Sihjan hahmo lihallistaa uudessa lasten­elokuvassa tottelemattomuuden riemun mutta myös sen alakulon

Keijut ovat sottaista sakkia kivassa kotimaisessa lastenelokuvassa.

Elina Patrakka hurmaa Sihjan roolissa.

4.8. 10:19

Lastenelokuva

Sihja – kapinaa ilmassa. Ohjaus Marja Pyykkö. 89 min. K7. ★★★

Alfred luetteloi ja lajittelee, piirtää havaitsemansa ötökät vihkoonsa ja etsii ne luontokirjasta. Elokuvan nimihahmoa Sihjaa ei kirjasta kuitenkaan löydy. Päällisin puolin kymmenvuotiaalta lapselta näyttävä hahmo esittäytyy keijuksi. Hänellä on myös vaaleanpunaiset siivet siitä todisteena.

Sihja – kapinaa ilmassa on joutunut väistämään koronan tieltä jo useamman kerran, mutta nyt se saa vihdoin valkokangasvuoronsa. Rikkaan käsikirjoituksen teemat eivät ole vuodessa vanhentuneet. Vastaparit kiltteys ja kapina sekä sotku ja siisteys nykivät mukavasti eestaas.

Sihja (hurmaava Elina Patrakka) on ajanut kaupunkiin salamatkustajana Alfredin (Justus Hentula) ja tämän vanhempien (Elmer Bäck ja Elena Leeve) kyydissä. Esiteini Alfred löytää keijun komerostaan, ja takkutukka sotkee ensin pojan huoneen ja vie tämän sitten keskellä yötä lentämään.

Keiju ei ole vain vallaton. Hänen temperamenttinsa räjähtelee arvaamattomasti. Mutta siinä missä Sihja tarvitsee rauhanoppia, Alfred tarvitsee kapinaläksyjä. Hän mukautuu liiankin helposti sääntöihin ja käskyihin.

Käsikirjoittajat Kirsikka Saari ja Jenni Toivoniemi ovat tehneet yhteistyönä aiemmin muun muassa nuorisodraaman Korso (2014) ja erikseen esimerkiksi lyhytelokuvan Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2012) ja elokuvat Hölmö nuori sydän (2018) ja Seurapeli (2020).

Yhtä lailla painoa on ehtinyt kertyä ohjaaja Marja Pyykön uralle. Vaikka hänen viimeisin teoksensa Vuosisadan häät (2021) ei mairittelevia arvioita saanutkaan, Pyykkö on osoittanut moneen kertaan taitavansa vakavan ja komediallisen yhdistämisen. Sisko tahtoisin jäädä (2010) ja Yösyöttö (2017) käyvät esimerkeistä.

Sihja – Kapinaa ilmassa lisää keitokseen jännityksen, sillä paikallisen firman ekologiseksi mainostettu Mirakulaus-lannoite vaikuttaa yhtä epäilyttävältä kuin koko yrityksen pomo (Pirjo Lonka). Ja jostain syystä linnut alkavat tippua taivaalta.

Elina Patrakka ja Justus Hentula.

Luonnonsuojelulliset kulmat ja ystävyys lienevät lastenelokuvien yleisimpiä aiheita. Kiinnostavampaa Sihjassa on kuitenkin sotkuisuuden ja kontrollin välinen ristiveto. Sihja syö leikkokukat ja hyppii pöydille, kun järkevät aikuiset ja kiltit lapset kauhistelevat.

Tietty sottaisuus ulottuu kameratyöhön asti: kamera heiluu ja kuva tärisee, kun tunteet yltyvät.

Sihjan hahmo lihallistaa paitsi tottelemattomuuden riemun myös sen alakulon. Lapselle Sihjan vaikeus hallita tunteitaan tarjoaa varmasti tarttumapintaa, ja lapsille elokuva onkin tähdätty. Aikuisia ei erikseen kosiskella. He ovat elokuvassakin niitä, jotka pyrkivät kontrolloimaan kaikkea.

Käsikirjoitus Kirsikka Saari ja Jenni Toivoniemi. Tuottajat Venla Hellstedt ja Elli Toivoniemi. Pääosissa Elina Patrakka, Justus Hentula, Eero Ritala, Pirjo Lonka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat