Margaret Atwoodin menestys­romaanista julkaistaan erikoispainos, jota ei voi polttaa – Mainos­videolla kirjailija itse yrittää tuhota kirjansa liekinheittimen avulla

Margaret Atwoodin dystopiaromaanista The Handmaid’s Tale julkaistaan tulenkestävä erikoispainos kannanottona kirjallisuuden sensuuria vastaan.

Margaret Atwoodin dystopiaromaanista adaptoidusta The Handmaid’s Tale -sarjasta on tullut hitti, joka on voittanut lukuisia palkintoja ja herättänyt paljon keskustelua.

24.5. 11:17

Kanadalainen kirjailija Margaret Atwood ja Penguin Random House -kustantamo julkaisevat Atwoodin romaanin The Handmaid’s Tale erikoispainoksen, jota ei voi polttaa. Asiasta kertoo uutistoimisto AP.

Erikoispainos on kannanotto kirjallisuuden sensuuria vastaan. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Texasin osavaltiossa on suunniteltu lukuisten kirjojen poistamista koulujen kirjastoista.

Romaanin eräänlaisesta alumiinista tehty kestävä erikoispainos, jonka ”voi tuhota ainoastaan silppurissa”, aiotaan huutokaupata New Yorkissa ja sen voitot menevät sananvapauden puolesta toimivalle PEN America -järjestölle.

Penguin Random House julkaisi Youtubessa erikoispainosta mainostavan videon. Kirjailija Atwood suuntaa suuntaa videossa liekinheittimen kohti kirjaa, joka selviää liekeistä ilman vaurioita.

The Handmaid’s Tale on vuonna 1985 kirjoitettu dystopiaromaani. Sen maalaamassa tulevaisuudessa Yhdysvaltoja hallitsee totalitaristinen, ääriuskonnollinen diktatuuri, joka alistaa naiset valtansa alle.

Romaanista adaptoitiin vuonna 2017 huippusuosittu samanniminen televisiosarja, josta on tekeillä jo viides tuotantokausi. Sarjaa tähdittää muun muassa Elisabeth Moss.

Atwoodin tarina on herättänyt paljon keskustelua viime vuosien aikana. Sen on koettu kommentoivan yrityksiä vähentää naisten oikeuksia, kuten oikeutta aborttiin, joka on Yhdysvalloissa uhan alla maan korkeimman oikeuden pohtiessa sen kumoamista.

Yhdysvaltain aborttioikeuden puolesta mieltään osoittavat naiset ovat esimerkiksi pukeutuneet kannanottona The Handmaid’s Tale -sarjassa alistettujen naisten käyttämiin puritaanisiin kaapuihin.

Aborttioikeuden rajoitusta vastaan mieltään ilmaiseva nainen pukeutuneena The Handmaid’s Tale -sarjassa käytettyyn kaapuun Texasissa 7. toukokuuta 2022.

Atwoodin romaania ei ole poltettu, mutta sitä on kielletty tai yritetty kieltää eri paikoissa jo vuosien ajan. Viimeisimpänä romaani kiellettiin joissain Texasin ja Kansasin kouluissa vuonna 2021.

Kirjojen polttaminen nähdään kirjallisuuden sensuurin ja sananvapauden rajoittamisen äärimmäisimpänä muotona. Esimerkiksi natsien hallitsemassa Saksassa poltettiin rituaalinomaisesti kirjoja, joiden koettiin kritisoivan kansallissosialistisia ideoita.

Atwoodin autoritarismia kritisoivan romaanin painos, jota ei kirjaimellisesti voi polttaa, on tarkoitus toimia symbolina sananvapauden puolesta, kertoo Penguin Random House -kustantamo AP:lle.

Kanadalainen kirjailija Margaret Atwood Toronton elokuvajuhlilla vuonna 2017.

Lue lisää: Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

Lue lisää: Huippusuositun lasten­kirjailijan Dr. Seussin tuotantoa sensuroidaan Yhdysvalloissa rasismin takia – myös näitä rakastettuja lasten­kirjoja katsotaan nyt uusin silmin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat