Kun äiti gorillan osti, siitä tuli herkullisia hahmoja – Itäkeskuksen uuden kesäteatterin avauksessa ei lässytetä

Itäkeskuksen uuden kesäteatterin koko perheen esitys ilahduttaa mainioilla eläinhahmoillaan.

Teatteri Universumin Äiti ja gorilla -näytelmän ensi-ilta Itäkeskuksen kesäteatterissa.

29.6. 16:16

Äiti ja gorilla, ensi-ilta Itäkeskuksen kesäteatterissa 28.6. Teksti ja ohjaus Juha Mustanoja. Lavastus Anne Karttunen. Pukusuunnittelu Noora Salmi. Sävellys ja äänet Juuso Voltti. Rooleissa Slava Dugin, Sanna Hietala, Paul Holländer, Miko Kivinen, Sonja Silvander. ★★★

Simasen perheen olohuoneessa ei ole virtahepoa, vaan ihka elävä gorilla. Nuoruudessaan eläintutkijan urasta haaveillut ja hankalaan perhetilanteeseen turhautunut äiti on hankkinut kotiinsa villieläimen tutkiakseen sen käytöstä.

Juha Mustanojan kirjoittama koko perheen näytelmä Äiti ja gorilla avaa Itäkeskuksen uuden kesäteatterin toiminnan. Tänä kesänä näytelmää esitetään suomeksi, ensi kesänä ruotsiksi. Itäkeskuksen uusi kesäteatteri on Universumin teattereiden yhteistuotanto.

Estetiikaltaan hyvin siloittelemattoman, suorastaan kotikutoisen anarkistisen esityksen mainioissa hahmoissa on mukavasti purentapintaa. Simasen perheenjäsenet ovat puoliksi domestikoituneita eläimiä muistuttavia karaktäärejä. Isä on äreä ja sulkeutunut karhu, Nalle Simanen, joka yrittää elättää perhettä yhä laihenevalla hunajabisneksellään.

Nallen mielenkiinto osuu enemmän mehiläispesiin kuin omaan kotipesään. Miko Kiviselle maailman menosta ja luonnon tilasta huolestuneen jähmeän Nallen rooli sopii kuin nakutettu. Sanna Hietala esittää turhautunutta villisika-äiti Hania, joka kaipailee nuoruuden viriilimpiä vuosia. Aikuisten välisten jännitteiden huumori avautuu yleisön varttuneemmille katsojille.

Vanhemmat eivät saa kosketusta ja puheyhteyttä myöskään lapsiinsa. Herkkä lepakkotyttö Melissa, roolissa Sonja Silvander, ei saa mehiläispesiä täynnä olevassa kodissa tarpeeksi tilaa tanssiesityksen harjoitteluun. Punkahtava siilipoika Pörri, Paul Holländer, elää omissa maailmoissaan sarjakuviin uppoutuneena. Perhetilanteeseen kirjaimellisesti pommina saapuvaa gorillaa esittää stunt-ammattilainen Slava Ducin, joka räjäyttää villin kesyttömällä käytöksellään perheen lukot.

Juonen kehittely jää näytelmässä valitettavasti alisteiseksi herkullisille hahmoille. Ensi-illassa esityksen vielä jähmeän oloinen rytmi varmasti kehittyy esityskertojen myötä.

Erityisesti 12–16 -vuotiaille suunnatun esityksen herkkuhetkiä ovat Silvanderin tanssinumero Nikolai Rimski-Korsakovin Kimalaisen lentoon, Ducinin gorillan painovoimaa uhmaavat kiepit ja Holländerin esiteini-siilipojan humoristiset väkivaltafantasiat.

Kesyyden ja villiyden teemoja pohtivassa esityksessä ei lässytetä hunajaisesti ja voimasanojakin käytetään yhtä luontevasti kuin minkä tahansa teinilapsiperheen arjessa.

Sanomaakaan ei ole turhaan siloteltu, sillä perhe-elämä on usein villiä kaaosta. Kuten äiti Hani sanoo: ”Onnellisia loppuja ei olekaan. Ainoa hyvä loppu on päänsäryn loppu.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat