Sellisti Yo-Yo Ma sai ruotsalaisilta maailman suurimman klassisen musiikin palkinnon, lähes miljoona euroa

Yo-Yo Ma on ensimmäinen instrumentalisti, joka saa noin kolmen vuoden välein jaettavan Birgit Nilsson -palkinnon.

Amerikkalainen Yo-Yo Ma on maailman johtavia sellistejä. Hän on voittanut urallaan lukuisia musiikkipalkintoja. Vuonna 2020 hänet valittiin Time-lehdessä sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.

17.5. 14:10

Sellisti Yo-Yo Ma (s. 1955) on saanut maailman suurimman klassisen musiikin palkinnon, vuoden 2022 Birgit Nilsson -palkinnon.

Palkinto on arvoltaan miljoona Yhdysvaltain dollaria eli 950 000 euroa. Birgit Nilsson Säätiön jakama palkinto myönnetään aktiivisille laulajille, soittajille tai instituutioille, joilla on ollut suuri merkitys kansainväliselle musiikkielämälle.

Yo-Yo Ma on ensimmäinen instrumentalisti, joka palkinnon saa. Häntä pidetään yhtenä aikamme merkittävimmistä sellisteistä.

Palkinnon Yo-Yo Malle ojentaa seremoniassa ensi lokakuussa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Sellisti on jo kerran aiemmin saanut kuninkaalta palkinnon: vuonna 2012 hänelle annettiin niin ikään ruotsalaisten myöntämä arvokas Polar-musiikkipalkinto.

Birgit Nilsson -palkinto jaetaan suunnilleen joka kolmas vuosi. Edellinen palkinto jaettiin vuonna 2018, tuolloin sen sai sopraano Nina Stemme. Vuonna 2014 palkinnon saivat Wienin filharmonikot ja vuonna 2011 kapellimestari Riccardo Muti.

Maailmankuulu dramaattinen sopraano Birgit Nilsson (1918–2005) perusti itse Birgit Nilsson Säätiön palkintoa varten vuonna 1989. Nilsson valitsi myös ensimmäisen voittajan.

Hän oli laittanut voittajan nimen suljettuun kirjekuoreen, joka oli määrä avata vasta kolme vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Nilsson kuoli joulupäivänä vuonna 2005, ja kuori avattiin helmikuussa 2009. Ensimmäisen palkinnon sai tenori Plácido Domingo.

Vuodesta 2011 lähtien kansainvälinen lautakunta on ehdottanut palkinnon voittajia.

Birgit Nilsson -palkinto julkistetaan aina 17. toukokuuta, Birgit Nilssonin syntymäpäivänä. Palkintojenjakotilaisuus järjestetään Tukholmassa saman vuoden lokakuussa.

Palkinto ei ole vain tunnustus saavutuksista, vaan sen halutaan olevan myös osoitus intohimon ja sitoutumisen tärkeydestä musiikkielämässä sekä inspiraation lähde uransa alussa oleville nuoremmille muusikoille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat