Kommunikoida voi muutenkin kuin sanoin: Sonja Miettinen tutki syvästi kehitysvammaisten vuorovaikutusta

Sonja Miettisen artikkeli palkittiin Koneen säätiön Vuoden Tiedekynä -palkinnolla. Vuosittain jaettava palkinto on yksi suurimmista suomalaisen tiedekirjoittamisen palkinnoista.

Sonja Miettinen työskentelee tutkimuspäällikkönä Kehitysvammaliitossa.

17.5. 15:12

Syvästi kehitysvammaisten sosiaalista vuorovaikutusta ryhmäkodeissa tutkinut Sonja Miettinen on juuri palkittu Koneen säätiön 25 000 euron Vuoden Tiedekynä -palkinnolla. Palkinto on yksi suurimmista suomalaisen tiedekirjoittamisen palkinnoista. Miettinen työskentelee tutkimuspäällikkönä Kehitysvammaliitossa.

Artikkeli on julkaistu alun perin Yhteiskuntapolitiikka-lehden numerossa 85 (2020:2), ja se on luettavissa täältä.

"Syvästi kehitysvammaisen aikuisen mahdollisuudet yhteisyyden kokemiseen – Etnografinen tutkimus sosiaalisesta vuorovaikutuksesta suomalaisissa ryhmäkodeissa” -artikkelissa Miettinen kertoo havainnoistaan Annaksi, Leoksi ja Sebastianiksi nimetyistä kehitysvammaisista ihmisistä, jotka kommunikoivat kukin omalla tavallaan ilman puhuttua kieltä.

He kykenevät muodostamaan yhteyden toisiin ihmisiin esikielellisellä tasolla, mutta ryhmäkotien elinympäristöt rajaavat heidän mahdollisuuksiaan kehittää ja käyttää vuorovaikutustaitojaan.

Tutkimuksessaan Miettinen huomasi, että hoivatyöntekijöiltä puuttuu organisaation johdolta saatu lupa olla todella läsnä kehitysvammaisten kanssa. Hoitajat vaihtuvat usein, ja fyysisten hoivatoimenpiteiden jälkeen he vetäytyvät usein omiin oloihinsa. He saattavat myös olla epävarmoja esimerkiksi siitä, saako kehitysvammaista asukasta pitää kädestä kesken syöttämisen.

Kosketukseen perustuvat hetket ovat kuitenkin tärkeää vuorovaikutusta, Miettisen tutkimuksessa todetaan.

“Fyysisen hoivan tasolla kehitysvammaiset asukkaat saavat hirveän hyvää hoivaa. Samalla asukkaat viettävät kuitenkin pitkiä aikoja yksin. Heiltä puuttuu kerkeäviä ja osaavia vuorovaikutuskumppaneita. Ryhmäkodeissa tarvittaisiin oivallusta, että vuorovaikutukselle on muitakin tapoja kuin kielellinen tapa. Kehitysvammaiselle olisi tärkeää antaa aikaa ja mukautua hänen tapaansa olla”, Miettinen sanoo Koneen säätiön tiedotteessa.

Sonja Miettinen toivoo, että hoivatyön tavoitteita ja sääntöjä muotoiltaisiin uudelleen, ja näin voitaisiin vahvistaa kehitysvammaisen ihmisen toimintamahdollisuuksia. Muutoksen on lähdettävä hoivatyön johtajista ja tilaajista, Miettinen toteaa.

“Tutkija Hilary Johnson kollegoineen on ehdottanut, että hengailu ja hauskanpito määriteltäisiin vaikeasti kehitysvammaisten henkilöiden kanssa työskentelevien työntekijöiden legitiimiksi työtehtäväksi”, Miettinen sanoo.

Vuoden Tiedekynä -voittajan valitsi tänä vuonna sosiologian professori Turo-Kimmo Lehtonen.

Palkinto jaetaan vuosittain tieteellisestä kirjoituksesta, jossa suomen kieltä on käytetty erityisen ansiokkaasti. Sen tarkoituksena on tukea suomenkielistä tieteellistä kirjoittamista ja nostaa sen arvostusta. Palkinto myönnetään vuorovuosin humanistisen, yhteiskuntatieteellisen ja ympäristötieteellisen kirjoittamisen aloilla. Palkinto jaettiin tänä vuonna 12. kerran.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat