Depeche Moden kosketin­soittaja Andy Fletcher on kuollut – Fanien rakastama muusikko sovitteli yhtyeen muiden jäsenten erimielisyyksiä

Depeche Moden keikoilla takarivissä viihtynyt muusikko hoiti myös yhtyeen liikeasioita.

Andy Fletcher (oik.) ja Depeche Mode esiintyivät Helsingin Hartwall-areenalla helmikuussa 2018.

26.5. 23:29 | Päivitetty 27.5. 11:26

Brittiläisestä Depeche Mode -yhtyeestä tunnettu kosketinsoittaja Andy Fletcher on kuollut.

Yhtye kertoo asiasta Twitter-tilillään.

Fletcher oli kuollessaan 60-vuotias. Uutistoimisto AP:n mukaan Fletcher kuoli ”luonnollisista syistä”.

Yhtyeen julkaisussa kerrotaan, että ”Fletchillä oli kultainen sydän ja hän oli aina paikalla, kun tarvitsit tukea, eläväistä keskustelua, hyvät naurut tai kylmän oluttuopin”.

Fletcher perusti Depeche Moden vuonna 1980 yhdessä Dave Gahanin, Martin Goren ja Vince Clarken kanssa. Clarke erosi yhtyeestä pari vuotta myöhemmin, mutta Gahan, Gore ja Fletcher ovat toimineet aktiivisesti yhdessä alusta asti.

Depeche Mode on yksi elektronisen musiikin menestyneimpiä yhtyeitä. Se on myynyt maailmanlaajuisesti yli sata miljoonaa albumia.

Yhtye on julkaissut 14 albumia, joista tuorein, vuonna 2017 ilmestynyt Spirit jäi Fletcherin viimeiseksi.

Depeche Moden tunnetuimpia kappaleita ovat Just Can’t Get Enough, Enjoy the Silence ja Personal Jesus.

Depeche Moden perustajajäsenet Martin Gore (vas.), Dave Gahan ja Andy Fletcher poseerasivat lehdistötilaisuudessa Pariisissa syksyllä 2012.

Depeche Moden musiikillisesta linjasta päävastuun ovat kantaneet lauluntekijä Martin Gore ja laulusolisti Dave Gahan, kun taas kosketinsoittaja Fletcher hoiti yhtyeen sisäisessä työnjaossa managerin ja taloudenhoitajan tehtäviä.

Hän perusti 2000-luvun alussa myös oman Toast Hawaii -levymerkin joka julkaisi elektronista poppia soittavan Client-yhtyeen ensimmäiset levyt. Levymerkin toiminta lakkasi muutaman vuoden jälkeen.

Depeche Moden ulkopuolella Fletcher teki 2000-luvun alusta alkaen ajoittain myös dj-keikkoja.

Andy Fletcher on Depeche Moden jäsenistä ainoa, jota ei ole merkitty tekijäksi yhteenkään kappaleeseen, mutta hänen tärkein roolinsa yhtyeessä oli enimmäkseen kulissien takainen.

Fletcher sovitteli Gahanin ja Goren erimielisyyksiä, ja varsinkin myöhempinä aikoina hän toimi myös yhtyeen puhemiehenä mediassa.

Gahanin ja Goren rinnalla Fletcher oli maanläheisempi hahmo, ja sellaisena hän oli yhtyeen fanien keskuudessa rakastettu.

Lue lisää: Depeche Mode vuonna nolla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat