Klaus Mäkelä nimitetään ehkä kesäkuussa Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin ylikapellimestariksi, kertovat Slippedisc ja Het Parool

Uudesta ylikapellimestarista kerrotaan virallisesti 10. kesäkuuta.

Klaus Mäkelä on Orchestre de Paris’n ja Oslon filharmonikkojen ylikapellimestari. Nyt hänen huhutaan siirtyvän Amsterdamin Concertgewou-orkesterin johtoon.

25.5. 16:55 | Päivitetty 25.5. 18:12

Skuuppeja ahkerasti metsästävä Norman Lebrecht julistaa 26-vuotiaan Klaus Mäkelän seuraavaksi Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin ylikapellimestariksi Slippedisc-sivustollaan.

Hän perustaa väitteen muusikoilta saatuihin tietoihin ja siihen, että tiedotteen mukaan ylikapellimestari julkistetaan 10. kesäkuuta. Concertgebouw ja Mäkelä eivät ole vahvistaneet huhua HS:lle.

Myös amsterdamilainen Het Parool -lehti arvioi keskiviikkona, että ylikapellimestari on todennäköisimmin Mäkelä, johon orkesteri ihastui heti debyytissä 2020. Tapansa mukaan Mäkelä sai tältäkin huippuorkesterilta pikaisia uusintakutsuja.

Het Parool ei kuitenkaan pidä Mäkelän valintaa varmana vaan mainitsee myös Andris Nelsonsin ja Santtu-Matias Rouvalin mahdollisina niminä. Het Paroolin toimittaja tosin sanoo asian vielä hieman suoremmin keskiviikkoiltapäivänä lähettämässään twiitissään.

Mäkelä on häkellyttävän nuorena jo kahden keskeisen eurooppalaisen orkesterin eli Oslon filharmonikkojen ja Orchestre de Paris’n ylikapellimestari. Lisäksi lähes kaikki muut maailman huippuorkesterit kärttävät häntä vierailuille.

”Koko maailma haluaa hänet nyt”, totesi Mäkelästä Hampurin Elbphilharmonie-konserttisalin johtaja Christoph Lieben-Seutter HS-haastattelussa viime syksynä.

”Tämä on todella vaarallinen tilanne. Hänen täytyy sanoa nyt ei aivan valtaville tarjouksille.”

Jos Slippediscin väite pitää paikkansa, Concertegouw-orkesterille Mäkelä ei pystynyt sanomaan ei. Tämä ei sinänsä olisi ihme. Orkesteri on ajoittain noussut kriitikkoäänestyksissä jopa maailman parhaaksi, ohi Berliinin ja Wienin filharmonikkojen.

Lebrechtin mukaan asia ratkaistaan niin, että Concertgebouw-pesti alkaa vasta 2027 jolloin Mäkelälle jää aikaa Oslon ja Pariisin pesteistä vapautumiseen.

Lienee myös mahdollista, että Mäkelä jatkaisi tuolloin toisen nykyisen orkesterinsa kanssa. Esimerkiksi Pariisin ja Amsterdamin välinen etäisyys olisi matkustelevalle kapellimestarille poikkeuksellisen inhimillinen.

Mutta Mäkelää kärtetään myös Yhdysvaltoihin. Lebrecht on aikaisemmin nostanut Mäkelän ykkösehdokkaaksi Riccardo Mutin seuraajapelissä Chicagon sinfoniaorkesterissa sekä yhdeksi kärkiehdokkaista New Yorkin filharmonikkojen johtoon.

Varmaksi Concertgebouw-tietoa ei voi vielä väittää, sillä esimerkiksi Slippedisc-sivustolla on joskus julkaistu myös virheellisiä nettihuhuja.

Yksi niistä oli marraskuinen väite suomalaisbasso Matti Salmisen kuolemasta, jonka hyvävoimainen Salminen totesi puhelimitse HS:lle perin ennenaikaiseksi uutiseksi.

25. toukokuuta klo 18.05: lisätty myös amsterdamilaisen Het Parool -lehden käsitys, konka mukaan Klaus Mäkelä on Concertgebouw-orkesterin seuraava ylikapellimestari.

Lue lisää: Klaus Mäkelä sai vain 22-vuotiaana useita tarjouksia ylikapellimestarin töistä – nyt hän kertoo, miksi Oslon filharmonikot vei voiton

Lue lisää: ”Mahtavan suomalaisbasson viimeinen hengenveto”, uutisoi musiikkisivusto: Moni julkisuuden henkilö on joutunut lukemaan uutisen omasta kuolemastaan, nyt saman koki Matti Salminen

Lue lisää: Komean uranousun tehnyt Klaus Mäkelä päätti aloittaa levytys­uransa tutusti Sibeliuksen sinfonioista, mutta onnistuu tuomaan niihin uutta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat