Ruhtinas Albertin formuloilla ei ole mitään mahdollisuuksia, kun niitä vastaan käydään kuningattaren hevosparaatilla

Kuningashuoneiden ystävä yritti lähentyä Grimaldin ruhtinassukua brittiläisen dokumenttisarjan avulla. Formula 1 osoittautui ylitsepääsemättömäksi esteeksi.

24.5. 2:00 | Päivitetty 24.5. 10:32

Kaksi viikkoa maljakossa seisseestä kukka­kimpusta sai vielä napsittua morsius­harsot ja yhden kauniisti kuivuneen vaalean­punaisen neilikan maljakkoon. Oikein nättiä, ja loput biojätteeseen.

Äkisti nousseen somistus­inspiraation lähde oli ilmeinen. Olin katsonut Yle Areenasta Monacon sisäpiireissä -sarjaa. Alitajuntaan oli tallentunut ensimmäisestä jaksosta yhden jos toisenkin kukkakimpun kohentelu, kokoluokka oli toki toinen. Ja kukat tuoreita.

Tartuin brittiläiseen kolmiosaiseen dokumenttisarjaan vakaana aikeenani päästä parempiin väleihin Grimaldin ruhtinassuvun kanssa. Suku on hallinnut Monacon minivaltiota 1200-luvulta, mutta välimme ovat silti kovin etäiset. Se on outoa, kun ottaa huomioon, miten paljon tykkään Englannin ja Ruotsin kuningashuoneista.

Voisivatko syynä olla vuodesta 2005 hallinneen ruhtinas Albert II:n poikamiesvuosien pitkäpiimäiset sekoilut? Ikävä tunnelma hänen ja prinsessa Charlenen häissä? Albertin vähintäänkin erinomaisesti piilotettu karisma?

Dokumentin ensimmäinen lause meni vielä hyvin: ”Monacossa eletään toukokuuta.” Sitten kertojan toinen lause romutti kuvitelmani lähentymisen mahdollisuudesta: ”Tähän aikaan vuodesta ruhtinas antaa muuttaa Monte Carlon alueen kilparadaksi.”

Ai niin, formula, sehän se oli. Vuodesta 1950 ajettu rata-autourheiluluokka Formula 1 edustaa (minulle, tiedän että moni on toista mieltä) sellaista typerää riskinottoa ja järjetöntä turhuutta, että se oli sävyttänyt suhteeni myös Grimaldeihin.

Grace Kelly, hänen häänsä ja hääpukunsa, kaikki murheelliset onnettomuudet, Grimaldien kirous. Monacosta ei puutu täydellisiä rakennuspaloja kiehtovaan hovispektaakkeliin, mutta ei voi mitään, formulapalanen jättää hyvät palat varjoonsa.

Katsoin tietenkin koko jakson. Sarja on tehty oikein kivasti, joten kukka-asetelmainspiraation ja 28 000 euron samppanjapullon näkemisen lisäksi vahvistin tietojani Monacosta.

Valtiossa on vajaat 40 000 asukasta mutta vain reilut 9 000 kansalaista. Asukkaaksi haluava tarvitsee tililleen vähintään puoli miljoonaa euroa, mutta osa kansalaisista on ihan tavallisia työssä käyviä ihmisiä. Joille Albertin hallinto toki maksaa erilaisia taloudellisia tukia ja suosii esimerkiksi työnhaussa. Kiinnostavaa.

Silti on ilmeistä, ettei maansa vuosittain formularadaksi muuttava ruhtinas pysty kilpailemaan hevosparaatilla platinajuhlallisuutensa 2. kesäkuuta aloittavan vanhan kunnon Elisabetin kanssa.

Kesäkuun toinen on jo ensi viikon torstai! Lähetys kuningatar Elisabet II:n juhlaparaatista TV1:ssä klo 12.30!

Harkitsen tuoreita kukkia maljakkoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat