Sibelius-viulukilpailu alkoi esiintymis­järjestyksen arvonnalla: Yksi suomalaisista tulessa heti torstaiaamuna

Aloittajan arvan sai kilpailumenestyjä Karen Su, joten hyvää laatua voitaneen odottaa ensimmäisestä suorituksesta lähtien.

Karen Su Yhdysvalloista sai arvonnassa kilpailun aloitusvuoron. Hän soittaa samassa torstain aamuryhmässä kuin Kasmir Uusitupa.

18.5. 10:59 | Päivitetty 19.5. 13:05

Kahdestoista kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu alkoi keskiviikkoaamuna esiintymisjärjestyksen arvonnalla. Totuttuun tapaan vain yksi nimi arvottiin ja sen jälkeen viulistit esiintyvät aakkosjärjestyksessä.

Kilpailusuoritukset alkavat torstaiaamuna klo 10. Hyvää tasoa saataneen heti alussa, sillä aloittajan arvan sai Karen Su Yhdysvalloista. Hän oli kaksi vuotta sitten kansainvälisen Lipizer-viulukilpailun voittaja ja keräsi myös kolme erikoispalkintoa.

”Aloittajan osalla ei ole väliä. Tärkeintä on päästä soittamaan Jean Sibeliusta ja muuta ohjelmistoa suomalaisyleisölle”, Su kertoi heti arvonnan jälkeen.

Aloittajan osa on vain hyödyksi, jos pääsee välieriin. Näin aloittaja voi heti torstaiaamun jälkeen keskittyä vain välierä- ja finaaliohjelmistoon.

Torstaiaamun ryhmässä esiintyy myös Kasmir Uusitupa. Muista suomalaistoivoista Otto Antikainen soittaa torstai-illan ryhmässä ja Adrián Ibáñez-Resjan perjantain iltaryhmän aluksi.

Kasmir Uusitupa soittaa torstain aamuryhmässä, Otto Antikainen torstain iltaryhmässä ja Adrián Ibáñez-Resjan perjantain iltaryhmän aluksi.

Viimeisenä alkueräpäivänä lauantaina ei kuulla suomalaisia, mutta laadun taannee esimerkiksi Japanin Fumika Mohri. 28-vuotias viulisti voitti Soulin kansainvälisen viulukilpailun jo kymmenen vuotta sitten, oli Paganini-kilvan kakkonen ja Kuningatar Elisabeth -kilvan kuudes vuonna 2015 ja Montrealin kilpailun kolmas vuonna 2019.

”Sibeliuksen viulukonsertto on suosikkini, ja halusin osallistua tähän kilpailuun jo 2020”, hän kertoo. Pandemia tunnetusti siirsi kilpailua noin puolellatoista vuodella.

Pidätkö kilpailuista, kun jatkat kilpailemista yhä?

”En pidä kilpailemisesta sinänsä, mutta se tehostaa harjoittelua, ja opiskelen viimeistä vuotta Kölnissä Mihaela Martinin johdolla”, Mohri vastaa.

”Sitä paitsi tämän kilpailun erikoisuus ovat Sibeliuksen lyhyemmät kappaleet, joita on ollut ihana opetella suosikkikonserttoni lisäksi. On todella hienoa päästä soittamaan niitä Helsingissä suomalaisyleisölle!”

Fumika Mohri opiskelee viimeistä vuottaan Kölnissä Mihaela Martinin johdolla. Hänellä on jo runsaasti kilpailumenestystä.

Japanissa Mohrilla on jo hyvin konsertteja, mutta Euroopassa hän toivoo niitä lisää, ja siinä kilpailumenestys voi yhä auttaa. Ensin pitää kuitenkin päästä välieriin, jossa koetinkivenä on esimerkiksi Magnus Lindbergin tilausteos.

”Se on vahvan persoonallisuuden kädenjälkeä ja teknisesti erittäin vaativa”, Mohri kertoo.

Jos hän yltää finaaliin, on Sibeliuksen konserton lisäksi ohjelmassa myös Benjamin Brittenin konsertto.

Alku- ja välierät soitetaan Sibelius-Akatemian R-talolla osoitteessa Pohjoinen Rautatiekatu 9. Alkuerien tulokset ja välierien kilpailujärjestys ilmoitetaan alkuerien päätteeksi myöhään lauantaina 21. toukokuuta.

Yksi heistä voittaa Sibelius-viulukilpailun. Kuva on otettu keskiviikkona esiintymisjärjestyksen arvontatilaisuudessa Sibelius-Akatemian konserttisalissa.

Esiintymisjärjestys alkuerissä:

Ensimmäinen alkueräryhmä torstaina 19.5.klo 10.00–15.15

Karen Su, Yhdysvallat

Natsumi Tsuboi, Japani

Dmytro Udovytšenko, Ukraina

Kasmir Uusitupa, Suomi

Jaewon Wee, Etelä-Korea

Qingzhu Weng, Kiina

Inmo Yang, Etelä-Korea

Toinen alkueräryhmä torstaina 19.5. klo 17.00–21.50

Oukalin Yin, Kiina

Minami Yoshida, Japani

Diana Adamyan, Armenia

Otto Antikainen, Suomi

Rio Arai, Japani

Lara Boschkor, Saksa

Kolmas alkueräryhmä perjantaina 20.5. klo 10.00–15.15

Zach Brandon, Yhdysvallat

Karisa Chiu, Yhdysvallat

Jung Min Choi, Etelä-Korea

SongHa Choi, Etelä-Korea

Hawijch Elders, Alankomaat

Mira Marie Foron, Saksa, Italia

Risa Hokamura, Japani

Neljäs alkuperäryhmä: pe 20.5. klo 17.00–21.50

Adrián Ibáñez-Resjan esiintyy perjantaina klo 17.

Adrián Ibáñez-Resjan, Suomi

Anna Im, Etelä-Korea

Amia Janicki, Sveitsi

Sarah Jégou-Sageman, Ranska

Eun Che Kim, Etelä-Korea

Gyehee Kim, Etelä-Korea

Jeewon Kim, Etelä-Korea

Viides alkueräryhmä la 21.5.2022 klo 10.00–15.15

Stephen Kim, Yhdysvallat

Daniel Kogan, Kanada

Miyeon Lee, Korea

Yesong Sophie Lee, Yhdysvallat

Chaowen Luo, Kiina

Nathan Meltzer, Yhdysvallat

Fumika Mohri, Japani

Kuudes alkueräryhmä la 21.5. klo 17.00–21.50

Georgii Moroz, Ukraina

Maine Nishiyama, Japani

Audrey Park, Yhdysvallat

Aoi Saito, Japani

Felicitas Schiffner, Saksa

Vikram Francesco Sedona, Italia

Yoomin Seo, Etelä-Korea

Kaksi venäläiskilpailijaa suljettiin pois kilpailutoimikunnan päätöksellä Ukrainan sodan vuoksi.

Kiinnostavia kilpailijoita: kanadalainen Daniel Kogan on suurta viulistisukua. Hänen enonsa Pavel Kogan on Sibelius-voittaja vuodelta 1970 ja Pavelin isä oli legendaarinen viulisti Leonid Kogan. Oikealla ukrainalainen Dmytro Udovytšenko, joka voitti Odessan kansainvälisen viulukilpailun viime vuonna ja tuli kakkoseksi Joseph Joachim -viulukilpailussa vuonna 2018.

Välierään pääsevät kerrotaan lauantaina 21. toukokuuta iltakymmenen jälkeen. Näin kilpailu jatkuu:

23.5.–25.5. Välierät päivittäin klo 10 ja klo 17 alkaen Sibelius-Akatemian R-talon konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9. Sooloteoksia, teoksia viululle ja pianolle sekä Magnus Lindbergin tilausteos.

27.–29.5. Finaali päivittäin klo 18.30. alkaen. Musiikkitalo, Mannerheimintie 13 A. Jokainen finalisti soittaa Sibeliuksen viulukonserton sekä toisen konserton annetusta valikoimasta. Helsingin kaupunginorkesteri kapellimestarina Anna-Maria Helsing, Radion sinfoniaorkesteri kapellimestarina Dima Slobodeniouk.

Oikaisu 19. toukokuuta klo 13.05. Korjattu kuvatekstiä: Pavel Kogan on Daniel Koganin eno, ei serkku.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat