Muumioopperassa tapahtumat seuraavat toisiaan ihanan epäloogisesti, ja nyt se sai Aleksanterin teatterissa hurmaavan toteutuksen

Ilkka Kuusiston vuonna 1974 kantaesitetty Muumiooppera on ensimmäinen lapsille sävelletty suomalainen ooppera. Sillä kasvatettiin aikoinaan uutta oopperayleisöä.

Muumioopperaa esitetään nyt Aleksanterin teatterissa, jossa se vuonna 1974 kantaesitettiin.

26.5. 14:30 | Päivitetty 3.6. 17:38

Lastenooppera

Muumiooppera, ensi-ilta Aleksanterin teatterissa 25. toukokuuta. Sävellys Ilkka Kuusisto, libretto Esko Elstelä, ohjaus Ville Saukkonen, kapellimestari Kaapo Ijas.

Ilkka Kuusiston vuonna 1974 kantaesitetty Muumiooppera on ensimmäinen erityisesti lapsille sävelletty ja näyttämöllä esitettäväksi tarkoitettu suomalainen ooppera. Vaikka oopperassa seikkailevat Tove Janssonin rakastetut muumihahmot, sitä on esitetty yllättävän vähän.

Viime aikoina Muumiooppera on otettu jälleen ohjelmistoihin. Yksi tuotanto nähtiin pari vuotta sitten opiskelijaproduktiona Tampereella, ja nyt sen ovat tehneet yhteistyössä Satakunnan Musiikkijuhlat ja Opera Box. Muumiooppera esitettiin keskiviikkona Aleksanterin teatterissa, jossa se aikoinaan myös kantaesitettiin.

Muumiooppera perustuu Janssonin romaaniin Vaarallinen juhannus (1954). Jansson itse muokkasi romaanin ruotsinkieliseksi libretoksi, mutta sen suomensi oopperan kantaesitystä varten Esko Elstelä. Nyt on vihdoin saatu aikaan myös laulettava ruotsinkielinen versio, jonka on tehnyt Christian Holmqvist. Ensi-ilta oli ruotsinkielinen, loput esitykset lauletaan suomeksi.

Muumioopperan libretossa on romaaniin verrattuna yksi kiinnostava muutos: se outo rakennus, johon muumit törmäävät tulivuorenpurkauksen jälkeen, ei olekaan veden varaan joutunut teatteri, vaan ooppera.

Toki on luontevampaa, että ooppera kertoo mieluummin oopperasta kuin teatterista. Taustalla piilee kuitenkin muutakin. Vielä 1970-luvun alussa oopperataiteen suosio Suomessa oli aallonpohjassa, ja teatterin muuttamisella oopperataloksi lienee ollut sekä kulttuuripoliittinen että pedagoginen tavoite.

Kun vesi on Muumioopperassa vienyt oopperatalon, teatterirotta Emma huutaa paniikissa: ”Pelastakaa ooppera, pelastakaa ooppera!” Avunpyyntö ei kenties ollut vain retoriikkaa, vaan tulkittavissa myös tekijöiden kirjaimelliseksi huoleksi taidemuodon tilasta. Ooppera tarvitsi kipeästi uusia katsojia, ja valjastamalla Muumit oopperan palvelukseen voitiin lähestyä tulevaisuuden yleisöä, lapsia. Ja kun Muumeissa vielä laulettiin tunnettuja ooppera-aarioita, yleisökasvatuksellinenkin aspekti oli varmistettu.

Nykyään Muumioopperalla ei ole tämäntyyppistä poliittista merkitystä, sillä se on yksi monien muiden lastenoopperoiden joukossa. Nyt nähty esitys oli vain ja ainoastaan hurmaava.

Muumioopperassa tapahtumat seuraavat toisiaan ihanan epäloogisesti, mutta sehän sopii Muumien pienten ihmeiden sävyttämään maailmankuvaan. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää.

Kuusiston musiikki on värikylläistä, elävää ja vahvasti kuvailevaa. Myrskyllä on oma musiikkinsa ja Nuuskamuikkusella oma melodiansa. Viittaukset ja tyylialluusiot osoittavat sinne tänne oopperahistoriaan, ja kaikki huipentuu Carmenin Habanera-aariaan, jonka laulaa ja näyttelee hienosti Vilijonkan oopperadiivaksi muuttunut Miisa-piika eli Anette Raukola.

Oopperan ohjaaja Ville Saukkonen käyttää musiikkia taitavasti liikuttaessaan muumihahmoja. Koska laulajilla on muumipuvut, kasvoja ei näe. Merkitykset rakentuvatkin laulajien koko kehoa hyödyntävässä, pikkutarkassa näyttelijäntyössä.

Näyttämöllepano on taiten ja tyylillä tehty. Lavastaja Aili Ojalo on ottanut elementtejä Janssonin kuvituksista: ensimmäisessä näytöksessä pelataan elegantisti mustavalkoisella. Toisessa näytöksessä otetaan käyttöön leiskuvat värit, sillä ollaan näyttämöllä ja Muumit alkavat tehdä – oopperaa.

Orkesteri soitti kapellimestari Kaapo Ijasin johdolla energisesti, vaikka jousiin olisi tarvittu hieman lisää puhtautta. Ijas on tehnyt oopperaan myös äänitehosteet, jotka ovat vaikuttavia – pikkukatsojien mielestä ehkä jopa pelottavia. Aikuiskatsojaa huvittivat muun muassa ne Emman luettelemat ja näyttämölle ilmestyneet oopperahenkilöt, kuten Tosca, Aida ja Lucia di Lammermoor, jotka hoilasivat kilpaa omia hittiaarioitaan. Ja kuultiinpa tässä kakofoniassa myös Don Giovannin Kivistä patsasta.

Laulaminen oli kaiken kaikkiaan vahvaa ja ammattimaista. Erityisesti ilahdutti äänellisellä puhtaudellaan Mariia Bertus hysteerisen Vilijonkan roolissa. Reetta Haaviston mustasukkainen Niiskuneiti toimi mainiosti ja Pikku Myyn puhepainotteisen roolin veti reippaalla otteella Anni Niemelä. Joel Bonsdorff (Muumipeikko), Hedvig Paulig huokui auktoriteettia Emman roolissa. Margit Westerlund (Muumimamma), Niklas Spångberg (Muumipappa) ja Tuukka Palonen (Nuuskamuikkunen) sopivat hyvin rooleihinsa.

Tarkemmin ajatellen tässäkin tuotannossa tehtiin politiikkaa, mutta toisin, tekstitysten avulla: ruotsinkielisissä esityksissä tekstityslaitteesta on luettavissa sekä venäjän- että ukrainankieliset tekstit. Suomenkielisissä esityksissä tekstityksiä ei ole. Hallittu kokonaisuus oli täynnä iloa ja positiivisuutta.

Muumiooppera Aleksanterin teatterissa. Satakunnan Musiikkijuhlat yhteistyössä Pori Sinfoniettan ja Opera Boxin kanssa. Helsingin-esityksissä soitti freelancereista koostunut orkesteri. Sävellys Ilkka Kuusisto, libretto Esko Elstelä, ohjaus Ville Saukkonen, kapellimestari Kaapo Ijas. Lavastus Aili Ojalo, puvustus Tyra Therman, koreografi ja ohjaajan assistentti Laura Humppila, valosuunnittelu Timo Alhanen, Maskeerauksen suunnittelu Sini Silfvenius-Barth. Ruotsinnos Christian Holmqvist. Rooleissa Joel Bonsdorff, Reetta Haavisto, Margit Westerlund, Niklas Spångberg, Anette Raukola, Hedvig Paulig, Mariia Bertus, Anni Niemelä, Tuukka Palonen, Meret Bonsdorff, Iines Harjula, Hilma Juutilainen, Aino Koskinen, Hertta Leinvuo, Livia Loureiro, Pihla Pelli ja Pinja Torttila. Tanssijat Outi Höylä, Tuukka Palonen, Vilma Mäkiniemi, Katri Lappalainen ja Tua Haataja.

Oikaisu 27.5. klo 11.28: Korjattu Outi Höylän nimi. Aiemmin artikkelissa kirjoitettiin virheellisesti Outi Rättö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat