Ukrainan viisuvoittajat lähtevät Euroopan-kiertueelle kerätäkseen rahaa armeijalle

Maanantaina kotimaahansa palannut Kalush Orchestra aikoo myös huutokaupata Euroviisuista saamansa voittopatsaan ja lahjoittaa myös siitä saatavan tuoton armeijalle.

Oleh Psiuk jakoi tiistaina 17. toukokuuta nimikirjoituksia Länsi-Ukrainan Lvivissä. Vieressä voittopatsas, jonka Kalush Orchestra aikoo huutokaupata.

17.5. 15:19 | Päivitetty 18.5. 8:20

Eurovision laulukilpailun voittaja, ukrainalainen Kalush Orchestra, aikoo lähteä Euroopan-kiertueelle kerätäkseen rahaa Venäjää vastaan taistelevalle Ukrainan armeijalle. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kalush Orchestra voitti lauantaina Euroviisujen finaalin Italian Torinossa yleisön laajalla tuella. Maanantaina yhtye palasi kotimaahansa. Puolan ja Ukrainan välisellä rajalla yhtye esitti vielä Ukrainan rajaviranomaisille voittokappaleensa Stefanian.

Tiistaina yhtyeen nokkamies Oleh Psiuk kertoi televisioidussa tiedotustilaisuudessa Länsi-Ukrainan Lvivissä Kalush Orchestran ilmoittavan pian Instagramissa, minne orkesterin kiertue suuntautuu.

”Jokaisella esityksellä keräämme varoja armeijan tarpeisiin”, hän sanoi.

Tiedotustilaisuudessa Psiuk toivoi, että Ukrainan isännöisi Euroviisuja ensi vuonna. Hän myös kiitti Mariupolin kaupungin piiritetyn Azovstalin terästehtaan puolustajia heidän rohkeudestaan kestää niin kauan.

Ukrainan asevoimien viimeisenä linnakkeena Mariupolissa toimineelta Azovstalin terästehtaan alueelta evakuoitiin maanantaina suuri määrä sotilaita. Sotilaiden lähtö Azovstalista on merkittävä häviö Ukrainalle, sillä nyt loputkin Mariupolista on jäämässä Venäjän joukkojen haltuun.

Lue lisää: Sotilaita alettiin evakuoida Azovstalin teräs­tehtaalta, mikä voi tarkoittaa merkittävää tappiota Ukrainalle

Viestipalvelu Telegramissa Kalush Orchestra ilmoitti huutokauppaavansa Euroviisujen voitosta saamansa mikrofonin muotoisen patsaan. Tuotot se aikoo lahjoittaa niin ikään Ukrainan armeijalle.

Kalush Orchestra oli vedonlyöntitoimistojen mukaan selvä ennakkosuosikki Euroviisuissa. Perinteisen ukrainalaisen kansanmusiikin ja hip hopin yhdistävä Stefania-kappale sijoittui neljänneksi kansallisten ammattiraatien annettua äänensä. Kun mukaan laskettiin katsojaäänet, Kalush Orchestra sai suoranaisen murskavoiton.

Myös suomalaiset äänestivät Ukrainaa ahkerasti. Suomesta yleisöääniä tuli täydet 12 pistettä. Sen sijaan Yleisradion mukaan Suomen ammattiraati ei antanut Kalush Orchestralle yhtään pistettä.

Kalush Orchestra oli saanut Ukrainan hallitukselta erityisluvan poistua kotimaastaan Euroviisuihin. Ukrainan lain mukaan 18–60-vuotiaat miehet eivät saa poistua kriisin aikaan maasta.

Kaikki yhtyeen jäsenet ovat aiemmin osallistuneet sotatoimiin jossain määrin. Oleh Psiuk pyörittää vapaaehtoisjärjestöä, joka auttaa ukrainalaisia löytämään suojaa, kuljetuksia ja lääkkeitä.

Lue lisää: Viisuvoittaja Kalush Orchestra julkaisi musiikki­videon, joka on kuvattu Venäjän tuhoamissa ukrainalais­kaupungeissa

Lue lisää: Ukraina voitti Euro­viisut, mutta ensi vuoden kilpailut saatetaan järjestää jossakin toisessa maassa

Lue lisää: Ukraina voitti Euro­viisut hurjalla yleisö­ääni­saaliilla, Suomi oli 21:s – The Rasmus: ”Jo finaaliin pääseminen oli meille ilo ja kunnia”

Lue lisää: Ukrainaa pidetään Euroviisuissa lähes varmana voittajana – Kalush Orchestran kaikki jäsenet ovat osallistuneet sotaan, ja kisan jälkeen heidän on palattava heti kotimaahan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat