Iittalalainen kesä­teatteri herätti somekohun ”woke-kulttuurista” kertovalla näytelmällään ja halventavilla nimillä: ”Pieleen meni”, tunnustaa näytelmän kirjoittanut maanviljelijä

Seppo Holttinen kertoo, että somekohun seurauksena pari näyttelijää menetti yöunet. Hän muuttaa näytelmän pääparin nimiä, mutta muuten ”Boomereita Woke-kulttuurin puristuksessa” esitetään ilman muutoksia.

Seppo Holttinen on kirjoittanut 30 vuotta näytelmiä Pirttikosken kesäteatterille. Kuvakaappaus kesäteatterin sivuilta.

6.5. 19:02

Pirttikosken kesäteatteri Iittalassa on nostattanut valtakunnallisen somekohun uudella näytelmällään Boomereita Woke-kulttuurin puristuksessa.

Erityistä paheksuntaa on herättänyt fiktiivisen naispäähenkilön sukunimi Mamubatjah. Se näyttäisi viittaavan halventavaan ”mamupatja”-termiin.

Urbaanin sanakirjan mukaan ”mamupatja” on ”suomalainen nainen, joka makaa maahanmuuttajan (yleensä Afrikasta tai Lähi-idästä tulleen) kanssa”.

Termiä käytetään rasistisissa ja maahanmuuttovastaisissa yhteyksissä.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Seppo Holttinen on tehnyt uuden näytelmän jo 30 vuoden ajan Pirttikosken kesäteatterille. Hän myöntää nimivalinnan epäonnistuneen.

”Se on jostain silmiini sattunut ja ajattelin, että tuossahan on hyvä sukunimi. Pieleen meni.”

Eikä hän todella tullut ajatelleeksi nimen etymologiaa?

”Kun minä en siellä somessa juuri ole enkä ole tiennyt näistä rasismisivustoista, kun en sellaisilla käy. Siitä tulikin somessa aikamoinen hulabaloo.”

Vielä haastatteluhetkellä perjantaina iltapäivällä kesäteatterin verkkosivuilla esiteltiin näytelmä niin, että ”hurditaustainen” [fiktiivinen kansa, viittaa kurdeihin] mutta Suomessa syntynyt Woke-kulttuurin voimakastahtoinen edustaja Amatullah Mamubatjah saapuu puolisonsa ja serkkunsa Ötzkullin kanssa Kurppasuon kylään.

”Nämähän ovat siis Suomessa syntyneitä Suomen kansalaisia. Sen woke-idean sain Marja Sannikan ohjelmasta, jossa kovasti riideltiin.”

Näytelmässä nuori vaimo pakenee tukahduttavasta liitosta ja huomaa kiinnostavan peräkammarin pojan.

”Naispäähenkilö on hyvin myönteinen hahmo”, Holttinen vakuuttaa.

”Hän on alkuun hyvin tiukka ja väheksyy boomereita mutta luopuu siitä woke-ajattelustaan. Onhan Barack Obamakin arvostellut äärimmilleen vietyä woke-ajattelua.”

Obama taisi lähinnä varoittaa itsetyytyväisyydestä niitä, jotka nuhtelevat toisia esimerkiksi väärän verbin käytöstä näyttääkseen omaa valveutuneisuuttaan.

Entä oppivatko boomerit näytelmässä jotain?

”Toivottavasti. Aika lailla tyhmiähän ne siinä on. Minä itse näyttelen kylähulluboomeria, joka on seonnut vaimon karattua piirinuohoojan matkaan ja kuvittelee itsensä intiaanipäälliköksi. Hän laittaa ilmoituksen Hesariin ja saa heimolaisikseen kaksi Elokapinan edustajaa, mistä tulee lisää sotkua.”

Holttinen on 68-vuotias eläköitynyt maanviljelijä. Viimeiset hiehot myytiin tällä viikolla toiselle tilalle.

Holttinen on myös valtakunnallisesti tunnettu kyläaktivisti ja Pirttikosken koulun kummit -yhdistyksen puheenjohtaja. Aikaisempia näytelmiä olivat esimerkiksi Radikalisoituneet ”Pukaman” pojat, ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) (näytelmässä Johan Pipilä) Suomesta kertonut Solidaarisuutta Surgestanissa.

Maria Tiura ja Seppo Holttinen Pirttikosken kesäteatterin näytöksessä vuona 2012.

Hämeenlinnan kaupunki antoi kulttuuripalkintonsa Pirttikosken kesäteatterille vuonna 2019.

”Aika rajustikin olen ottanut huumorilla kantaa eikä siitä aikaisemmin mitään isompaa ole tullut. Pistin Putinia halvalla jo 2014. EU- ja Ely-viranomaisia olen varmaan eniten arvostellut.”

Tarkoitus on ollut hyvä, hän vakuuttaa.

”Näyttelijät nauroivat nytkin vedet silmissä ensimmäisissä lukuharjoituksissa. Päähenkilön nimivalinta oli epäonnistunut, mutta tarkoitus on siis näyttää, että Suomessa on turhan paljon vastakkainasettelua ja kaikkien pitäisi tulla toimeen kaikkien kanssa.”

Saisiko käsikirjoituksen nähtäväksi?

”Ei nyt vielä, tervetuloa ensi-iltaan 10. heinäkuuta.”

Holttinen itse arvioi, että näytelmästä tarvitsee muuttaa vain pääparin nimet.

”Kaksi näyttelijää on jo menettänyt yöunet ja vanhempi tytär on uhannut muuttaa sukunimensä tämän somekohun vuoksi. Että kai minä ne muutan.”

Vielä samana iltapäivänä kesäteatterin sivuille tuleekin muutoksia.

Nyt päähenkilö ei ole enää ”hurdi” eikä ”Mamubatjah” vaan zurkistanilaistaustainen toimittaja ja luonnonharrastaja nimeltä Zamatullah Ölkumhölkum.

”Vedin uudetkin nimet ihan mielikuvituksestani. Jos nämäkin loukkaavat, niin ei voi mitään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat