Kirjailija Jaakko Syrjä on kuollut

Syrjä kuoli viime yönä ylöjärveläisessä hoitokodissa 96-vuotiaana.

Jaakko Syrjä vuonna 2017.

22.5. 10:42

Kirjailija Jaakko Syrjä on kuollut. Hän kuoli viime yönä ylöjärveläisessä hoitokodissa 96-vuotiaana, kertoo Syrjän poika Martti Syrjä STT:lle.

Syrjä oli syntynyt 7. maaliskuuta Pälkäneellä vuonna 1926. Martti Syrjä kertoo isänsä sairastuneen runsas viikko ennen kuolemaansa koronaan.

Syrjän puoliso, kirjailija Kirsi Kunnas kuoli viime marraskuussa niin ikään 96-vuotiaana.

Syrjä julkaisi neljä teosta, joista viimeisenä elämäkerrallisen teoksen ystävästään Väinö Linnasta vuonna 2004. Vuonna 1988 ilmestynyt romaani Kertomuksia radan varresta oli tuolloin myös Finlandia-palkintoehdokkaana.

Syrjä teki suuren osan työstään kirjallisuuden alalla ulospäin melko näkymättömässä roolissa, kustannusvirkailijana ja epävirallisena ateljeekriitikkona.

”Kustannustyöstä halusin eroonkin, mutta aina minut on saatu vedettyä mukaan lukijaksi. Lukijan edustaja, sitähän kustannusvirkailija on – tulevien lukijoiden ennakkoedustaja”, Syrjä kertoi 80-vuotishaastattelussa STT:lle vuonna 2006.

Laaja lukijantyö oli Päätalon Iijoki-sarja. Sen editoijaksi tarvittiin luotettu henkilö, joka myös ymmärtää romaanien kuvaamaa elämänpiiriä.

”Sittenhän on myös kirjailijoita, joiden tekstiä ei pidä muuttaa yhtään. Sellaisia ovat usein novellistit, novelli on tekstinä valmiimpi kuin romaani”, Syrjä luonnehti.

Syrjä toimi Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajana vuodet 1975–1980.

Jaakko Syrjä ja Kirsi Kunnas ihailivat kotonaan poikiensa Mikon ja Martin kanssa kissapesuetta vuonna 1965.

Jaakko Syrjä osallistui Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä 2005 yhdessä vaimonsa Kirsi Kunnaksen kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat