Graafisessa suunnittelussa kollektiivinen tiimityö on valtaamassa alaa yksinäisiltä sankarimuotoilijoilta, palkittu suunnittelija Aki Suvanto sanoo

”Hyvät työt erottuvat sillä, että niissä puhutaan aidosti ja ajattomasti. Itse en tykkää ylisanoista, jargonista enkä tyrkyttämisestä”, palkitun desingtoimisto Aivanin graafinen suunnittelija Aki Suvanto sanoo.

Desingtoimisto Aivanin partneriosakas Aki Suvanto on oppinut työstään paljon opiskellessaan Brysselissä. ”Siellä minut pakotettiin ajattelemaan ja ideoimaan oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Eli pyristelemään irti tyypillisistä ratkaisuista.”

4.6. 2:00 | Päivitetty 4.6. 12:58

Graafinen suunnittelija Aki Suvanto istuu Helsingin Munkkisaaressa rakennuksessa, jossa aikoinaan koottiin Ford-autoja liukuhihnalla. Nyt tilavat teollisuushallit on muutettu toimistoiksi. Pieni ystävällisen näköinen kuljetusrobotti seisoo nurkassa. Samanlaisia hahmoja rullailee parhaillaan kävelijöiden ihasteltavana Espoon kaduilla.

”Paketoimme teknologisia innovaatioita erilaisiin paketteihin. Kun robotin ulkonäköä suunniteltiin, tutkimme ja kokeilimme paljon vaihtoehtoja. Päädyimme muotokieleen, jota ihmisten on helppo lähestyä”, Suvanto kertoo designtoimisto Aivanin työryhmän työskentelytavasta.

Aivan on Suomen suurin monialainen suunnittelutoimisto ja yksi Hernesaareen asettuneista toimistoista. Hiljaista huumoria pilkahtelee monissa sen muotoilemissa graafisissa suunnitelmissa, kuten VR:n ravintolavaunujen sisällä ja ulkoasussa. ”Junaile itsellesi höyryävä kahvi” tai ”Jos murkinalla on vauhtia 220 km/h, sitä voi sanoa pikaruuaksi” tai ”Pysy raiteilla, ota leipä”.

Ravintolavaunun ulkoseinässä kirjoitusasun katkaisee yllättävä ”La”, joka viittaa ranskan kielen määräiseen, feminiiniseen artikkeliin. ”On kiva saada ihmiset hyvälle mielelle. La, la, la laulaen eteenpäin!”, brändin muotoilussa mukana ollut Aki Suvanto hymyilee ja väittää, ettei oikein muista miten, idea syntyi.

La-artikkelin käyttö paljastaa Suvannon osaavan hyvin ranskaa. ”Aloitin kymmenvuotiaana täysin ummikkona tavallisessa ranskalaisessa koulussa perheen muutettua Pariisiin. Kun opettaja sanoi ”á qui”, heilutin aina kättäni. Pian kyllä opin, että ”á qui”, tarkoittaa kuka. Siitä se alkoi!”

Aluksi koulussa oli stressaavaa, mutta opettaja kehotti muita oppilaita auttamaan ja neuvomaan. Niin Suvanto vähitellen sai rohkeutta ja myönteisiä kokemuksia. Kun perhe kolmen vuoden kuluttua palasi Suomeen, oppimisen polku jatkui ranskalais-suomalaisessa koulussa.

Lukiolainen oli hyvä kuvaamataidossa. Palkintoja kertyi humoristista piirroksista eurooppalaisissa kilpailuissa. Nuori mies päätyi ylioppilastutkinnon jälkeen mainostoimistoon lähetiksi. ”Sain paikan kielitaidon perusteella. Silloinen pomoni kertoi, että respan neiti oli kuullut ranskan taidostani ja sanonut esimiehelleen, että hän haluaa opetella puhumaan ranskaa.”

Siellä hän alkoi autella suunnittelijoita muun muassa tekemällä kenkämainoksia Aleksi 13:lle silloin tavanomaisin leikkaa ja liimaa-metodein. ”Huomasin, että tämähän oli hauskaa hommaa. Varsinkin työskentely porukassa innosti ja inspiroi.”

Armeijan jälkeen Suvanto hakeutui opiskelemaan graafista suunnittelua ja valokuvausta Brysseliin. ”Siellä minut pakotettiin ajattelemaan ja ideoimaan oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Eli pyristelemään irti tyypillisistä ratkaisuista.”

Varsinaisena ammatillisena korkeakouluna hän pitää suunnittelutoimisto Base Designia, jonne hänet palkattiin heti valmistumisen jälkeen. Suvanto kertoo oppineensa niin Brysselin kuin New Yorkin toimistoissa ymmärtämään hyvän ja sisällöltään loppuun asti pohditun suunnittelun arvon.

”Graafinen suunnittelu on viestintää, jossa aikeet ja ajatukset saavat näkyvän muodon. Olen palveluammatissa, jossa en tee luovaa työtä itselleni, vaan asiakkaille. Autan heitä viestimään itsestään parhaiten ihmisiä puhuttelevalla tavalla”, Suvanto sanoo.

”Hyvät työt erottuvat sillä, että niissä puhutaan aidosti ja ajattomasti. Itse en tykkää ylisanoista, jargonista enkä tyrkyttämisestä.”

”Olen palveluammatissa, jossa en tee luovaa työtä itselleni, vaan asiakkaille. Autan heitä viestimään itsestään parhaiten ihmisiä puhuttelevalla tavalla”, Aki Suvanto sanoo.

Brysselistä paluunsa jälkeen työpaikka löytyi muotoilua ja graafista suunnittelua yhdistävässä Muotohiomossa. Sieltä löytyi saman henkisiä kollegoita, mikä seurauksena Suvanto päätyi Jarkko Jämsénin, Minka Koukkusen, Aleksi Kuokan, Antti Mäkelän sekä Saku Sysiön Aivaniin partneriosakkaaksi.

Nykyään jo 70 työntekijän muotoilutoimisto on suunnitellut muun muassa yritysilmeitä ja tiloja, joita muun muassa näkee Food Market Herkku Stockmannin tavarataloissa ja Kluuviin äskettäin avautuneessa Fazerin kahvilassa. Myös kaikki Fiskarsin tuotteiden pakkaukset ovat Aivanin käsialaa.

Muotoilutoimisto on tehnyt Glass from Finland- kirjan maailmankuulun sveitsiläisen keräilijän Bruno Bischofsbergerin kokoelmasta. Peräti kuuden teoksen sarja syntyi Kyösti Kakkosen suomalaisen lasin ja keramiikan kokoelmista. Tämä Collection Kakkonen siirtyy taidemuseo Emmaan ja avautuu yleisölle marraskuussa.

Aivanin tytäryhtiö Navian taas suunnittelee sarjatuotantoon virtaviivaisia veneitä ja kalliita superjahteja, joita valmistetaan eri puolilla maailmaa.

Työstään Aivanin tiimi sai yhden tärkeimmistä muotoilun tunnustuksista, Kaj Franck-palkinnon vuonna 2019. Oli hyvin poikkeuksellista, että työryhmä palkittiin, sillä palkinto oli tätä ennen jaettu 27 kertaa yksittäiselle muotoilijalle.

”Se kertoo, että Suomessa on perinteisesti tehty alan töitä yksinäisenä sankarimuotoilijana. Näen, että nykyään ollaan menossa uuteen suuntaan. Toimistolähtöisen kollektiivisemman tiimityön merkitys kasvaa, ja myös toimistot kuuntelevat asiakasta ymmärtääkseen enemmän bisneslogiikkaa.”

Suvanto pitää yleissivistystä ja monenlaisia kokemuksia tärkeänä edellytyksenä voidakseen kehittyä työssään. Hän nauttii näyttelyistä, kirjoista, elokuvista, teatterista, musiikista, matkustelusta sekä uusista ihmisistä ja paikoista.

Yhtä intohimoisesti hän rentoutuu korjaamalla vanhaa taloa Inkoossa. ”Käsillä tekeminenkin on tärkeää, tässä tapauksessa pitkäjänteistä, mutta erityisesti se on konkreettista touhua.”

Kuka?

Aki Suvanto

  • Syntyi 1972 Espoossa.

  • Kävi peruskoulua Espoossa ja Pariisissa.

  • Ylioppilaaksi Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta 1991.

  • Opiskeli Institut Supérieur Libre des Arts Plastiques - Ecole de Recherche Graphique 1993–1997.

  • Työskenteli BASE Design-suunnittelutoimistossa 1997–2001 ja Designstudio Muotohiomossa 2001–2009.

  • Asuu Espoossa. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi tytärtä.

  • Täyttää 50 vuotta sunnuntaina 5. kesäkuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat