Espoossa asuvan Megadeth-yhtyeen kitaristin Kiko Loureiron mielestä elämä Suomessa on rentoa, mutta kieltä on mahdotonta oppia

Vuodesta 2015 yhdysvaltalaiseen Megadeth-yhtyeeseen kuulunut Kiko Loureiro päätyi aikoinaan Suomeen Tarja Turusen ansiosta. Suomessa asuminen tuntuu hyvältä: ”Täällä Suomessa te ajattelette oikeasti olevanne yhteiskunta, jonka täytyy kasvaa yhdessä.”

Suomeen pari vuotta sitten muuttanut Megadeth-yhtyeen kitaristi Kiko Loureiro asuu nykyään perheensä kanssa Espoossa. Hänet kuvattiin Musiikkitalon isossa konserttisalissa.

14.6. 2:00 | Päivitetty 14.6. 9:53

KIKO LOUREIRO kertoo kuulumisia. Edessä on muutto Helsingin Kruununhaasta Espooseen. Siellä odottaa omakotitalo, auto ja uinuva lähiöarki. Koiraa ei sentään vielä ole.

Näin elää maailmantähti.

Loureiro on soittanut kitaraa yhdysvaltalaisyhtye Megadethissa vuodesta 2015. Yhtye luetaan Metallican, Slayerin ja Anthraxin ohella ”big fouriin” eli thrash metal -lajityypin neljään kaikkien aikojen tärkeimpään vaikuttajaan. Vuonna 1983 perustetun yhtyeen albumeita on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta.

Mikä on vienyt Sao Paolossa varttuneen ja Yhdysvalloissa viime vuodet asuneen muusikon Espoon perukoille?

”No, tiedäthän, kolme lasta.”

LOUREIRON musiikkiura levyttävänä artistina käynnistyi vuonna 1993. Power metallia soittaneen Angra-yhtyeen demokasetti kulkeutui tuolloin japanilaisen levy-yhtiön käsiin. Sopimus lyötiin lukkoon, ja pian Loureiro löysi itsensä japanilaisten musiikkilehtien kansissa.

2000-luvun puolivälissä Angra teki Japanin-kiertueen nosteessa olleen Nightwishin kanssa. Yhtyeet jäsenet ystävystyivät keskenään, ja reilua vuotta myöhemmin Loureiro sai yllättävän yhteydenoton laulaja Tarja Turuselta.

Nightwishistä ulos potkittu Turunen oli käynnistelemässä soolouraansa, ja tarjosi Loureirolle soittajanpaikkaa debyyttialbumilleen ja tulevalle Etelä-Amerikan-kiertueelleen. Loureiro päätti tarttua haasteeseen.

Kiertueen aikana hän tutustui kosketinsoittaja Maria Ilmoniemeen. Ja niin asiat johtivatkin toiseen, kuten tavataan sanoa. Esikoistytär syntyi muutamaa vuotta myöhemmin, ja perhe täydentyi kaksosilla vuonna 2016.

MINKÄLAISTA on soittaa yhdessä maailman suurimmassa metalliyhtyeessä? Loureiro naurahtaa, että ainakin se kertoo siitä, että hän teki aikanaan oikean päätöksen hylätessään biologian opintonsa yliopistossa ja valitessaan epävarman muusikonuran.

”Lavalle mennessäni tunnen olevani oikeassa paikassa”, hän sanoo.

Soittajanpesti Megadethissa on tunnetusti tuulinen paikka. Yhtyeen laulajakitaristi ja perustaja Dave Mustaine tunnetaan yhtenä musiikkibisneksen oikukkaimmista luonteista.

Yhtyeessä on soittanut vuosien varrella lähes kolmekymmentä muusikkoa – eivätkä kaikki ole lähteneet omasta tahdostaan. Viime vuonna lähtöpassit sai yhtyeen perustajajäsen ja basisti Dave Ellefson.

Kun kysyn Loureirolta, minkälainen mahtaa olla hänen kohtalonsa, hän naurahtaa jälleen. Ei hän sellaista ajattele. Loureiro sanoo tuntevansa olonsa varsin kotoisaksi yhtyeen riveissä.

Mustainea hän kuvailee hyvin älykkääksi mieheksi, joka ei siedä minkäänlaista paskanpuhumista ja vaatii kaikilta paljon – muilta jopa enemmän kuin itseltään.

Miten sellaisen ihmisen kanssa pärjää?

Tietysti pitää olla huippuhyvä muusikko, Loureiro sanoo. Paikalla pitää olla ajallaan, eikä sosiaalisista kyvyistäkään ole haittaa.

”Lisäksi on tärkeää, että et pelkää olla oma itsesi”, hän jatkaa.

”Dave on rakentanut itselleen tietynlaisen imagon ja moni pelkää sanoa hänelle mielipiteensä. Hän osaa olla… ehkä pelottava on väärä sana, mutta en ihmettele, miksi moni tuntee itsensä hänen seurassaan ahdistuneeksi. Toisaalta Dave arvostaa sitä, että kerrot suoraan, mitä mieltä olet asioista.”

”En ole ylpeä suomen kielen taidostani”, Kiko Loureiro sanoo.

VUONNA 2020 Loureiro muutti perheineen Suomeen useamman Los Angelesissa vietetyn vuoden jälkeen. Suuri syy muutolle oli amerikkalaisessa järjestelmässä. Lapsiperheen elämä oli kallista, monimutkaista ja stressaavaa.

Loureiron mielestä Yhdysvalloissa ja Brasiliassa on paljon samaa. Molempia maita leimaa kolonialismin perintö, yhteiskuntajärjestelmä suosii rikkaita ja kansa on jakautunut enemmän tai vähemmän voittajiin ja häviäjiin.

”Kaikki on rakennettu rasismin päälle. Täällä Suomessa te ajattelette oikeasti olevanne yhteiskunta, jonka täytyy kasvaa yhdessä. Brasiliassa ja USA:ssa kaikki on yksilökeskeistä. Mentaliteetti on, mitä minä voin saada. Miten minä voin menestyä?”

Suomessa elämä on Loureiron mielestä huomattavasti rennompaa.

”Täällä ei tarvitse esimerkiksi miettiä, onko minulla varaa toiseen lapseen. Miten maksan hänen koulutuksensa? Yhdysvalloissa ihmiset vaikuttavat päällepäin onnellisilta ja iloisilta, mutta jos jokin menee vähänkin pieleen, he hermostuvat hirveän helposti pienistäkin asioista. Uskon sen johtuvan jatkuvasta paineesta.”

HAASTATTELIN Loureiroa alkuvuodesta 2017. Tuolloin hän suitsutti Suomen puhdasta luontoa, hyvinvoinnin tasoa ja ruokakulttuurimme erityispiirteitä. Kieltämme hän luonnehti kuitenkin mahdottomaksi oppia.

Hän myöntää, että viidessä vuodessa kehitystä ei ole juuri tapahtunut.

Loureiro pitää asiaa valitettavana erityisesti siksi, että perhe on asettunut pysyvästi Suomeen ja jälkikasvun kanssa olisi mukava päästä keskustelemaan henkeviä. Hän sanoo jäävänsä monesti ulos perheen keskusteluissa. Sellainen tuntuu hänestä oudolta.

Eikö se olisi oiva syy alkaa pänttäämään?

”Se olisi täydellinen syy”, Loureiro vastaa ja hymyilee.

”Toisaalta kun yritän puhua tyttärelleni suomea, pyytää hän minua aina lopettamaan. Kuulostan kuulemma ihan toiselta ihmiseltä. Tiedätkö, sellaiselta vähän tyhmemmältä versiolta itsestäni.”

Kuka?

Pedro Henrique ”Kiko” Loureiro

  • Syntynyt Rio Janeirossa 1972. Asuu Espoossa.

  • Megadeth-yhtyeen kitaristi vuodesta 2015. Soittanut yhtyeen levyllä Dystopia (2016) ja heinäkuussa ilmestyvällä The Sick, the Dying and the Dead.

  • Soittanut aiemmin brasilialaisyhtye Angrassa ja julkaissut neljä soololevyä.

  • Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta.

  • Täyttää 50 vuotta torstaina 16. kesäkuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat