Teatteri sai lujan otteen introvertista pojasta: ”Tajusin, että voinkin olla joku tyystin toinen”, näyttelijä Jussi Nikkilä sanoo

Nykyään Jussi Nikkilä myös ohjaa teatterissa ja oopperassa sekä kirjoittaa proosaa.

Jussi Nikkilä kuvattiin Helsingin Tokoinrannassa, lähellä Kalliossa filmatun Pussikaljaelokuvan loppukohtauksen maisemia. Nikkilä näytteli yhtä Pussikaljaelokuvan päärooleista.

28.6. 2:00

Jo hyvän aikaa on Jussi Nikkilä kuulunut teatterin kiinnostavimpaan keskipolveen. Työt niin näyttelijänä kuin ohjaajana ovat intensiivisiä ja mieleen jääviä. Mutta ensi askeleen teatteriin hän otti aikoinaan sattumalta, liki vahingossa.

”Melkoisen introverttina varhaisteininä kauhistuin kaikenlaista esilläoloa. Nuorisoteatteri Narrista kuitenkin kysyivät minua pois jääneen Reino Nordinin tilalle yhteen espanjalaiseen näytelmään. Suostuin, ja kauhu katosi, kun tajusin roolin antaman suojan. Että voinkin olla joku tyystin toinen.”

Herttoniemeläispoika heittäytyi alalle intohimoisesti. Matti Salon luotsaamasta Narrista tuli antoisa kotiteatteri, ja ensi kertaa Nikkilä pyrki teatterikouluun vain 16-vuotiaana. ”Suhtautuivat siellä aivan lempeällä huumorilla.”

Teatterikorkeakouluun päästyään hän otti sen tosimielellä haluten omaksua mahdollisimman monipuolisesti eri valmiuksia.

”Näytteleminenhän on monilta osin käsityötaitoa. Itse koin kaikkein antoisimpina Malla Kuuranteen puheopin tunnit ja näyttelijäkummi Ismo Kallion palautteet, hän kun kävi katsomassa kaikki esitykseni.”

Varhaiseksi tukipisteeksi tuli myös Q-teatteri. ”Päästä nyt Viettelyksen vaunuun näyttelemään Elina Knihtilän, Tommi Korpelan ja Hannu Kiviojan kanssa – sehän oli lukiolaiselle täyttymys!”

Nikkilälle Q-teatteri oli kauan Se Ensemble. Tunturikadun näyttämöllä hujahti kymmenisen vuotta, ja vasta aivan hiljattain hän on irtaantunut ryhmästä.

Q-teatterissa sai näytellä kyllikseen. Oli monta menestystä, joista huipentumaksi kohosi Akse Petterssonin ohjaama Kaspar Hauser (2014), jonka Nikkilä näytteli yhdessä Lotta Kaihuan ja Eero Ritalan kanssa. Näytelmästä puhuttiin peräti sukupolvivallankumouksena.

Vuosien mittaan Nikkilän skaala on laajentunut. Nykyään hän paitsi näyttelee myös dramatisoi näyttämölle, ohjaa teatterissa ja oopperassa – ja on taannoin julkaissut esikoisromaaninsa Näyttelijä. ”Uutta proosaa kirjoitan paraikaa.”

Mikä Nikkilää alkoi houkuttaa ohjaajan tuolille? Tärkein vetovoima liittyy kokonaisnäkemykseen ja tahtoon ottaa jutusta taiteellinen päävastuu, hän miettii.

”Ohjaaminen myös juurruttaa minut kunnolla paikoilleen: tykkään katsoa, suunnata ja todistaa näyttelijöiden luovan prosessin kulkua.”

Kohti ohjaamista kuljettivat myös Shakespeare-opinnot perinteikkäässä Lamda-akatemiassa Lontoossa. ”Stratfordin bardin tekstit neljänsadan vuoden takaa ovat niin pohjattomia ja ajattomia – rakkauden ja sodan ikuisin teemoin. Sitä paitsi se luo turvaa, että on juttuja jotka pysyy ja kuitenkin muuttuu alinomaa.”

Nikkilän viimeisimpänä Shakespeare-ohjauksena ensi-iltansa sai Kuten haluatte -komedia vastikään Suomenlinnan kesäteatterissa.

”Tarinat, muka keksittyjen maailmoiden turvallinen satama”, Nikkilä hahmottaa näyttämötaiteen kestävää ydintä. ”Läsnäolon käsinkosketeltavan voimakkaat hetket – silloin teatterista nauttii parhaimmillaan, avoimin mielin, ilman valtapelejä, ja kun samalla yleisön lämpötila on tarkasti aistittavissa.”

Nikkilä ei kiellä näyttelemisen lumoavien vaan katoavien hetkien synnyttämää melankoliaa.

”Totta kai se ainutkertaisuus häiritsee, sehän kismittää minua toisinaan paljonkin”, hän huudahtaa. ”Kun jostakin kohtauksesta oivallan, että tämän paremmin en voi koskaan elämässäni näytellä. Ja se kaikki on ohi, kun näytös ja aplodit päättyvät.”

Mutta.

”Miten se lämmittääkään, että joku ihminen tulee kadulla vastaan ja kiittää esityksestä kymmenen vuotta sitten.”

Kuka?

Jussi Nikkilä

  • Syntyi 1982 Lahdessa.

  • Ylioppilas 2001, Kallion lukio. Teatteritaiteen maisteri 2008, Teatterikorkeakoulu. Opiskellut Shakespearea London Academy of Music and Dramatic Artissa, 2013.

  • Näytellyt Q-teatterissa, Komissa, Kansallisteatterissa, Helsingin, Turun ja Lahden kaupunginteatterissa ja Teatteri Viiruksessa.

  • Näytellyt yli 20 elokuvassa, kuten Ganes, Pussikaljaelokuva ja Suomen hauskin mies.

  • Ohjannut teattereissa ja Kansallisoopperassa.

  • Romaani Näyttelijä, 2019.

  • Eino Kalima -kannustuspalkinto, 2016.

  • Asuu Helsingissä, kaksi lasta.

  • Täyttää 40 vuotta tiistaina 28. kesäkuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat