Maryan Abdulkarim jätti Ylen Jälkiviisaat-ohjelman protestiksi Timo Soinin mukaantulolle

Maryan Abdulkarim kokee, että Soinin tulo ohjelmaan pakottaa hänet asemaan, jota hän ei koe mielekkääksi tai arvojensa mukaiseksi.

Maryan Abdulkarim vuonna 2018.

13.5. 11:54 | Päivitetty 13.5. 16:03

Toimittaja-kirjailija Maryan Abdulkarim on jättänyt Yleisradion Jälkiviisaat. Syynä on hänen mukaansa ohjelmassa perjantaina 13. toukokuuta aloittanut pitkän linjan perussuomalainen vaikuttaja ja entinen ulkoministeri Timo Soini. Abdulkarim ei halua esiintyä Soinin kanssa samassa ohjelmassa.

Vuodesta 1998 saakka esitetty Jälkiviisaat on osa Yleisradion perjantaista aamutelevisiolähetystä. Varttitunnin mittaisessa suorana esitettävässä ohjelmassa vaihtuvat vakiovieraat keskustelevat uutisviikon asioista. Abdulkarim on ollut ohjelmassa mukana lähes kuusi vuotta.

Abdulkarim perustelee lähtöään nettimedia Halimaan kirjoittamassaan artikkelissa. Hänen mukaansa Soinilla oli merkittävä rooli rasismin ja naisvihan normalisoijana perussuomalaisten suuren vaalivoiton jälkeen vuonna 2011.

”Tällä oli suora vaikutus yhteiskunnalliseen keskusteluun. Se, mitä pidettiin hyväksyttävänä poliittisena puheena, muuttui. Tämä tuntui omassa arjessani ja läheisteni arjessa – rasistiset näkemykset tulivat yhä enemmän pintaan – sekä sanoina että tekoina”, kirjoittaa Abdulkarim.

”Timo Soini oli tämän poliittisen puolueen päähahmo, agitaattori ja kasvot.”

Abdulkarim kokee, että Soinin tulo ohjelmaan pakottaa hänet asemaan, jota hän ei koe mielekkääksi tai arvojensa mukaiseksi.

”Katsojalle se, että istun samassa tilassa Soinin kanssa, saattaisi antaa kuvan, että olen ok hänen toimintansa kanssa.”

Yle Aamun prime time -toimituksen päällikkö Tuomas Ferm kertoo, että panelistien vaihtuminen on normaalia ja sitä tapahtuu monenlaisista syistä. Abdulkarimin lähdöstä keskusteltiin hänen kanssaan hyvässä hengessä ennen viimeistä esiintymistä 22. huhtikuuta.

”En voi avata luottamuksellista keskustelua tarkemmin, mutta meidän puolestamme hän olisi voinut jatkaa ohjelmassa”, kertoo Ferm sähköpostiviestissä.

Fermin mukaan Jälkiviisaiden kokoonpanoa vaihdellaan säännöllisesti ja siinä kokeillaan erilaisia komboja. Tavoitteena on, että panelisteilla olisi ”mahdollisimman laajaa, mutta myös erilaista” asiantuntemusta.

”Mitä erilaisimmista ihmisistä panelistit koostuvat, sen parempaa keskustelua saamme aikaiseksi. Näin ääneen pääsevät mahdollisimman erilaiset näkökulmat. On myös hyvä, että panelisteina on eri-ikäisiä ihmisiä.”

Jälkiviisaiden vakiokasvot ovat useimmiten asiantuntijoita, toimittajia ja kirjailijoita – nykyisiä tai entisiä poliitikkoja vähemmän. Ohjelmassa keskustellaan kuitenkin paljon ajankohtaisista poliittisista tapahtumista.

”Timo Soinilla on siitä osa-alueesta entisenä poliitikkona paljon kokemusta ja hän on myös kokenut esiintyjä”, sanoo Ferm.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat