Muistot hapertuvat ja minuus pyyhitään pois: mestarillisen tarinan­kutojan romaani soittelee alitajuntaa

Jyrki Vainonen vie vangitsevan mystisiin maisemiin.

Vuonna 2015 Jyrki Vainonen valittiin Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajaksi. Hän hoiti virkaa yhden kauden eli vuoden 2017 loppuun.

28.5. 13:41

Romaani

Jyrki Vainonen: Täytetyt. Aula & Co. 255 s.

Jyrki Vainosen kirjailijanura on jatkunut jo yli 20 vuoden ajan. Sekä hänen romaaninsa että novellinsa ovat kuljettaneet lukijan omalakisiin maailmoihin, joissa vastaan tulee kiehtovan surrealistisia visioita.

Tätä linjaa jatkaa myös Täytetyt, joka on Vainosen ensimmäinen romaani yli kymmeneen vuoteen.

Kirjan päähenkilön nimi saattaa olla Elias. Hän ei ole itsekään asiasta enää varma. Tarina käynnistyy huumerikosoikeudenkäynnin päätyttyä. Syyttäjän tähtitodistajana Eliakselle on luvattu uusi elämä ja identiteetti kaukana kotikaupungistaan.

Yllättäen Elias kuljetetaan valtavan muurin ympäröimään, tuntemattomaan kaupunkiin. Siellä häntä on vastassa olemukseltaan iätön nainen, joka toivottaa hänet tervetulleeksi Muurikaupunkiin ja näyttää Eliakselle hänen uuden kotinsa.

Seuraavana aamuna nainen on kadonnut. Kuistin lattialla lojuu vain kirje, jossa kerrotaan, että pidemmän päälle Elias tulee tottumaan kaikkeen näkemäänsä ja kokemaansa. Poistumaan hän pääsisi vasta, kun hänen seuraajansa saapuisi.

Sitä ennen hän on mestarin oma. Mestarin, joka pyyhkii hänen minuutensa olemattomiin ja täyttää hänet jollain vieraalla.

Muurikaupunki on autio ja tyhjä. Sen mukulaisilla toreilla ja kivitaloissa ei liiku enää kukaan. Aika on syönyt ihmisten jäljet, ja tilan ovat vallanneet villiintyneet kasvustot sekä lukuisat eläimet mehiläisistä haikaroihin.

Tässä maisemassa Elias etsii mestarin taloa, vaikka kaupungin sokkeloisille kujille on helppo eksyä.

Samalla hän kirjoittaa muistiinpanoja entisestä elämästään: äitinsä traumaattisista kokemuksista tuhoamisleirillä ja omasta lintututkijanurastaan sekä avioerostaan. Henkilökohtaisista syistä, jotka johtivat hänet oikeudenkäynnin todistajaksi.

Kun hän myöhemmin lukee näitä muistiinpanoja, hän ei enää tunnista niistä itseään. Ne ovat kuin jonkun toisen ihmisen muistoja.

Ajan myötä Eliaksen ote aiempaan identiteettiinsä hapertuu entisestään. Mestari syöttää hänen mieleensä Muurikaupungin aiempien asukkaiden unia, jotka jyräävät vanhat mielikuvat alleen. Näistä visioista Elias saa kuitenkin lisävihjeitä kaupungin olemuksesta ja tarkoituksesta.

Eliaksen uutta elämää kalvaa myös vahva yksinäisyyden tunne sekä kaipuu toisten ihmisten seuraan. Tyhjyyttä täyttääkseen hän keskustelee sekä täytettyjen eläinten että itsensä kanssa. Useimmiten vastauksena on vain hiljaisuutta.

Muurikaupunki on lumoava kulissi mielikuvitusta kutkuttavalle matkalle. Kaupunki on täynnä mysteereitä ja salaisuuksia, jotka aukenevat vähitellen.

Aika ja kohtalot kerrostuvat, teemat ja yksityiskohdat peilaavat toisiaan. On tuhkalla täytettyjä nukkeja ja preparoituja eläimiä. Ajatuksia tajunnantakaisesta olemassaolosta. Julmuutta ja kauneutta, sekä lukuisia tarkkaan harkittuja kerronnallisia uurteita.

Vainosen käyttämä kieli on hiottua, jopa kuulasta. Väliin lyyristäkin. Tekstiä on ilo lukea, ja se kuljettaa kokijansa syvälle Muurikaupungin taianomaisten ihmeiden keskelle.

Samalla pintaan nousevat romaanin pohdinnat muistista ja identiteetistä, elämästä ja kuolemasta. Kaikesta siitä, mikä tekee ihmisestä inhimillisen olennon.

Täytetyt on merkityksillä ladattu, alitajuntaa soitteleva romaani, joka todistaa, että Vainonen on yhä mestarillinen tarinankutoja.

”Ajattelen levätä hetken ja lähteä sitten vielä kaupungille. Mutta silmät suljettuani luomet tuntuvat niin raskailta, etten jaksa niitä avata. Viimeiseksi ennen unen tuloa näen seinällä roikkuvan kyltin: Muuri. Muistoissa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat