Laulaja Jaska Mäkynen oppi kantapään kautta, ettei ihminen ole kone: ”Kolme vuotta jaksoin sitä hullua menoa”

Entinen tangokuningas Jaska Mäkynen keikkailee yhä mutta muistaa nykyään myös huilata. Laulaminen sujuu, koska hän on pitänyt keikkamäärät maltillisina.

Jaska Mäkynen valittiin 1980-luvulla kahdesti tangoprinssiksi ja kesällä 1991 tangokuninkaaksi. Keikkailu alkoi 21-vuotiaana, kun hän pääsi kuortanelaisen tanssiyhtyeen solistiksi.

5.6. 2:00 | Päivitetty 5.6. 9:33

1960-luvun nuoret helsinkiläispopparit saattoivat yllättyä, kun he menivät keikalle Pohjanmaalle ja paikallinen yleisö vaati heitä soittamaan tangoa. Etelä-Pohjanmaalla suurimman osan elämästään asunut iskelmälaulaja Jaska Mäkynen vahvistaa, että lakeudet ovat tangoseutua edelleen.

”Sanotaan nyt näin, ettei eteläpohjalaisilla ole jukuripäisyyttä enää ihan sillä tavalla. Täällä ei tulla enää uhkailemaan, että ’jos ei tuu tangoa niin tuloo turpahan’. Mutta kun keikkailen täällä, pyrin tempaisemaan illan aikana vähintään sen kuusi kappaletta tangoja, koska tiedän, että täällä kansa haluaa tangomusiikkia”, Mäkynen kertoo.

Tangoa häneltä toki odotetaan myös siksi, että Mäkynen valittiin 1980-luvulla kahdesti tangoprinssiksi ja kesällä 1991 tangokuninkaaksi. Tittelin voittamisen jälkeen hän lauloi kolmekymmentä keikkaa kuukaudessa ympäri Suomen, kunnes terveys petti ja seurasi äkkipysähdys.

”Kolme vuotta jaksoin sitä hullua menoa, mutta vuonna 1994 ääni ei vain enää pelannut. Lääkäri sanoi, että voi hyvä poika, kuinka sinä olet pystynyt puhumaan saati sitten laulamaan. Molemmat äänihuuleni olivat ihan täynnä kyhmyjä.”

Mäkynen oli poissa kuvioista puolitoista vuotta. Hän kävi asiantuntijoiden kontrollissa ja lepuutti ääntään. Sen jälkeen laulaminen sujui taas, ja sujuu edelleen, koska hän on pitänyt keikkamäärät maltillisina.

”Se muutti elämäni totaalisesti eikä ollenkaan huonompaan suuntaan. Opin arvostamaan tätä työtä, mitä teen, ja elämän pieniä asioita. Pitää muistaa myös huoltaa itseään eikä mennä koko ajan pää kolmantena jalkana ja tuumata, että kyllä minä pystyn. Ihminen vain ei ole kone.”

Tangokuningas oli tottunut kovaan työntekoon jo lapsena. Hän joutui jättämään opiskelut kansakouluun, koska pienituloisen perheen nuorimman pojan oli lähdettävä ansaitsemaan rahaa perheelle. Musiikki ja laulaminen kiinnostivat Mäkystä kovasti, mutta hän hankki pitkään elantonsa puunjalostustehtaalla ja levyseppähitsaajana.

Keikkailu alkoi 21-vuotiaana, kun hän pääsi kuortanelaisen tanssiyhtyeen solistiksi. 1970-luvulla Pohjanmaan ravintoloissa riitti keikkaa kolmena iltana viikossa.

”Ensimmäisestä julkisesta keikasta tuli euforinen olo, että vihdoin ja viimein tämä on sitä, mitä haluan tehdä. Tiistaitanssien jälkeen olin seuraavana päivänä töissä vähän uninen, mutta kun oli hitsausmaski naamalla, siinä pystyi välillä vähän torkkumaan”, Mäkynen kertoo ja naurahtaa.

”Keikkoja riitti ja työ oli hauskaa. Ainut negatiivinen puoli oli, että pienissäkin ravintoloissa sai tupakoida sisällä. Ihmiset polttivat piippua ja sikareita, ja jouduimme hengittämään sitä savua.”

Seinäjoella tangokuninkaaksi vuonna 1991 kruunattu Jaska Mäkynen esiintyi toukokuussa Seinäjoella ostoskeskuksessa ja tapasi paikallisia fanejaan. Vierellä Ritva Kalliomäki.

Tehdaspäällikkö pyysi lopulta Mäkystä kohteliaasti valitsemaan hitsaamisen ja musiikin välillä. Valinta ei ollut vaikea eikä ole kaduttanut myöhemmin.

”En ole koskaan halunnut vaihtaa tätä ammattia mihinkään muuhun, koska tässä pystyn päättämään vapaasti lomistani ja saan matkailla tämän ammatin kautta. Tämä ei ole raskasta, jos ei artisti tai bändi tee itse tästä raskasta hommaa. Sudenkuoppia alalla kyllä on ja sortumia tulee monelle helposti.”

Kun Mäkynen valittiin tangokuninkaaksi, hän oli jo nelikymppinen ja esiintynyt lähes 20 vuotta. Voiton jälkeisen pyörityksen ja sitä seuranneen pysähdyksen jälkeen ura on edennyt tasaisesti.

Suurimpien levy-yhtiöiden artisteihin Mäkynen ei ole koskaan kuulunut, mutta hänellä on pitkä yhteistyö Poptori-yhtiöstä tunnettujen Erkki Puumalaisen ja Jarmo Jylhän kanssa. Jos julkaisijaa ei jollakin hetkellä ole löytynyt, tangokuningas on kustantanut levynsä itse.

”Ensimmäiseen omakustannelevyyni lainasin pankista 50 000 markkaa, ja se myi 6 500 kappaletta ilman suurempia mainostuksia. Jäin siinä ihan selkeästi voitolle.”

Ihanteellisena keikkamääränä Mäkynen pitää nykyään kymmentä esiintymistä kuukaudessa. Näin hänelle jää aikaa myös itsensä huoltamiseen.

”Koska artistien palkanmaksaja on Suomen kansa, eli olemme kaikista suurimmalla palkanmaksajalla töissä, kansalle pitää antaa sitä mistä se maksaa. Jos ei ääni ole kunnossa ja mieli hyvä, yleisö äänestää jaloillaan.”

Jaska Mäkynen pitää hänelle ihanteellisena keikkamääränä nykyään kymmentä esiintymistä kuukaudessa. Näin hänelle jää aikaa myös itsensä huoltamiseen. Toukokuussa hän esiintyi ostoskeskuksessa Seinäjoella.

Kuka?

Jaakko ”Jaska” Mäkynen

  • Syntynyt 1952 Alavudella.

  • Iskelmälaulaja. Tangoprinssi 1985 ja 1987, tangokuningas 1991. Ensimmäinen single ilmestyi 1981 ja albumi 1991. Tunnetuimpia kappaleita mm. Alla etelän taivaan, Soita hiljaa kitaraani ja Minä tuun nelostietä.

  • Elämäkertakirja Kuninkaan tie, kirj. Teija Ahtiainen ja Teija Kankaanpää, 2021.

  • Asuu Seinäjoella. Harrastaa tennistä, golfia ja pyöräilyä.

  • Avoliitossa, neljä lasta, kolme lastenlasta.

  • Täyttää 70 vuotta tiistaina 7. kesäkuuta. 70-vuotisjuhlakonsertti Seinäjoella Seinäjoki-salissa tiistaina 7.6. klo 18.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat