Tähtivaeltaja-palkinto Kazuo Ishiguron romaanille, jossa androidi omistautuu teinitytön ystäväksi

Brittikirjailija Kazuo Ishigurolle myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 2017.

Tähtivaeltaja-palkinnon raati kiittelee Kazuo Ishiguroa: ”Ishiguro sieppaa lukijan mukaansa varmaotteisesti ja onnistuu myös yllättämään.”

11.5. 13:14

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2021 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta on myönnetty Kazuo Ishiguron romaanille Klara ja aurinko (Tammi). Teoksen on suomentanut Helene Bützow.

Romaanissa minäkertoja Klara on ”keinotekoinen ystävä”, nuorten avuksi luotu älykäs androidi, joka seisoo myymälän ikkunassa odottamassa ostajaansa ja tarkkailemassa ohikulkijoita.

Klara saa omistajansa, varhaisteini-ikäisen Josien, ja muuttaa tämän luo. Josie asuu äitinsä kanssa maaseudulla, suuressa ylellisessä talossa, mutta kaikki ei ole hyvin. Lähitulevaisuuteen sijoittuvassa teoksessa teknologia on kehittynyt yhteiskunnan hierarkkisuutta ja rahan voimaa korostavin tavoin.

”Klara on hahmona täysin omaperäinen ja poikkeuksellisen kokonainen. Hän on psykologisesti uskottava, asemansa hyväksyvä mutta maailmaa ja ihmisten välisiä suhteita tarkkanäköisesti pohtiva havainnoija”, raati perustelee.

”Ishiguro sieppaa lukijan mukaansa varmaotteisesti ja onnistuu myös yllättämään. Romaanin tasot tukevat toisiaan pienistä kielellisistä ratkaisuista juoneen. Kokonaisuus soi yhteen kuin sinfoniaorkesteri ja muodostaa sivumäärää suuremman omalakisen, omaamme häiritsevästi muistuttavan maailman. Jokainen yksityiskohta on harkittu, yksikään virke ei ole turha tai väärällä paikalla. Helene Bützowin vivahteikas suomennos täydellistää lukuelämyksen.”

Vuonna 1954 Nagasakissa, Japanissa syntynyt Kazuo Ishiguro muutti perheensä kanssa Britanniaan isänsä työn vuoksi vuonna 1960, ja asuu nykyään Lontoossa. Hän sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 2017.

Viime vuonna Tähtivaeltaja-palkinnon voitti Emmi Itäranta romaanillaan Kuunpäivän kirjeet (Teos). 2019 palkinnon sai Margaret Atwoodin romaani Testamentit (Otava).

Tänä vuonna Tähtivaeltaja-palkinnon raatiin kuuluivat kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä sekä kääntäjä ja kriitikko Kaisa Ranta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat