Kun 1930-luvun New Yorkissa syttyy outoja tulipaloja, 16-vuotias Jonna naamioituu tekoviiksillä Joeksi ja alkaa selvittää palojen syytä

Komediallisten lastenanimaatioiden kirjavassa joukossa Tulisielu erottautuu keskivertoa jännemmäksi tapaukseksi.

Tulisielu-animaatioelokuvassa 16-vuotias Jonna unelmoi palomiehen työstä, mutta 1930-luvun New Yorkissa ammattia pidetään vain miehille sopivana.

14.7. 14:28

Animaatio

Tulisielu (Fireheart). Ohjaus Laurent Zeitoun. 93 min. K7. ★★★

Animaatioelokuvassa Tulisielu 16-vuotias Jonna unelmoi palomiehenä työskentelystä, mutta 1930-luvun New Yorkissa moinen haaveilu on turhaa: ammattia pidetään vain miehille sopivana.

Sitä mieltä on Jonnan lempeä isäkin, kunniakkaan palomiehen uran räätälin töihin vaihtanut yksinhuoltaja.

Kun kaupungissa alkaa riehua selittämättömien tulipalojen sarja, jonka seurauksena kaupungin oikeat palomiehet katoavat kuin tuhka tuuleen, huomaa Jonna tilaisuutensa koittaneen.

Hän pestautuu isänsä johtamaan vapaaehtoisryhmään selvittämään palojen syytä – valepuvussa, totta kai. Jonnasta tulee Joe, innokas ja kömpelö palomies.

Laurent Zeitounin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa Tulisielussa tuttu viesti itseensä ja unelmiinsa uskomisesta saa rinnalleen tasa-arvon teeman.

Elokuvan taustalla on Zeitounin perustama animaatiostudio L’Atelier Animation, jonka edellisessä pitkässä elokuvassa Ballerinassa (2016) oli niin ikään omia polkujaan tallannut tyttösankari, ballerinan uralle ponnistanut orpo.

Komediallisten lastenanimaatioiden kirjavassa joukossa Tulisielu erottautuu hieman keskivertoa jännemmäksi tapaukseksi. Broadwayn teattereja sytyttelevä tuhopolttaja edustaa salaperäistä synkkyyttä, jopa uhkaavuutta. Seitsemän vuoden ikärajassa on syytä pysyä.

Tarinan huumoripuoli ei niinkään sytytä, vaikka sekaan on upotettu muun muassa viittauksia elokuvahistoriaan. Tekoviiksiin tälläytyvä tyttöhahmo muistuttaa jo itsessään komediaelokuvien perinteistä.

Ääniraidalle on haettu sähäkkää svengiä ja 1900-luvun newyorkilaista tunnelmaa. Se sopii hyvin kaupungin kaduilla ja katoilla viikset lepattaen säntäilevän Jonnan seikkailujen taustalle.

Suomenkieliset äänet Amy Burgess, Taisto Oksanen, Jarmo Koski, Tijan Foon, Sami Harmaala, Miro Lopperi, Maria Kuusiluoma, Jenny Pitkänen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat