Sally Rooneyn hienosta Keskusteluja ystävien kanssa -romaanista syntyi harmillisen pitkäpiimäinen televisiosarja

Rooneyn esikoisteoksen tv-sovituksessa yritettiin toistaa Normaaleja ihmisiä -sarjan menestysresepti, mutta metsään meni.

Frances (Alison Oliver) ja Nick (Joe Alwyn) aloittavat salaisen suhteen. Intohimoon heidän välillään on katsojan välillä vaikea uskoa.

15.5. 2:00 | Päivitetty 15.5. 14:30

Snapchat-sukupolven J.D. Salingeriksi nimitetyn irlantilaiskirjailijan Sally Rooneyn romaaniin perustuva Normaaleja ihmisiä kertoi herkkävireisesti nuorten ihmisten koettelemuksista maailmassa, kipeästä kasvusta, rakkaudesta ja seksistä. Lenny Abrahamsonin ohjaama ja Alice Birchin käsikirjoittama sarja oli vuoden 2020 isoja menestyksiä.

Nyt Abrahamson ja Birch ovat yrittäneet toistaa menestysreseptin tekemällä sarjan Rooneyn esikoisteoksesta Keskusteluja ystävien kanssa (Conversations with Friends, 2017). Hanke ei valitettavasti onnistu.

Conversations with Friends -sarja osoittaa, että ero herkkävireisyyden ja tylsän laahaavuuden välillä voi olla hiuksenhieno.

Rooneyn esikoisromaani kuvasi hienosti nuoren ihmisen neuvottomuutta ja hämmennystä, noloutta ja epämukavuutta sosiaalisissa tilanteissa. Tv-sarjassa se kaikki on kääntynyt piinaavaksi ja pitkäpiimäiseksi katsojalle.

Jälleen ollaan Dublinin yliopiston liepeillä, jossa kaksi viimeisen vuoden opiskelijaa, 21-vuotiaat Frances (Alison Oliver) ja Bobbi (Sasha Lane), ovat aloittamassa kesälomaansa. Entiset rakastavaiset, nykyiset parhaat ystävykset esittävät yhdessä spoken word -runoutta. Eräällä keikallaan he tutustuvat kymmenen vuotta vanhempaan kirjailijaan Melissaan (Jemima Kirke) ja tämän komeaan näyttelijämieheen Nickiin (Joe Alwyn).

Frances (Alison Oliver) ja Bobbi (Sasha Lane) ovat entiset rakastavaiset, nykyiset parhaat ystävykset.

Frances ja Bobbi tulevat pian imaistuiksi varakkaan, kauniin ja kuuluisan pariskunnan tenhoon ja Dublinin kirjallisuuspiireihin. Kaikki ei kuitenkaan vaikuta olevan kunnossa Melissan ja Nickin suhteessa. Räväkkä Bobbi ihastuu valovoimaiseen Melissaan, usein sosiaalisissa tilanteissa epämukavuutta tunteva Frances sulkeutuneeseen Nickiin. Francesin ja Nickin välille muodostuu salattu suhde. Asetelma synnyttää paljon pälyileviä ja kaipaavia katseita huoneitten poikki.

Epävarman Francesin näkökulmasta kerrotussa tarinassa kamera keskittyy usein kuvaamaan tämän kasvoja, joilla risteilee sanoittamattomien tunteitten kirjo. Intohimoon Francesin ja Nickin välillä on vaikea uskoa, vaikka tässä sarjassa seksi ei Normaalien ihmisten tapaan ole kiusallista ja hankalaa. Kaikki muu on, kuten Francesin suhteet perheeseensä ja alkoholisti-isäänsä.

Esikatseluun annettujen viiden jakson perusteella sarja keskittyy liikaa Francesin ja Nickin epämääräiseen ja lopulta epäkiinnostavan oloiseen suhteeseen. Tuntuu lähes työläältä ajatukselta katsoa loppuun koko 12-osaiseksi venytetty sarja.

Conversations with Friends, HBO Max.

Juttua muokattu 15.5. klo 14.29: Vaihdettu otsikkoon romaanin suomenkielinen nimi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat