Arkkitehti Wivi Lönnin juhlavuoden kunniaksi Yle esittää dokumentin, joka on vanhentunut vain tyyliltään

Wivi Lönn raivasi tietä naisarkkitehdeille.

Wivi Lönn (1872–1966) oli ensimmäinen suomalainen nainen, joka teki itsenäisen uran arkkitehtinä.

4.6. 2:00 | Päivitetty 4.6. 10:59

Wivi Lönn ei ollut ensimmäinen suomalainen naisarkkitehti, mutta hän oli ensimmäinen nainen, joka teki itsenäisen uran arkkitehtinä.

Tänä vuonna hänen syntymästään tulee 150 vuotta, tarkkaan ottaen tuli pari viikkoa sitten. Sen kunniaksi Yle esittää Marjatta Muurimaan dokumentin vuodelta 1994. Uudempaa ei ole tehty, mutta Muurimaan työ ei ole varsinaisesti vanhentunut. Käsitys Lönnin merkityksestä ja hänen työnsä laajuudesta on sama kuin tuolloinkin.

Näyttelijä Tiina Weckströmin osuudessa on feminististä paatosta, joka tuntuu nyt vieraalta. Silti ei voi vähätellä sukupuolen merkitystä. Mistä ihmeestä Lönn sai rahkeita puskea urallaan eteenpäin ja luottaa kykyihinsä miehisellä alalla?

Dokumentti oli TV2:n tuotantoa, ja jo senkin takia siinä korostuu Lönnin kotikaupunki Tampere. Siellä ura sai alkunsa, ja sieltä löytyvät edelleen hänen tunnetuimmat suunnittelutyönsä. Lönn oli yksi kaupungin tärkeimmistä jugend-kauden arkkitehdeistä.

Arvokkainta materiaalia ovat haastattelut. Mukana ovat tamperelainen professori, Tampereen jugendista kirjan kirjoittanut Paula Kivinen, Lönnin veljentytär Aini Sarsa, josta myös tuli arkkitehti, arkkitehti Impi Haapio sekä taidehistorioitsija Riitta Nikula.

Nikula kertoo esimerkiksi, miksi on syytä olettaa, että Helsingin Uuden ylioppilastalon pohjat suunnitteli juuri Lönn eikä kollega Armas Lindgren. Rakennustahan korjataan parastaikaa.

Kiinnostavaa on nähdä myös Tampereen pääpaloaseman muut kilpailuehdotukset. Lönnin ehdotus keräsi kilpailussa kaikki äänet ja perustellusti.

Uranuurtaja – arkkitehti Wivi Lönn, Teema klo 13.10 ja Yle Areena.

Kansallisromanttinen Tampereen keskuspaloasema kuuluu Wivi Lönnin maineikkaimpiin suunnittelutöihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat