Penélope Cruz ja Antonio Banderas tähdittävät hortoilevaa satiiria, joka sohii moneen suuntaan mutta ei osu oikein mihinkään

Official Competition -komediassa turhamainen miljonääri haluaa tulla muistetuksi elokuvasta, mutta ohjaaja ja näyttelijät kehittävätkin aivan omaa draamaansa.

Elokuvassa Official Competition ohjaaja Lola Cuevas (Penélope Cruz) keksii näyttelijöille mitä hulluimpia harjoituksia.

1.9. 12:39

Komedia

Official Competition (Competencia oficial), ohjaus Mariano Cohn ja Gastón Duprat. 114 min. K12. ★★

Upporikas miljonääri Humberto Suarez (José Luis Gómez) tuntee turhautuvansa. Hän haluaisi jättää jälkeensä jotain isoa ja merkittävää. Ehkä rahoittaa itsensä mukaan nimetyn sillan... tai elokuvan. Niin, elokuvan!

Tuumasta toimeen. Aiheeksi valitaan Nobel-palkittu romaani kilpailuasetelmasta kahden veljen välillä ja ohjaajaksi ansioitunut Lola Cuevas (Penélope Cruz). Lola haluaa pääosiin filmitähti Felix Riveron (Antonio Banderas) ja rautaisen teatterinäyttelijä Ivan Torresin (Oscar Martínez).

Felix ja Ivan inhoavat heti toisiaan, ja Lola keksii heille mitä hullumpia harjoituksia ottaakseen selville, mistä miehet on tehty.

Siis espanjalainen möykkäfarssi, jossa mennään eikä meinata? Ei ollenkaan. Ohjaajat Mariano Cohn ja Gaston Duprat ovat valinneet aivan toisen tyylilajin.

Filmitähti Felix Rivero (Antonio Banderas) ja ohjaaja Lola Cuevas (Penélope Cruz) elokuvassa Official Competition.

Official Competition tähtää älykkääseen satiiriin. Tekijät eivät vain ole oikein osanneet päättää, mitä satirisoida. Turhamaisia miljonäärejä, itsetyytyväisiä näyttelijöitä, oikukkaita ohjaajia, elokuvan tekemistä tai taiteen ja kulttuurin kenttää ylipäätään? Piikkejä hiotaan, mutta tarpeeksi teräviä niistä ei tule, eivätkä ne oikein löydä kohteitaankaan.

Ruben Östlundin elokuvat mieleen tuovassa tuotoksessa taitava näyttelijäkolmikko pitää touhun eläväisenä, ja ohjaajien onnistuu vangita katsojan mielenkiinto lupaamalla koko ajan jotain – mitä ei sitten koskaan kuitenkaan tule.

Elokuva ei varsinaisesti naurata, mutta hymyilyttää kyllä, etenkin silloin kun Felix ja Ivan yrittävät ylittää toisensa tai itsekkäästi hyötyä toisistaan, kuten lopulta aika julmalla tavalla käy.

Mutta ei sekään vielä ole loppu. Kuten Lola viimeisessä repliikissään toteaa, jotkut elokuvat eivät pääty koskaan. Viitanneeko tuo sitten joidenkin elokuvien asemaan ikiaikaisina klassikkoina vai siihen, että elämä joskus jäljittelee elokuvaa?

Official Competitionia itseään moinen sanailu kuvaa hyvin. Elokuva on täynnä pintapuolisen nokkelia heittoja, joihin ei tunnu kätkeytyvän mitään syvempää.

Käsikirjoitus Mariano Cohn, Andrés Duprat, Gastón Duprat, tuottaja Jaume Roures, pääosissa Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martínez, Irene Escolar.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat