U2-kaksikko musisoi Kiovan metrossa Zelenskyin kutsusta: Vastaanotto oli osin kyyninen, sillä yhtyeen saarnaavuus on ollut kyynikoiden suosikki­kohde jo vuosi­kymmeniä

U2 on kyynikoille helppo maali, mutta tällä kertaa voi ymmärtää kontekstiakin, kirjoittaa HS:n kulttuuritoimittaja Vesa Sirén.

9.5. 11:56 | Päivitetty 9.5. 13:39

U2-yhtyeen Bono ja Edge eli Paul David Hewson ja David Howell Evans esiintyivät Kiovan metrossa sunnuntaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kutsusta.

Vastaanotto on vaihdellut liikutuksesta kyynisyyteen.

Liikutuksen tunteita näkyi yleisön kasvoilla, kun kaksikko lauloi hittejään, kuten Sunday, Bloody Sunday ja One.

Vanha Ben E. Kingin hitti Stand By Me sai yhteisesityksen ukrainalaisen maastopukuihin pukeutuneen Antytila-yhtyeen kanssa sanoilla Stand by Ukraine.

Kyynisyydestä vastasi tietenkin osa sosiaalisen median kommenteista. U2:n mahtipontisuuteenkin yltävä saarnaavuus on ollut kyynikoiden suosikkikohde jo vuosikymmeniä.

U2 sai osansa myös Ukrainan-vastaisesta disinformaatiosta. Järkeily meni niin, että koska U2-kaksikko ja monet länsimaiden poliitikot uskaltautuivat Kiovaan, mitään sotaa ei ole koskaan ollutkaan.

Väite on tietysti uskomaton, kun taistelut jatkuvat Itä-Ukrainassa kiivaina.

Nyt ei liene viiltävimmän kyynisyyden aika. Taide auttaa surutyössä, ja Venäjän ohjusiskuihin sekä pommituksiin on kuollut ihmisiä Kiovassakin.

Vain 24 kilometriä Kiovasta on esimerkiksi Butšan kaupunki, jossa asukkaita kidutettiin ja murhattiin, kun Venäjä valtasi alueen joiksikin viikoiksi.

Lue lisää: Butšalainen pappi kertoo, että venäläiset kielsivät ruumiiden hautaamisen

Tilanne on hieman helpottunut Kiovassa ja sen ympäristössä sen jälkeen, kun Venäjä päätti siirtää joukkojaan Kiovan liepeiltä Itä-Ukrainaan pääkaupungin piiritysyrityksen epäonnistuttua.

Mutta riskitön matka rajalta Kiovaan ei tietenkään ole, ja jokainen vierailu kertoo myös siitä, että Ukrainaa ei unohdeta eikä sitä haluta jättää yksin.

Konsertin maastopuvutkaan eivät olleet vain rekvisiittaa, sillä esimerkiksi Antitylan laulaja Taras Topolia palvelee Ukrainan asevoimissa.

Kiinnostavaa analysoitavaa U2:n esitys kyllä tarjoaa.

Aikoinaan yhtyeen sanoma oli – ajoittain osin epäjohdonmukaisesti – pasifistinen ja väkivallatonta vastarintaa korostava. Sunday, Bloody Sunday -lyriikassa ei vastata ”taistelukutsuun”, ja ”todellinen taistelu” on se, jonka ”Jeesus voitti”.

Nyt Bono ylisti Ukrainan puolustustaistelua eikä täysin ymmärrettävästi puhunut mitään toisen posken kääntämisestä.

”Te ette taistele vain vapautenne puolesta. Taistelette meidän kaikkien vapautta rakastavien puolesta.”

Samalla hän ajankohtaisti Martin Luther Kingistä kertovan Pride (in the Name of Love) -hitin sanoitusta, kuten jutun alussa olevalta videolta kuulee.

”Tänä iltana 8. toukokuuta laukaukset kajahtelevat Ukrainan taivaalla, mutta teistä tulee lopulta vapaita. He voivat ottaa teidän henkenne, mutta eivät ylpeyttänne.”

Koskettaviin musiikkiesityksiin sodan johdosta ovat yltäneet monet muutkin.

Supertähdistä Pink Floyd -kaksikko keräsi isot otsikot esityksellään Boombox-yhtyeen laulajan Andri Hlyvnjukin taustalla.

Lue lisää: Ukrainalainen muusikko lauloi protestilaulun ase olalla kiovalaisella kadulla – Pink Floyd vaikuttui ja teki uutta musiikkia ensimmäisen kerran lähes 30 vuoteen

Suomalaissellisti Lukas Stasevskij on puolestaan musisoinut sodan raunioilla tilanteissa, joissa musiikki saattaa välittää surua sekä empatiaa sodan uhreja kohtaan sanoja syvemmin.

Itä-Ukrainassa esimerkiksi suuri Harkovan kaupunki on ollut rajujen pommitusten kohteena. Pelon ja surun vastapainoksi paikalliset muusikot ja musiikinopettajat ovat järjestäneet musiikkiesityksiä.

HS kertoi viime viikolla laajassa reportaasissa ihmisistä, jotka asuvat Harkovan metropysäkin uumenissa sotaa paossa.

Lue lisää: Tällaista on Harkovan metrossa, jossa ihmiset asuvat sotaa piilossa – ”Välillä nukuimme kellarissa, mutta tytär itki haluavansa takaisin metroon”

Olen varma, että U2-vierailu olisi ihan tervetullut sielläkin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat