Alkuperäiskansoja edustava ohjaaja kertoo, että hänet käännytettiin Cannesin punaiselta matolta, koska piti jalassaan mokkasiineja

Ohjaaja Kelvin Redvers toivoo, että alkuperäiskansojen kulttuuriin kuuluva pukeutuminen hyväksyttäisiin jatkossa muodollisissakin tilanteissa.

Kelvin Redvers kutsuttiin muiden alkuperäiskansoja edustavien elokuvantekijöiden kanssa Cannesiin. Kuva vuodelta 2007.

29.5. 13:26

Kanadalainen, alkuperäiskansoja edustava elokuvaohjaaja kertoo, että hänet käännytettiin pois Cannesin elokuvajuhlien punaiselta matolta sen vuoksi, että hänellä oli jalassaan mokkasiinit.

Asiasta raportoi muun muassa Kanadan yleisradioyhtiö CBC.

Ohjaaja Kelvin Redvers matkusti Ranskaan kuuden alkuperäiskansoja edustavan elokuvantekijän kanssa. Hänet oli kutsuttu Valeria Bruni Tedeschin elokuvan Les Amandiers ensi-iltaan.

Redvers itse on Amerikan alkuperäiskansojen edustaja, dene, joka kasvoi Kanadan Luoteisterritorioiden alueelta.

Mokkasiinit ovat Amerikan alkuperäisväestön perinteikkäät, mokkanahasta valmistetut jalkineet, joita miehet, naiset ja lapset ovat käyttäneet ympäri vuoden. Nykyäänkin ne ovat seremonialliset ja muodolliseen pukeutumiseen täysin hyväksytyt jalkineet.

Cannesin festivaalin turvallisuudesta vastaava henkilöstö oli kuitenkin eri mieltä. Redvers pysäytettiin aggressiivisesti ja häntä vaadittiin poistumaan punaiselta matolta. Hän sai palata vasta kun oli vaihtanut kenkänsä.

”Olin aika shokissa tästä aggressiivisesta tavasta hoitaa tilanne, joka oli minulle niin tärkeä”, hän kertoi.

Ruskeat mokkasiinit oli valmistanut Redversin sisar, ja hän kertoi olleensa innoissaan saadessaan pukeutua niihin elämänsä tärkeällä hetkellä.

Cannesissa on hyvin tiukat pukeutumissäännöt punaisella matolla ja ensi-illoissa. Miehillä pitää olla smokki, eikä sen kanssa käy esimerkiksi kravatti, vaan musta solmuke vaaditaan. Naisten täytyy käyttää iltapukua. Jotkin perinteiset vaatteet, esimerkiksi skotlantilaiset kiltit sekä intialaiset sarit ovat olleet kuitenkin sallittuja. Tästä syystä Redvers usko, että hänen mokkasiininsa smokkiin ja rusettiin yhdistettynä kelpaisivat järjestäjille.

”Ymmärrän, että punaisella matolla on tiettyjä pukeutumissääntöjä. Ajattelin, että jos käyttäisin smokkia, rusettia ja jotakin esinettä joka osoittaa minun olevan alkuperäiskansan edustaja, se hyväksyttäisiin.”

Redvers kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että hän on juurtunut omaan kulttuuriinsa, jossa mokkasiinit ovat ”iso juttu”.

”Joka kerta kun käytän niitä, tunnen olevani parhaalla mahdollisella tavalla yhteydessä perheeseeni ja kansani juuriin.”

Muutama tunti tapahtuneen jälkeen Redvers tapasi Cannesiin festivaalin järjestäjiä, jotka olivat pyytäneet häneltä anteeksi ja kehottaneet käyttämään mokkasiineja uudelleen punaisella matolla toisen elokuvan ensi-illassa.

Niin hän tekikin, tosin kohdattuaan alkuun uudelleen vastustusta.

Pian tapahtuneen jälkeen myös koko festivaalin turvallisuudesta vastaava ihminen ja punaisen maton vastaava olivat henkilökohtaisesti yhteydessä ohjaajaan.

Palattuaan kotiinsa Vancouveriin Redvers kirjoitti Facebookissa toivovansa, että tapaus auttaisi levittämään sanaa ympäri maailmaa. Ohjaajan toiveena on, että alkuperäiskansojen kulttuuriin kuuluva pukeutuminen hyväksyttäisiin jatkossa muodollisissakin tilanteissa, esimerkiksi punaisella matolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat