Lootboxit eli videopelien uhkapelaamisen kaltainen ominaisuus saa rankkaa arvostelua kuluttajien edunvalvontajärjestöiltä – jos sääntely ei toimi, kieltämistä pitäisi harkita

Uuden raportin mukaan lootboxeiksi kutsuttu ominaisuus manipuloi pelaajia kuluttamaan sitä hyödyntäviin peleihin mahdollisimman paljon rahaa. Raporttia tukee 20 kuluttajajärjestöä.

Monissa videopeleissä käytetyt uhkapelaamisen kaltaiset lootboxit ovat saaneet rankkaa arvostelua kuluttajajärjestöiltä.

3.6. 12:54

Useissa videopeleissä käytetty, lootboxeiksi kutsuttu ominaisuus saa rankkaa arvostelua uudessa raportissa.

Oikeaa rahaa maksavat lootboxit sisältävät videopelin pelaajalle ylimääräisiä, pelin maailmassa hyödyllisiä tarvikkeita tai ominaisuuksia. Tai sitten eivät. Toisinaan lootboxista saattaa saada jotain täysin hyödytöntä.

Norjalaisen kuluttajien edunvalvontaelimen Forbrukerrådetin laatimassa raportissa todetaan, että lootboxit manipuloivat pelaajia käyttämään peliin suuria määriä rahaa.

Raportin mukaan kyseessä on eräänlainen uhkapelaamisen muoto, koska palvelun ostaja ei etukäteen tiedä, saako rahoilleen lainkaan vastinetta.

Raportissa tarkastellaan esimerkkinä kahta lootboxeja sisältävää peliä: FIFA 22:ta ja Raid: Shadow Legendsiä. Niiden lootboxien ostamiseen kannustavat mekanismit ovat raportin mukaan ”saalistuksenomaisia, manipulatiivisia ja hyvin aggressiivisia.”

Syytökset ovat erityisen painavia sen takia, että näiden pelien, kuten monien muiden, kohdeyleisö on enimmäkseen lapset.

Raportin takana seisoo 20 kuluttajien edunvalvontaryhmää 18 eri Euroopan maasta, mukaan lukien Euroopan kuluttajajärjestö BEUC.

Järjestöjen keskeinen vaatimus, on että lootboxeja ja videopeliteollisuutta yleensä täytyy säännellä ja valvoa niin kansallisilla kuin EU:n tasoilla. Erityisesti manipuloivat ja addiktoivat ostomekanismit täytyy poistaa. Jos sääntely ei ratkaise ongelmia, pitäisi lootboxien kieltämistä harkita.

Lootboxit ovat jo kohdanneet lakiongelmia. Vuonna 2018 Belgia ja Hollanti ilmoittivat lootboxien olevan uhkapelaamisen muoto, minkä vuoksi Fifa-pelisarjaa julkaiseva EA luopui ominaisuudesta näissä maissa seuraavana vuonna. Monet muut pelijulkaisijat poistivat lootboxit peleistään heti.

EA sai Hollannissa 10 miljoonan euron sakot. Siihen EA ei kuitenkaan taipunut, vaan kävi pitkän oikeustaiston välttyäkseen sakoilta.

Se onnistui viimein tämän vuoden maaliskuussa. Maan korkein hallinto-oikeus kumosi alemman oikeusasteen päätöksen ja totesi, ettei EA rikkonut Hollannin uhkapelilakeja.

Tästä huolimatta videopeliyhtiö Blizzard on perunut uuden pelinsä Diablo Immortalin julkaisun sekä Belgiassa ja Hollannissa.

2. kesäkuuta julkaistu peli ei tule lainkaan saataville Belgiassa ja Hollannissa ”videopelien nykyisen toimintaympäristön” vuoksi.

Blizzard ei viitannut päätöksessään suoraan maiden uhkapelilakeihin, mutta muun muassa Eurogamer-sivusto uutisoi sen olevan perimmäinen syy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat