”Et kai sä tosissaan laula?” – Dokumentaarinen radiosarja esittelee karaoken hupaisaa kulttuurihistoriaa

Karaoken luvattu maa -sarja on aiheeltaan kiehtova, mutta sisältönsä puolesta se olisi mahtunut yhteenkin osaan.

Karaoke soi yökahvilana uudelleen avautuneessa Erottaja-baarissa hieman ennen puoli kahta vuonna 2020.

15.5. 2:00 | Päivitetty 15.5. 9:57

1990-luvun alussa suomalaiseen ravintolaelämään ilmaantui kaksi outoa ilmiötä: topless ja karaoke. Harva uskalsi ennustaa kummallekaan kovin pitkää ikää, mutta niin vain karaoke on edelleen kulmakuppiloiden suosituin tai ainakin yleisin ohjelmanumero.

Karaoken luvattu maa on Antti Soulannon ja Kimmo Koskisen käsikirjoittama kolmiosainen radioteos, jonka herkullisinta antia ovatkin juuri kuvaukset siitä, kuinka karaoke vyöryi lama-Suomeen. Ravintoloitsijat olivat hämmästyneitä ja ilahtuneita siitä, että asiakkaat suostuivat ilmaiseksi viihdyttämään toisiaan.

Karaoke-etiketin mukaan kuka tahansa saa laulaa ja kaikkia esityksiä kuuluu kehua, vaikka kuinka korvia riipisi. Känniölisijöiden vastapainoksi osa laulajista on hyvinkin tosissaan, ja perisuomalaiseen tapaan karaokessa järjestetään myös kilpailuja.

Lukuisista haastateltavista nousee esiin varsinkin karaokeveteraani Luca Gargano, jolla on tarina jos toinenkin kerrottavanaan karaoken hulluista vuosista.

Karaoken luvattu maa -sarja toimii parhaiten silloin, kun tekijät malttavat luottaa dokumentaarisuuteen. Varsinkin avausosassa kokonaisuus pysyy hyvin kasassa, vaikka äänisuunnittelija Jussi Liukkonen vyöryttää efektiarsenaalinsa aika ajoin esiin kuin turhautunut jazzrumpali, joka rymistelee soolon kesken herkän balladin.

Hillityn hallittu äänisuunnittelu ei ilmeisesti enää ole muodissa, kun tästä samasta asiasta täytyy kriitikon joka viikko nillittää.

Ohjelmasarjan venyttäminen kolmiosaiseksi tuntuu melkoisen yliampuvalta, sillä tämä kulttuurihistoriallisesti kiehtova juttu olisi sisältönsä puolesta mahtunut yhteenkin osaan.

Karaoken luvattu maa, Radio 1 maanantaina 16.5. klo 19.02 ja Yle Areena.

Juttua muokattu 15.5. klo 9.57: Lisätty loppuun tieto, että ohjelma tulee Radio 1:ltä maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat