukkauskanteen. Hän vaatii Heardilta noin 50 miljoonaan dollarin eli 47 miljoonan euron korvauksia tekstistä, jonka hän väittää tuhonneen uransa. Heard nosti vastakanteen, jossa hän vaatii Deppiltä 100 miljoonan dollarin eli 95 miljoonan euron korvauksia.

Oikeudessa on kuultu yksityiskohtaisia kuvauksia lukuisista väitetyistä tapauksista, joissa Depp on uhannut, pahoinpidellyt tai käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen Heardia.

Myös Heardin on väitetty käyttäytyneen väkivaltaisesti ja arvaamattomasti. Lisäksi oikeudessa on sivuttu erityisesti Deppin huumeiden ja alkoholin käyttöä.

Todistajien lisäksi oikeudessa on käytetty osapuolten kuvaamaa video- ja kuvamateriaalia ja lähettämiä viestejä. Kumpikin osapuoli on kiistänyt toistensa väitteitä.

Itä-Suomen yliopiston mediatutkija Outi Hakola sanoo, että väitteet väkivallasta ja seksuaalisesta väkivallasta ovat lopulta tässä oikeudenkäynnissä toissijaisia.

Yhdysvaltalaisesta oikeusjärjestelmästä luennoineen Hakolan mukaan osapuolet taistelevat ennen muuta julkisuuskuvastaan ja omasta uskottavuudestaan yleisön silmissä. Sekä Depp että Heard hakevat Hakolan mielestä oikeuden tuomion lisäksi julkista tuomiota.

”Kysymys on henkilöhahmojen julkisuuskuvasta ja uskottavuudesta, siitä, kumpi on enemmän oikeutettu sympatiaan.”

Juuri yleisön rooli on oikeudenkäynnissä merkittävä. Poikkeuksellisesti koko oikeudenkäynti videoidaan, ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä verkosta ja Yhdysvalloissa osin jopa televisiosta.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen Court TV näyttää oikeudenkäynnin suorana lähetyksenä ja marssittaa ruutuun oikeudenkäyntiä kommentoivia asiantuntijoita. Hakola sanoo, että kanava markkinoi oikeudenkäyntilähetystä samalla tavalla kuin mitä tahansa viihdemedian ohjelmaa.

Suomessa oikeudenkäyntiä on näyttänyt verkkosivuillaan ainakin Ilta-Sanomat.

”Tämä ei ole näytelmä, joka näytellään oikeusasteelle, vaan näytelmä, joka näytellään oikeusasteen kautta laajalle yleisölle”, Hakola sanoo.

Aikaisemmin Yhdysvalloissa media on raportoinut yksityiskohtaisesti esimerkiksi Michael Jacksonin, O. J. Simpsonin, Woody Allenin ja Martha Stewartin oikeudenkäynneistä.

”Julkisuuden henkilöiden oikeudenkäynnit ovat olleet jo pitkään koko kansan viihdettä, jossa kiinnostus ei kohdistu lopputulokseen, vaan prosessiin, jossa nähdään julkisten henkilöiden julkisuuskuvan taakse.”

Myös tavallisten ihmisten oikeudenkäyntejä on totuttu seuraamaan Yhdysvalloissa televisiosta esimerkiksi Judge Judy -tositelevisio-ohjelmassa. Yhdysvaltalaiset odottavat, että oikeudenkäynnit ovat draamallisia tapahtumia, Hakola sanoo.

Deppin ja Heardin oikeudenkäynti on kerännyt valtavasti huomiota sosiaalisessa mediassa, jossa käyttäjät ovat asettuneet tukemaan avoimesti kannattamaansa osapuolta. Käyttäjät esittävät julkisesti omia spekulointejaan osapuolten mielenterveydestä, motiiveista, luotettavuudesta ja jopa kasvojen ilmeistä. Toistaiseksi iso osa yleisöstä on asettunut Deppin puolelle.

Hakola sanoo, että katsojat haluavat laittaa Deppin ja Heardin selkeisiin, kulttuurisista kertomuksista tuttuihin rooleihin, joissa toinen on uhri ja toinen syyllinen. Samalla katsojat ajavat kannattamansa henkilön kautta isompia periaatteita.

”Ollaanko tässä esimerkiksi naisuhrin puolella, joka on kokenut väkivaltaa. Vai onko tässä vääryyttä kokenut mies, jonka varallisuutta ja hyväntahtoisuutta on käytetty hyväksi.”

Oikeusprosessia kommentoidaan netissä myös tekstiä ja kuvia yhdistelevillä meemeillä, joilla käyttäjät yrittävät puolustaa tai horjuttaa oikeudenkäynnin osapuolia. Esimerkiksi Amber Heardista jaetuissa meemeissä rinnastetaan Heardin oikeudessa sanomia virkkeitä elokuvien repliikkeihin. Näin Heardista yritetään antaa epäluotettava vaikutelma.

”Meemien kautta käydään omanlaistaan yleisön oikeudenkäyntiä, jossa kaivetaan todisteet esille”, Hakola sanoo.

Outi Hakola sanoo, ettei yhdysvaltalainen oikeusjärjestelmä ole aina kovin kiinnostunut siitä, kuka on syyllinen ja kuka ei.

”’Se on yhteisön oma testaus siitä, kenen ihmisen se näkee edustavan parhaiten tai huonoiten yhteisön arvoja ja käyttäytymismalleja.”

Johnny Depp ja Amber Heard eivät ole oikeudessa ensimmäistä kertaa

Bruce Robinsonin ohjaaman Rommipäiväkirja-elokuvan kuvauksissa tavanneet näyttelijät avioituivat vuonna 2015. Heard haki Deppistä avioeroa 15 kuukautta avioitumisen jälkeen. The Cutin kokoavan jutun mukaan sotkuisen avioeroprosessin aikana Heard esitti väitteitä Deppin toistuvasta väkivaltaisesta käytöksestä ja haki Deppille lähestymiskieltoa. Juorulehdistö uutisoi niistä myös tarkasti.

Elokuussa 2016 entinen pari julkaisi yhteisen, sovittelevan lausunnon. Deppin ja Heardin välisen sopimuksen mukaan Heardin täytyi perua lähestymiskielto ja luopua hyväksikäyttöväitteestä. Heard lahjoitti avioero-osituksensa osittain hyväntekeväisyyteen.

Keskustelu pahoinpitelyväitteistä käynnistyi uudelleen vuonna 2018, kun brittilehti The Sun nimitti artikkelissaan Deppiä vaimonhakkaajaksi. Depp haastoi lehden oikeuteen kunnianloukkauksesta. Depp kielsi väitteet ja syytti sen sijaan Heardia väkivaltaisesta käyttäytymisestä. Depp hävisi The Sunia vastaan nostamansa kunnianloukkausjutun.

Oikaisu 7.5. kello 9.48: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Heard olisi lahjoittanut koko avioero-osituksensa hyväntekeväisyyteen. Toinen hyväntekeväisyyskohde ACLU kuitenkin todisti oikeudessa, että on saanut vain 1,3 miljoonaa dollaria luvatusta 3,5 miljoonasta dollarista, ja osa tuostakin rahasta on tullut muualta kuin Heardilta.

Oikaisu 7.5. kello 14.42. Judge Judy -ohjelman nimi oli kirjoitettu alun perin virheellisesti muotoon Judge Jury.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat