Pelle Miljoona lauloi vuosi­kymmeniä sitten, ettei ole järkeä mennä armeijaan – Nyt hän paljastaa Nato-kantansa

Nato-päätös saa kuuntelemaan suomalaisen punkin klassikkoja uudesta näkökulmasta, kirjoittaa Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén.

Pelle Miljoona Oy piti 40-vuotisjuhlakonserttinsa Helsingin Jäähallissa tammikuussa 2019. Kuvassa yhtyeen nokkamies Pelle Miljoona.

13.5. 14:20

Jonkun valtion täytyy uskaltaa / aseeton aikakausi aloittaa / Ei oo järkee mennä armeijaan”, lauloi Pelle Miljoona esikoisalbumillaan vuonna 1978.

Kas tyhjiö tuo kuuluisa / sijaitsee kapiaisten pääluissa”, riimiteltiin Eppu Normaalin aikalaiskappaleessa Sotilaallinen tyhjiö.

Nyt lyriikoita kuuntelee uusin korvin.

Olin työmatkalla Mariupolissa 24. helmikuuta, kun Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan alkoi.

Lue lisää: Kun Venäjän hyökkäys kaksi viikkoa sitten alkoi, kuljimme yli 2 000 kilometriä Ukrainassa – ja alkoi näyttää siltä, että Putin haukkaa liian isoa palaa

Pommisuojissa ilmahälytysten aikaan ei tullut mieleen vaatia, että ukrainalaisten pitäisi uskoa ”aseettomaan aikakauteen” tai jättää ”sotilaallinen tyhjiö” raiskaajien, siviilien joukkomurhaajien ja muiden venäläissotilaiden täytettäväksi.

Ei, vaikka Ukrainan puolustusvoimien vahvistuminen lienee yksi syy imperialistisen ja isovenäläisen hyökkäyksen ajankohtaan. Haluttiin hyökätä ja alistaa nyt, koska myöhemmin se olisi vaikeampaa.

Myös Suomessa on arvioitu, että mahdollinen sotilaallinen tyhjiö pyrittäisiin täyttämään idästä, mihin myös Riistetyt-yhtyeen punk-klassikko Punainen vaara viittaa.

Itäisen vaaran ennaltaehkäisemiseksi Suomi on halunnut vahvat puolustusvoimat – ja pian myös jäsenyyden Natossa.

”Ei oo järkee mennä armeijaan on sanoitus, jota en ole vuosiin muistellut enkä laulanut”, Pelle Miljoona myöntää.

Samalla hän muistuttaa, kuinka hippiliike ja sodanvastainen musiikki auttoivat lopettamaan Yhdysvaltain hyökkäyksen Vietnamissa.

Samoin perustein venäläisten voi toivoa nyt löytävän sodanvastaiset laulut, oli tekijänä Pussy Riot tai Neuvostoliiton bardi Bulat Okudžava, joka ironisoi ”iloisia sotilaita” jo ennen perestroikaa. Vapaasti käännettynä suunnilleen näin: ”Ja jos jokin menee pieleen / se ei ole meidän asiamme / Kuten sanotaan, isänmaa käski / Kuinka mukavaa onkaan olla syytön / melko yksinkertainen sotilas.”

Tarvitsemme haaveita ja pasifistista idealismia edelleen lauluissakin.

Pelle Miljoonalla on aihepiiristä myös hyvin aikaa kestäneitä sanoituksia, joilla on ilmeiset ja arvostetut edeltäjänsä.

Mutta tässä tilanteessa edes vannoutunut pasifisti Pelle Miljoona ei tuomitse Suomen Nato-ratkaisua.

”Kuten presidentti Niinistö sanoi, Venäjä ajoi meidät Natoon”, hän arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat