Naantalin musiikkijuhlat jättävä Arto Noras muistuttaa, mitä jo Urho Kekkonen ajatteli tapahtumasta

Arto Noras jättää Naantalin musiikkijuhlien taiteellisen johtajuuden 42 vuoden jälkeen. Hänen seuraajansa Elina Vähälä kertoo, miten Naantalissa jatkossa musisoidaan.

Arto Noras ja Elina Vähälä harjoittelivat Turussa torstaina kuultavaa Naantalin musiikkijuhlien konserttia varten.

8.6. 14:04

Kun kesä 1980 alkoi, Urho Kekkonen oli tasavallan presidentti, Suomessa oli kaksi tv-kanavaa, joista molemmilta näki samat puoli yhdeksän uutiset, Ronald Reagan oli noussut republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi, elokuvateattereissa pyöri Täältä tullaan elämä ja sellisti Arto Noras perusti Naantalin musiikkijuhlat.

Ne olivat heti menestys, sillä Etelä-Suomesta oli puuttunut näin korkean kansainvälisen tason kamarimusiikkifestivaali.

Tänä kesänä 42 vuotta myöhemmin 80-vuotias Noras jättää taiteellisen johtajan tehtävät. Maailma muuttui, muuttuiko Naantalin musiikkijuhlat?

Vastauksensa aluksi Noras lyö käteeni Naantalin musiikkijuhlien ensimmäisen ohjelmakirjan kesältä 1980. Siinä presidentti Kekkonen välittää tervehdyksensä ja kertoo, että ”olen mielihyvällä pannut merkille, että maamme kesäisten musiikkitapahtumien joukkoon on tullut uusi, korkeatasoinen juhla”.

Kekkonen kävi sen verran konserteissa, että tiesi, mistä puhui. Presidentit ovat käyneet Naantalin musiikkijuhlilla läheisestä Kultarannasta usein myöhemminkin.

”Kuten näet, minä puolestani kirjoitin, että ’uuden pysyvän musiikkijuhlainstituution luominen maahamme näin taloudellisesti ailahtelevina aikoina ei ole mutkaton tehtävä’”, Noras jatkaa.

”Eikä mikään ole muuttunut! Vaikeudet pysyvät, koska ei ole opittu mitään. On sotia ja poliitikot eivät pysty sopimaan asioista ja sitten pandemia vei meiltä kaksi kesää jokseenkin täysin.”

Mutta aina on selvitty ja vieläpä korkeatasoisesti.

80-vuotias Arto Noras jatkaa yhä kansainvälistä solistiuraa.

Tämän kesän ensimmäinen konsertti oli tiistaina ja arvioidaan ohessa.

Lue lisää: Belfastin kovilla kaduilla varttunut pianisti Barry Douglas soitti Naantalin musiikkijuhlilla yleisön ja kriitikon aivan täpinöihin

Keskiviikkona odoteltiin Noraksen solistivetoa äskettäin edesmenneen Jaakko Kuusiston sellokonsertosta ja torstaina on iso syntymäpäiväkonsertti Arto ja ystävät Turun filharmonisen orkesterin kanssa.

Noras soittaa Aulis Sallisen konsertossa klarinetille ja sellolle sekä Krzysztof Pendereckin Concerto grossossa kolmelle sellolle ja orkesterille. Hänen seuraajansa Elina Vähälä soittaa Mozartin Sinfonia concertantessa viululle ja alttoviululle, ja monia muitakin solisteja kuullaan.

”Kun tällaiseen juhlakonserttiin tuli mahdollisuus, kutsuin monia tuttuja solisteja. Kaikki on myös kamarimusiikillista, sillä yhdessäkään konsertossa ei ole vain yhtä solistia.”

Noras on aina ollut innokas kantaesitysten tilaaja, ja keskiviikkona 15. kesäkuuta kuullaan Olli Kortekankaan Partita concertante.

”Olen yrittänyt täydentää oman instrumenttini sellon ohjelmistoa helppokäyttöisen kamariensemblen solistisoittimena. Usein olen pyytänyt, että kokoonpano olisi pieni mutta siinä on jokin säveltäjän valitsema mauste, kuten Jaakko Kuusiston konsertossa kamariorkesteria täydentävä vibrafoni. Myös Olli Kortekankaan kokoonpano on pienehkö ja kiinnostava: hän käyttää sellon lisäksi puhallinkvintettiä, harppua ja lyömäsoittimia.”

Naantalin jälkeen Noras jatkaa esimerkiksi Etelä-Koreaan ja Hampuriin.

”Mutta toki konsertoin tässä iässä vähemmän kuin ennen”, ikinuori 80-vuotias myöntää.

Elina Vähälä on jo rekrytoinut Arto Noraksen johtamaan sellon mestarikursseja ja soittamaan kantaesityksen ensi kesän Naantalin musiikkijuhlilla.

Mikä muuttuu, kun Wienissä professorina työskentelevä Elina Vähälä aloittaa ensi kesänä taiteellisena johtajana?

”Tulee vähän erilaisia muusikkoja ja myös paljon samoja, koska tämä on perhetyyppinen tapahtuma. Arto ottaa sellon mestarikurssit vastuulleen ja ensimmäinen kysymykseni oli, että kai esiinnyt muusikkona myös. Hän onkin jo luvannut soittaa ensi kesänä Jeajoon Ryun sellosonaatin kantaesityksen”, Vähälä kertoo.

Vähälä itse kasvoi kesät Kuhmon kamarimusiikin kursseilla, mutta debyytti Naantalissa 1990-luvun lopulla johti jokakesäisiin esiintymisiin täälläkin.

”Naantali on sellainen instituutio, että ei kannata lähteä varta vasten repimään mitään, koska siihen ei ole mitään syytä. Muutokset ovat hienovaraisia.”

Naantalin kirkko on pääkonserttipaikkana sekä siunaus että rajoitus. Ihan kaikki ohjelmisto ei kirkkoon sovi.

”Muitakin esityspaikkoja on käytetty ja käytetään edelleen. Kamarimusiikki pysyy keskiössä, mutta myös visuaaliset lisät, tanssi ja näyttämötaide kiinnostavat, jos sopivat puitteet löytyvät. Ja kun Turku saa uuden konserttitalon, voiko sitäkään täysin sivuuttaa?”

Vähälän myötä esiintyjien keski-ikä laskenee vaikka konkaritkin pidetään kunniassa. Muutos on lopulta väistämätön, sillä ikuisesti Noraksen ikätoverit eivät voi Naantaliin matkustaa.

”Pääasia on, että festivaalilla kuullaan musiikkia, jota muusikot mielellään soittavat. Se kuuluu kyllä yleisöllekin, että esittäjät ovat fiiliksissä. Ja se koskee niin kantarepertuaaria kuin uutta musiikkiakin”, Vähälä sanoo.

Naantalin henki on arvokas, charmantti, lämmin ja ehdottoman laatutietoinen eli paljolti kuin Noras itse.

”Arto on ihailtava henkilö selkeydessä, määrätietoisuudessa ja huumorintajussaan. Ja kansainvälinen ura on aivan häikäisevä samoin kuin soittokunto vielä 80-vuotiaana”, Vähälä ylistää.

Valkoiset puvun takit usein käytettynä esiintymisasuna toivat oman lisänsä Noraksen kauden vanhahtavaan charmiin. Puvustetaanko esiintyjät samoin myös Vähälän kaudella?

Uusi taiteellinen johtaja purskahtaa nauruun.

”Sanoisin, että niiden käyttö ei ole pakollista. Vaikka ovathan ne osa Naantalin charmia!”

Lisää ohjelmistosta: naantalinmusiikkijuhlat.fi

Lue lisää: Belfastin kovilla kaduilla varttunut pianisti Barry Douglas soitti Naantalin musiikkijuhlilla yleisön ja kriitikon aivan täpinöihin

Lue lisää: Sellisti Arto Noras perusti yli 40 vuotta sitten Naantalin musiikkijuhlat, jossa ovat vierailleet maailman huiput – ”Minä olen esiintynyt joka ikisen kanssa”

Lue lisää: Elina Vähälästä Naantalin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, Mari Palo Oulun musiikkijuhlille

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat