Rikostoimittajana Japanissa työskennelleen Jake Adelsteinin kiistellyistä muistelmista tehtiin HBO-sarja, joka ammentaa tylyistä kulttuurien törmäyksistä

Tokyo Vice -sarjan pääosassa on uranousussa oleva Ansel Elgort. Sivuroolin rikosetsivänä tekee intensiivinen Ken Watanabe.

Toimittaja Jake Adelsteinia näyttelevä Ansel Elgort on nähty pääosassa elokuvissa Tähtiin kirjoitettu virhe (2014), Baby Driver (2017) ja West Side Story (2021).

11.5. 2:00 | Päivitetty 11.5. 10:49

Elokuvaohjaaja Michael Mann on niittänyt mainetta televisiotuottajanakin. Tuo maine perustuu ennen kaikkea ääri-80-lukulaiseen etsiväsarjaan Miami Vice (1984–1990), mutta maininnan arvoinen on myös laukkaradan ympärille käsikirjoitettu Luck (2011–2012).

Jake Adelstein puolestaan on amerikkalainen rikostoimittaja, joka työskenteli 12 vuotta suuressa japanilaislehdessä japaniksi kirjoittaen. Näistä harvinaislaatuisista kokemuksistaan hän julkaisi vuonna 2009 muistelmateoksen Tokyo Vice, josta J. T. Rogers on kehitellyt ja Mann tuottanut kahdeksanosaisen HBO-sarjan.

Avauskohtaus johdattaa Adelsteinin (mutkaton Ansel Elgort) ja rikosetsivä Hiroto Katagirin (intensiivinen Ken Watanabe) uhkaavaan tilanteeseen yakuzojen kanssa. Siirrytään ajassa taaksepäin vuoteen 1999. Pian nähdään verinen murhan uhri, joka liittyy epäilyttävään kuolemantapausten sarjaan.

Näiden alun asettelujenkin vuoksi tulee yllätyksenä, että Tokyo Vice ei ainakaan neljän ensimmäisen jaksonsa aikana ole niinkään rikossarja vaan draamasarja, johon yakuzojen väkivalta välillä aiheuttaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä.

Nuorelle yakuzalle nimeltä Sato (Shô Kasamatsu, vas.) on käsikirjoitettu alamaailmaan oma tarinapolkunsa.

Adelsteinin seuraaminen on onneksi kiinnostavampaa kuin keskimääräisen kulttuurišokkihoitopotilaan. Hän on ahkeran kielen opiskelun ansiosta osittain kulttuurissa sisällä, mutta silti sanomalehden seipäänjäykkä toimituskulttuuri ja ”gaijiniin” kohdistuva puolirasistinen epäluulo tulevat iholle.

Seuralaisyökerhossa Adelstein tutustuu Samanthaan (Rachel Keller), jonka tarinaa kerrotaan myös itsenäisesti. Oman polkunsa saa myös nuori yakuza Sato (Shô Kasamatsu).

Samantha (Rachel Keller) tienaa elantonsa istumalla yökerhossa miesten seurana niin kauan kuin nämä jatkavat juomien tilaamista.

Muun muassa The Hollywood Reporterin artikkelissa on esitetty väite, että suuri osa Tokyo Vice -kirjan tapahtumista olisi keksittyjä.

Paha sanoa, mutta hupaisaa uskottavuuden tuntua sarjaan ujuttautuu siten, että pääosan Elgort näyttää aivan Ronan Farrow’lta, tutkivalta toimittajalta, joka käräytti elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin.

Tokyo Vice, HBO Max. (K16)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat