Agnès Vardan varhaisista valokuvista välittyy lämpö ja uteliaisuus, oli katseen kohteena sitten tuttavia tai kuollut vuohi

Agnès Vardan varhaisten valokuvien näyttely on esillä Valokuvataiteen museossa.

Agnès Varda: Alastomana raunioissa, 1954.

20.5. 12:41

Elokuvaohjaajana tunnettu Agnès Varda (1928–2019) oli myös ammattivalokuvaaja. Vardan varhaisista kuvista välittyy lämpö ja uteliaisuus – oli katseen kohteena tuttavia, kuollut vuohi tai sydämenmuotoinen peruna. Valokuva ja liikkuva kuva kohtaavat erityisen antoisalla tavalla elokuvassa Ulysse (1982), jossa palataan yhden valokuvan äärelle ja muistoihin siitä.

Agnès Varda – ensimmäinen elämäni 28.8. saakka Suomen valokuvataiteen museossa Kaapelitehtaalla, valokuvataiteenmuseo.fi.

Farkkuja ja varkaita

Heini Aho: Method Of Blackmailing And Stealing Letters.

Miten monella tavalla voi varastaa ja luvatta ottamisen esittää? Heini Ahon näyttelyssä taskuvarkaudet sekä huijaus- ja kiristysviestit saavat surrealistisia piirteitä: jättimäisiin farkkujen takataskuihin jää jälkiä niissä pidetyistä, erikoisista esineistä, ja kiristyskirjeen laatimisen tavat yllättävät.

Heini Aho: Method Of Blackmailing And Stealing Letters 5.6. saakka Sinnessä, proartibus.fi.

Koe-eläimille omistettu

Dominik Fleischmann, Kukkien tuoksu, maan kosketus. Näkymä näyttelystä.

Dominik Fleischmannin vilpittömässä ja herkässä kokonaisuudessa kukat kuihtuvat lattialle levitetyllä multapedillä ja valokuvista välittyy hiirten turkin pehmeys sinisiä kumihanskoja vasten. Hippolyte Studiossa on esillä Lotta Blombergin moniulotteisesti näkemistä käsittelevä teos, jossa mikroskooppikuva taiteilijan silmästä on saanut ryijyn muodon.

Dominik Fleischmann: Kukkien tuoksu, maan kosketus 29.5. saakka Valokuvagalleria Hippolytessä, hippolyte.fi.

Kasvavaa viljaa

Erika Erre: Elo, installaatiokuva näyttelystä.

Erika Erre muovailee askartelumassasta viljaa tähkä ja vihne kerrallaan. Kasviyksilöissä voi havaita konkreettisestikin käden- ja sormenjälkiä, mutta yhdessä niistä muodostuu hiljalleen kultainen viljapelto, joka kasvaa ja valtaa alaa koko näyttelyn ajan.

Erika Erre: Elo 29.5. saakka Oksasenkatu 11:ssä, oksasenkatu11.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat