Kirjailijat tarjoavat suurta kirjallista hupia teoksella, jossa aviomies kuolee sadalla ja yhdellä tavalla

Viihdyttävä kirjailijakaksikko valistaa, riemastuttavin supersankari löytyy ja hyvis pyrkii pahikseksi viikon suosituksista, joista vastaa HS:n kirjallisuustoimittaja Antti Majander.

Laura Lindstedt (tossut) ja Sinikka Vuola (saappaat) tekevät saumatonta yhteistyötä tyylikimarakokeilussaan.

27.5. 14:32

En luullut tietäväni kirjallisuudesta kaikkea. Mutta silti, auts! Mikä on akrostikon? Entä chiaroscuro? Tai ekfrasis? Saati Fibonaccin lukujono? Ja niin edelleen, monta outoutta, kunnes koossa on kaikkiaan 101 käsitettä.

Ne kaikki mahdollistavat Laura Lindstedtin ja Sinikka Vuolan käsissä omanlaisensa tyylikeinon tappaa aviomies. Taustalla kai kummittelee taannoinen huumori­pläjäys vastaavasta määrästä kuolleen kissan käyttötapoja.

Yhtä soittoa kannesta kanteen kaksikon alkuvuodesta ilmestynyttä opusta ei sulata kukaan, mutta maistelu sieltä täältä tarjoaa suurta kirjallista hupia – joka sivistää kuin huomaamatta.

Totta tosiaan lipogrammi on teksti, jossa yhtä tai useampaa tiettyä kirjainta ei saa käyttää ollenkaan, ja kirjaviisaamme ovat tehtävää vaikeuttaakseen jättäneet pois niinkin yleisen vokaalin kuin e. Silti syntyy tyylikäs mininovelli, jossa aviomies pääsee hengestään.

Kaikki 101 variaatiota juontavat juurensa Alibi-lehdessä joskus reviteltyyn tapaukseen Norjassa: mies taisi saada ansionsa mukaan, koska vaimoa ei tuomittu.

Laura Lindstedt & Sinikka Vuola: 101 tapaa tappaa aviomies. Siltala. 202 s.

Kuulapää liihottaa kalsareissa

Supersankarihan se tuolta lentää trikoissaan ja pelastaa maailman. Hoopompaa ei ole. Paitsi ne, jotka intoilevat näistä saduista vielä aikuisenakin.

Joten löydän realistisimman ja riemastuttavimman supersankarin Teriksen, Mustiksen, Bättärin ja muiden aikoinaan mukuloille suunnattujen tyyppien sijasta Kapteeni Kalsarista, joka ainakin toistaiseksi on myös pysynyt vain lasten lemmikkinä.

Amerikkalaisen Dav Pilkeyn kirjoittamassa ja kuvittamassa sarjassa kaksi kujeilevaa vintiötä pystyvät sormia napsauttamalla muuttamaan koulunsa rehtorin kalsarisillaan liihottavaksi kuulapääksi, joka tyrii jatkuvasti mutta onnistuu silti, juu, vaikkapa koko maailman pelastamisessa.

Kainalossani Pilkeyn parissa viihtyy pikkukaveri, joka ei tiedä mitä anarkismi on, mutta nauttii silti sen hedelmistä: ei, vesselien ei tarvitse aina noudattaa sääntöjä käydäkseen kuitenkin pohjimmiltaan kunnon kakaroista.

Pilkeyn vieläkin lennokkaampaa Koiramies-sarjaa ääneen lukiessani joudun toisinaan toteamaan, että ”nyt isi putosi kärryiltä”. Jolloin saan vastauksen: ”Ei haittaa, tääkin on hyvä.”

Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari -sarja. Tammi.

Sarjan pääroolia näyttelee Bryan Cranston.

Maikka keittää metaa

Nöyryytyksestä toiseen vie kemian maikan tie. Sitten iskee vielä syöpä. Toivo elämästä vaikuttaa liikaa pyydetyltä, vaan voisiko onnettomien liksojen äijä jotenkin turvata jälkeen jäävän perheensä toimeentulon? Kun on kuoleman lisäksi myös iltatähti tulossa.

Vince Gilliganin jo viitisentoista vuotta sitten luomassa televisiosarjassa Breaking Bad pahis lähtee hyviksestä omille teilleen kuin nenä pikkuvirkamieheltä Nikolai Gogolin klassikossa. Loistavalta tiedemiehen uralta tympeiden teinien opettajaksi suistunut mies (Bryan Cranston) ryhtyy loistavaksi jälleen, tosin pahuuden puolella.

Verrattoman metan valmistajalle alkaa sataa rahaa. Mutta vaikeuksia myös. Hirvittävä ja huvittava lyövät sarjassa molemmille poskille, kun mies pinnistelee päivästä toiseen. Huvittavat ovat niitä, joista arkinen katsoja tunnistaa itsensä, hirvittävät silkkaa painajaista.

Breaking Bad -televisiosarja, viisi tuotantokautta. Netflix.

Eniten uusia varauksia 18.–25.5. saaneet kirjat Helmet-kirjastoissa.

Kaunokirjallisuus

1) Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

2) Stine Pilgaard: Metriä sekunnissa

3) Christian Rönnbacka: Henna Björk: Isku

4) Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa

5) Kari Haakana: Välitön uhka

Tietokirjat

1) Riitta Konttinen: Tarinankertoja: Anni Swanin elämä

2) Deborah Levy: Omistuskirjoituksia

3) Ursula Vala: Kuoleman monet kasvot: totuus oikeuslääkärin työstä

4) Hannu Himanen: Iloniemi: eminenssi

5) Deborah Levy: Elämisen hinta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat