Amos Rex hyllytti näyttely­päällikkönsä, syynä poliisin alustava epäily väärin­käytöksistä Taidehallissa

Näyttelypäällikkö Jan Försteriä epäillään taloudellisista väärinkäytöksistä edellisessä työpaikassaan Taidehallissa.

Jan Förster johti aikaisemmin Taidehallia. Kuva vuodelta 2013.

6.5. 15:13

Taidemuseo Amos Rex on hyllyttänyt näyttelypäällikkönsä poliisitutkinnan ajaksi.

”Olemme saaneet tietoomme, että näyttelypäällikkö Jan Försterin aiempi työnantaja Taidehalli on tehnyt rikosilmoituksen hänestä koskien taloudellisia väärinkäytöksiä”, Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio vastaa Helsingin Sanomien kysymykseen sähköpostitse.

”Förster ei ole töissä”, Kartio jatkaa.

Työsuhde siis jatkuu, mutta hän ei ole työtehtävissä poliisitutkimuksen aikana?

”Kyllä, tässä vaiheessa odotamme lisätietoja.”

Poliisitutkinnan aikana näyttelypäällikön työtehtäviä hoitaa ensisijaisesti Kartio.

Helsingin Taidehallin säätiö kertoi tiistaina tiedotteessa tutkintapyynnöstään, joka liittyi epäilyihin Taidehallin entisen johtajan taloudellisista väärinkäytöksistä.

Epäily syntyi keväällä 2021, kun vuoden 2020 tilinpäätöstä valmisteltiin.

”Sen yhteydessä pyysimme, että tilintarkastaja keskittyy erityisesti entisen johtajan luottokortin käyttöön”, Taidehallin säätiön hallituksen puheenjohtaja Kai Huotari kertoi HS:lle tiistaina.

Tilintarkastaja teki keväällä 2021 asiasta ensin muistion.

”Sen valmistuttua oli selvää, ettei johtajalla ole enää edellytyksiä jatkaa tehtävässä. Hän irtisanoutui saman päivän aikana”, Huotari sanoi.

Asiasta ei kerrottu julkisuuteen. Taidehalli halusi ensin erityistilintarkastuksen myös aikaisemmilta vuosilta.

Seuraajahausta tuli kuitenkin julkinen heinäkuussa 2021. ”Olin kahdeksan vuotta johtajana ja nyt oli aika”, Föster perusteli itse lähtöään Taidehallista HS:n haastattelussa. ”Taidehalli teki upean henkilöstön ansiosta merkittävästi positiivisen taloudellisen tuloksen vuonna 2020 hyvin vaikeista olosuhteista huolimatta”, hän lisäsi.

Taidehallin säätiön hallitus ei vielä tuolloin kommentoinut lähdön syytä.

Lokakuussa 2021 kerrottiin, että Förster aloittaa Amos Rexin näyttelypäällikkönä. Oliko epäilyistä silloin tietoa Amos Rexissä?

”Emme olleet tietoisia nyt julki tulleista syytöksistä, kun Förster palkattiin”, Kartio vastaa. Hän korostaa, että rekrytointiprosessi oli ”erityisen perusteellinen”, koska kyseessä on keskeinen tehtävä.

Försterin työsuhde Amos Rexiin alkoi 1. marraskuuta. Joulukuussa Taidehallin erityistilintarkastus johti tutkintapyyntöön poliisille.

Lopulta tällä viikolla Taidehalli ilmoitti tiedotteessaan, että tutkinta kohdistuu tapahtumiin, jotka ajoittuvat vuosille 2014–2021. Taidehallin säätiön arvion mukaan tapahtumien yhteisarvo on suuruusluokaltaan toistasataatuhatta euroa.

Helsingin poliisi puolestaan tiedotti, että se epäilee yhtä ihmistä alustavasti törkeästä maksuvälinepetoksesta, törkeästä kavalluksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä tapauksessa, jossa asianomistajana on Helsingin Taidehallin säätiö.

HS julkaisee epäillyn nimen jo tässä vaiheessa epäillyn vastuullisen tehtävän ja yhteiskunnallisen aseman vuoksi.

HS ei ole tavoittanut Jan Försteriä kommentoimaan asiaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat