Tähtinäyttelijätkään eivät pelasta Sally Potterin kliseistä melodraamaa

1940-luvun vaihteeseen sijoittuvassa Mies joka itki -elokuvassa Pariisia lähestyvät salamasota ja saksalaiset.

Pariisissa nuori venäjänjuutalainen tanssija Suzie (Christina Ricci) tapaa romani Cesarin (Johnny Depp). Cesar on se mies, joka itki.

13.5. 2:00

Draama

Mies joka itki ★★

The Man Who Cried, Britannia/Ranska 2000

Teema klo 21.56 ja Areena (K12)

Miehen kyynel on niin iso asia, että se nousee elokuvan nimeen, vaikka päähenkilö olisi nainen – kuten myös ohjaaja/käsikirjoittaja. Näin Sally Potterin melodraamassa Mies joka itki.

Se kertoo juutalaistyttö Fegelestä (Claudia Lander-Duke), joka lähetetään 1920-luvulla lapsena pakoon vainoa Venäjältä Lontooseen. Suzieksi nimettynä (Christina Ricci) hän päätyy aikuisena Pariisiin tanssijaksi.

Suzie ystävystyy kollegansa Lolan (Cate Blanchett) kanssa. Show’n tähtenä kukkoilee tenori Dante (John Turturro), ja statistina häärää hevosten kanssa romani Cesar (Johnny Depp), jolta kyyneltippa aikanaan herahtaa.

Tähtiä piisaa, mutta Potter on saanut heistä ihmeen teennäiset roolisuoritukset. Se saattaa johtua tarinan ja henkilöhahmojen kliseisyydestä.

Tarina tiivistyy, kun salamasota ja saksalaiset lähestyvät Pariisia. Menestyjät paljastuvat ahneiksi ja petollisiksi, mutta köyhien rinnassa sykkii kultainen sydän ja heitä kannattelee ryhdikäs selkäranka.

Potter teki läpimurron omaperäisellä elokuvallaan Orlando (1992) aikana, jolloin naisten ohjaukset olivat harvinaisia. Hän myös kirjoitti sen ja kaikki myöhemmät ohjauksensa. Niistä onnistunein lienee Ginger & Rosa (2012).

Mies joka itki vaikuttaa pikemmin kioskilukemistosta poimitulta kuin kokeneen auteurin aikaansaannokselta.

Tekele jäi Peter Greenawayn vakiokuvaajan Sacha Viernyn (1919–2001) viimeiseksi työksi.

Muusikot ovat laadukkaita. Kronos Quartet soittaa taustamusiikkia. Koko leffan parasta antia tarjoaa romaniyhtye Taraf de Haïdouks.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat