Äidinmaa on kaunis muisteludokumentti suurkaupunkilaisperheen vuodesta Pyhätunturilla – Kiinnostavinta on lasten kasvun seuraaminen

Perheaiheistaan tutun Mari Soppelan uudessa dokumentissa hänen lapsensa kääntävät kameran äitiinsä.

Äidinmaa-dokumentti rakentuu 15 vuotta sitten Pyhätunturilla kuvatun materiaalin varaan. Kuvassa Mari Soppela lapsineen.

8.5. 2:00 | Päivitetty 8.5. 9:23

Dokumentaristi Mari Soppelan ura alkoi hänen kotiin lähettämistään videokirjeistä. Amsterdamiin 1990-luvun alussa muuttanut Soppela lähetti kuulumisensa perheelleen Kemijärvelle vhs-kasettien muodossa. Yksi näistä videokirjeistä nähdään myös Soppelan uudessa dokumentissa Äidinmaa (2022).

Perhe on ollut Soppelan useiden dokumenttien aiheena. Tampereen elokuvajuhlilla palkittu esikoiselokuva Family Files – Perheeni tarina (2002) kertoi suvun itsemurhista. Soppelan sukulaiset haastoivat hänet oikeuteen arkaluonteisesta aiheesta kertovasta dokumentista, ja sitä saksittiin oikeuden määräyksellä.

Perheestä kertoo myös Äidinmaa, joka esitettiin tämän vuoden DocPointissa palkkaeroja tutkivan Soppelan Lasikatto-dokumentin (2021) lisäksi.

Amsterdamissa yli puolet elämästään asunut Soppela palaa Äidinmaa-dokumentissa lapsuutensa maisemiin pohjoiseen. 15 vuotta sitten Soppela asui vuoden verran Pyhätunturilla oman perheensä kanssa, ja Äidinmaa-dokumentti rakentuu Soppelan tuolloin kuvaaman materiaalin varaan.

Kamera on kuitenkin käännetty nyt myös Soppelaa kohti, ja tämän lapset haastattelevat äitiään: Miksi vuosi pohjoisessa oli tälle niin tärkeä? Oliko oikein viedä lapset sinne pois tutusta ympäristöstään?

Dokumentissa Mari Soppelan lapset Ilari ja Sanna myös haastattelevat äitiään: Miksi vuosi pohjoisessa oli tälle niin tärkeä? Oliko oikein viedä lapset sinne pois tutusta ympäristöstään?

Vuosikymmenien taakse, myös Soppelan omaan lapsuuteen, yltävät filmit kertovat tarinaa perheestä, identiteetistä, äitiydestä ja luopumisesta. Mielenkiintoinen on esiin nouseva kysymys ympäristön vaikutuksesta meihin. Millaiseksi tunturissa kasvettu lapsuus muovaa ihmistä?

Soppela kertoo, että Amsterdamissa lapsia kasvattaessaan hän kaipasi aina tuntureita. Kauniista kuvista huolimatta pohjoista ei dokumentissa kuitenkaan yliromantisoida, fokuksessa ovat lapset ja heidän kasvunsa. Muodoltaan ja kuvakerronnaltaan dokumentti on hyvin perinteinen, mielenkiintoisen siitä tekee Soppelan lasten kasvun seuraaminen.

Mari Soppela vuonna 2022.

Myös Soppelan lapset pohtivat 15 vuotta Pyhätunturi-vuoden jälkeen, mitä vuosi pois suurkaupungista pienessä kyläkoulussa teki heidän kasvulleen ja identiteetilleen. He pohtivat myös, millaista oli kasvaa jatkuvasti kuvaavan äidin kanssa.

Äidinmaasta muovautuukin lopulta kaunis äidin hyvästijättö omien jälkeläistensä lapsuudelle.

Äidinmaa, Teema klo 12.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat