Japaniin sijoittuva toiminta­komedia Bullet Train on kuin Tarantinon vaatimattomampi välityö

David Leitchin Bullet Train tarjoaa kaistapäistä menoa luotijunassa, vaikka sen toimintakomediallinen osuus toisinaan toimiikin.

Aaron Taylor-Johnson (vas.) ja Brad Pitt ovat sekavan tarinan tähtiä.

4.8. 10:18

Toiminta

Bullet Train, ohjaus David Leitch. 127 min. (K16) ★★

Sieppauksiin erikoistunut ammattikonna, koodinimeltään Leppäkerttu, saa tehtäväkseen hakea salkun Tokio-Kioto -luotijunasta. Samassa junassa matkaavat myös kaksi muuta ammattivenkulaa, koodinimiltään Mandariini ja Sitruuna, joiden tehtävä on palauttaa gangsteripomo Valkoisen Kuoleman siepattu poika ja lunnasrahat. Ja onpa matkassa muitakin outoja tyyppejä.

Kuulostaako vähän hölmöltä? No, sitä Bullet Train juuri on, vaikka sen toimintakomediallinen osuus toisinaan toimiikin.

Elokuva perustuu japanilaisen jännityskirjailijan Kotaru Isakan 2010 ilmestyneeseen romaaniin Maria Beetle, ja sen on ohjannut David Leitch, Brad Pittiä monen elokuvan toimintakohtauksissa tuurannut entinen stuntmies, joka aloitti ohjaajanuransa (vaikkakin ilman alkutekstimainintaa) hittijännärissä John Wick (2014).

Leitchin paras elokuva toistaiseksi on herkullisen yliampuva Charlize Theron -vakoojajännäri Atomic Blonde (2017), joka sijoittui vuoden 1989 Berliinin juuri ennen muurin kaatumista.

Atomic Blondessa oli myös paljon huumoria, mutta piilotettuna tarinan käänteisiin. Bullet Train on puhdas toimintakomedia, jossa niin vitsit kuin brutaali väkivalta ja kaikki muukin lätkäistään päin katsojan naamaa. Vivahteet eivät ole tämän elokuvan juttu.

Leitchin esikuvaa Bullet Trainissa ei tarvitse kaukaa hakea: se on Quentin Tarantino ja ennen kaikkea hänen Pulp Fiction- ja Kill Bill -elokuvansa.

Se aika lailla rasittaakin Leitchin elokuvaa. Välillä tuntee todella katsovansa jotakin Tarantinon kepeämpää tuotosta, jossa tekijä on plagioinut parempia elokuviaan.

Toki Bullet Trainin voi ottaa silmäniskuna tällaisten elokuvien tuntijoille. Siihen viittaa sekin, että elokuvaan on siroteltu muutamia cameoita, joissa esiintyvien henkilöllisyys ei jää epäselväksi.

Mutta elokuva elokuvista ja populaarikulttuurin kliseistä tai ei, pitemmän päälle yli kaksituntinen Bullet Train käy vähän pitkästyttäväksi. Sekavaa tarinaa yritetään kääriä loppumetreillä kokoon, mutta sekavaksi se silti jää. Vaan eihän sillä sinänsä ole väliä, kun hillitön remellys on pääasia.

Brad Pitt tulkitsee mehevästä kalastajahattuista konnaa, joka käy vihanhallintaterapeutin luona.

Brad Pitt tulkitsee mehevästi kalastajanhattuista konnaa, joka käy vihanhallintaterapeutin luona ja muistaa kertoa jokaiselle siellä oppimiaan asioita. Niin ikään hyviä ovat Aaron Taylor-Johnson ja Brian Tyree Henry epäsuhtaisina ”kaksosina” Mandariinina ja Sitruunana. Hieno näyttelijä Michael Shannon saa tyytyä luimistelemaan venäläissyntyisenä gangsterina Valkoisena Kuolemana.

Kostoa hakevana vanhana gangsterina on lukuisten japanilaisten samuraielokuvien tähti Hiroyuki Sanada.

Huumoria elokuvaan yritetään hakea myös soittamalla tapahtumien aikana milloin mitäkin vanhaa kappaletta, jolla halutaan ironisoida tai korostaa niitä. Se ei oikein toimi.

Käsikirjoitus Zak Olkewicz, tuottajat Antoine Fuqua, David Leitch ja Kelly McCormick, pääosissa Brad Pitt, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Joey King, Hiroyuki Sanada, Michael Shannon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat