Itäsaksalaisperheet pakenivat länteen kuumailmapallolla – Tositarina kääntyy tehokkaasti jännäriksi, kun tunnelmaa kiristää pelko kaikkialle ulottuvasta valvonnasta

Strelzykit ja Wetzelit pakenivat Pößneckin pikkukaupungista Baijeriin.

Strelzykit (Tilman Döbler, vas., Karoline Schuch, Friedrich Mücke ja Jonas Holdenrieder) suunnittelevat pakoa DDR:stä.

10.5. 2:00

Draama

Pako muurin takaa ★★★

Ballon, Saksa 2018

Teema klo 23.15 ja Yle Areena (K12)

Itä-Saksa sulki rajansa länteen tiukasti. Kansanarmeijan tutkimuksen mukaan vuosina 1974–1979 sen yli yritti noin 5000 ihmistä, joista vain vajaat viisi prosenttia onnistui. Heihin kuuluivat Strelzykin ja Wetzelin perheet, jotka pääsivät pakoon kuumailmapallolla.

Pakoretkestä kertoo Michael Herbigin elokuva Pako muurin takaa. Strelzykit ja Wetzelit pakenivat Pößneckin pikkukaupungista Baijeriin eivätkä siis ylittäneet varsinaista muuria vaan tarkoin vartioidun rajan.

Herbig valmisteli elokuvaa kuusi vuotta. Hän joutui hankkimaan oikeudet tarinaan Disneyltä, joka oli tehnyt tapauksesta elokuvan Pako pimeässä jo 1982. Herbig tutustui Stasin arkistojen materiaaliin, jota oli tuhansia sivuja. Perheet konsultoivat käsikirjoitusta.

Näkökulma on enimmäkseen Strelzykin perheen. Pakoa mutkistaa se, että naapuri on töissä Stasissa, pelätyssä turvallisuuspalvelussa. Toisaalta elokuva seuraa myös Stasin sinnikästä ajojahtia.

Herbig on niin innostunut kuvaamaan tapahtumia mahdollisimman todenmukaisesti, ettei ole ilmeisesti edes ajatellut historian tulkintaa tai muuta syventävää sisältöä. Perheet ovat aikamoisia kiiltokuvia.

Pienestä pinnallisuudesta huolimatta Pako muurin takaa toimii tehokkaasti jännärinä. Tunnelmaa kiristää kaikkialle ulottuva vainoharhainen valvonnan pelko. Se on osa tarkasti rakennettua ajankuvaa.

Günter Wetzel (David Kross) ompelee kangasta kuumailmapalloon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat