Euroviisuissa huijaus­epäily: Kuuden maan tuomaristot olivat ehkä sopineet äänestävänsä toisiaan, ja siksi osa maista ei lukenut tuomariääniä itse

Azerbaidžania, Georgiaa, Montenegroa, Puolaa, Romaniaa ja San Marinoa epäillään huijausyrityksestä Euroviisujen äänestyksessä.

Georgian tuomaristoa epäillään viiden muun maan tuomaristojen ohella huijauksesta. Maan oma edustaja, toisessa semifinaalissa esiintynyt Georgian Circus Mircus -yhtye ei selviytynyt Euroviisujen finaaliin.

16.5. 12:02

Myöhään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ratkenneet Eurovision laulukilpailut eivät sujuneet tänäkään vuonna ilman epäilyjä äänestyshuijauksesta.

Euroviisujen finaalin kaikki esitykset oli juuri nähty ja 40 maan tuomariston ääniä oltiin alettu kertoa yleisölle, kun Euroopan yleisradiounioni EBU julkaisi epätavallisen tiedotteen: sen mukaan kuuden maan tuomariäänissä oli havaittu epäselvyyksiä.

Tämän vuoksi kyseisten kuuden maan tuomariäänet korvattiin uusilla, ”tarkistetuilla” tuloksilla.

EBUn mukaan väliintulon syynä oli muun muassa Eurovisionworld-sivuston mukaan se, että Euroviisujen toisen semifinaalin toisen pukuharjoituksen jälkeen kuuden maan tuloksissa oli havaittu ”epäsäännöllisiä äänestysmalleja”. Äänten peukaloinnin havaitsi Euroviisujen äänestysprosessia koordinoiva yritys.

Euroviisujen virallisten äänestysohjeiden mukaisesti EBU teki yhteistyötä äänestyksestä vastaavan kumppaninsa kanssa ja laski korvaavan yhteenlasketun tuloksen kullekin epäilyksen alaiselle maalle. Korvattavaksi päätyivät kuuden maan tuomariäänet sekä toisessa semifinaalissa että itse finaalissa.

Uudet ”yhteenlasketut” tuomariäänet laskettiin EBUn mukaan sen perusteella, kuinka samanlaisen äänestyshistorian omaavat maat olivat äänestäneet.

”EBU suhtautuu erittäin vakavasti kaikkiin epäiltyihin yrityksiin manipuloida Eurovision laulukilpailun äänestystä. Sillä on oikeus poistaa kyseiset äänet virallisten äänestysohjeiden mukaisesti riippumatta siitä, vaikuttavatko äänet tuloksiin ja /tai äänestykseen.”

Kuusi huijausyrityksestä epäiltyä maata ovat Azerbaidžan, Georgia, Montenegro, Puola, Romania ja San Marino.

Epäselvyyksistä saatiin jonkinlaista vihiä kotikatsomoissakin finaalin aikana, sillä yllättäen kolme maata ei antanut lainkaan itse tuomariääniään. Tätä selitettiin yhteysongelmilla. Tavallisesti yhteyksiä on yritetty ottaa myöhemmin uudelleen, mutta tällä kertaa näin ei tehty.

Georgian, Azerbaidžanin ja Romanian äänet luki ilman suurempia selittelyjä Torinon kisapaikalta EBUn ylin valvoja Martin Österdahl.

Sunnuntaina Belgian flaamilainen yleisradioyhtiö VRT paljasti, että Österdahlin äänten lukemiseen olisi ollut aivan toinen syy kuin väitetyt yhteysongelmat.

Hollanninkielisen VRT:n tietojen mukaan kolme maata olisivat kieltäytyneet lukemasta suorassa lähetyksessä omia tuomariääniään, koska EBU oli muuttanut näiden maiden tuomariääniä havaittuaan äänten peukaloinnin. VRT:n tietojen mukaan kuuden maan tuomarit olivat sopineet jakavansa pisteitä toisilleen.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun EBU on joutunut puuttumaan Euroviisuissa tuomariääniin.

Vuonna 2013 liettualaismedia paljasti, että Azerbaidžanin edustajat olivat tarjonneet liettualaisille opiskelijoille rahaa siitä, että he äänestävät Azerbaidžania.

Seuraavana vuonna EBU vahvisti, että jonkin maan televisioyhtiö oli yrittänyt huijata, mutta pitäviä todisteita ei löytynyt eikä sanktioita tullut. EBU kuitenkin kiristi ohjeitaan ja julisti, että huijaavalle maalle voidaan asettaa jopa kolmen vuoden kilpailukielto.

Euroviisuja seuraava sivusto Wiwibloggs muistuttaa, että vuonna 2014 EBU hylkäsi Georgian tuomariston äänet, koska oli havaittu, että tuomariston jäsenten äänestyskäyttäytyminen oli liian samanlaista.

Vuonna 2015 sama tapahtui sekä Montenegron että Pohjois-Makedonian kohdalla.

Vuonna 2016 Venäjän tuomariston jäsen sai lähtöpassit, kun hän oli lähettänyt Periscope-sovelluksessa suoraa lähetystä Euroviisujen kenraaliharjoituksen äänestystilanteesta ja esitellyt katsojille omat pisteensä. Tuomaristot äänestävät Euroviisuissa perinteisesti finaalin kenraaliharjoituksen perusteella.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat