Tiukan balettikilpailun loppugaala oli komea – yleisön suosikiksi nousi tanssin 15-vuotias ihmemies Alexei Orohovsky

Jane Erkko Grand Prix’lla palkittu Yuka Matsumoto teki kauttaaltaan kypsää ja tasapainoista työtä. Yleisön suosikiksi nousi yhdysvaltalainen Alexei Orohovsky.

Yuka Masumoto ja Clark Eselgroth olivat erityisen vaikuttavia kaksintanssissa baletista Grand Pas Classique.

7.6. 13:57

Baletti

Helsingin kansainvälisen balettikilpailun gaala ja palkintojenjako Kansallisoopperan päänäyttämöllä 6.6.

Tunnelma Helsingin kansainvälisessä balettikilpailussa tiivistyi lauantaina ja sunnuntaina järjestetyissä finaalierissä. Kilpailijoita oli silloin jäljellä enää 21. Kukin esitti sekä klassista että modernia ohjelmistoa. Tanssijoiden laadut näyttäytyivät nyt tarkemmin.

Maanantain päätösgaalan tähtivieraina nähtiin ohjelman aluksi ja lopuksi Helsingin balettikilpailun aikanaan voittaneita taiteilijoita. Alussa esiintyi Helsingissä vuonna 2009 palkittu yhdysvaltalainen Brooklyn Mack, joka esitti Joutsenlammen kaksintanssin partnerinaan Patricia Zhou.

Illan päätti Münchenissä Baijerin valtionbaletissa nykyään tanssiva ja kahdesti Helsingissä palkittu Maria Baranova, joka esitti Emilio Pavanin kanssa kohtauksen Roland Petit’n baletista Thais.

Illan perimmäinen tarkoitus oli tietenkin julistaa kilpailun voittajat. Tarjolla oli parikymmentä palkintoa, joista tänä vuonna jakamatta jäivät naisten senioreiden pääpalkinto sekä koreografiapalkinto.

Jälkimmäinen ratkaisu on ymmärrettävä, sillä nykykoreografioiden taso oli pääosin surkea. Jos joku olisi palkinnon ansainnut, olisi se ollut Emreçan Tanis, jolta nähtiin parikin hyvin erilaista teosta. Onnistunut oli myös Anni Martinsénin itselleen valmistama Unknown.

Suomen kansallisbaletille kilpailu oli onnekas. Sen ja sen nuorisoryhmän tanssijakunnasta palkittiin peräti kuusi kilpailijaa. Selvää tietenkin on, ettei tuomariston puheenjohtaja, Kansallisbaletin johtaja Madeleine Onne saanut äänestää oman ryhmänsä jäseniä.

Yuka Matsumoto ja Clark Eselgroth.

Jane Erkko Grand Prix -palkinnon sai Kansallisbaletin tanssija Yuka Matsumoto, joka on tehnyt kilpailussa kauttaaltaan kypsää ja tasapainoista työtä. Erityisen vaikuttava oli kaksintanssi baletista Grand Pas Classique. Siinä hänen partnerinaan tanssi Clark Eselgroth, joka sai ensimmäisen palkinnon poikien juniorisarjassa.

Suuret duetot ovat kilpailussa mahdollisia, mutta nyt niitä nähtiin vain muutama. Syynä lienee se, että se edellyttää partnerin tuomista kilpailuun ehkä kaukaakin. Tässä tapauksessa tilannetta varmaan helpotti se, että molemmat tanssijat toimivat Suomessa ja samassa talossa. Heidän suorituksensa palkittiin myös Pas de deux -palkinnolla.

Ensimmäistä kertaa jaettavan Doris Laine -palkinnon sai italialainen Giulio Diligente, jonka hienoa työtä on ollut mahdollista ihailla jo Kansallisbaletin nuorisoryhmässä.

Hui Wen Peng oli taitava ja säkenöivä esittäjä.

Seniorinaisten toinen palkinto meni taiwanilaiselle Hui Wen Pengille, jonka elegantti variaatio Bournonvillen baletista Napoli täydensi kuvaa hänestä taitavana ja säkenöivänä esittäjänä. Kolmannen palkinnon sai ansaitusti Kansallisbaletin Viola Länsivuori.

Seniorimiesten sarjan voittaja Keita Fujishima teki tasapainoisen taitavaa työtä läpi kilpailun.

Seniorimiesten ykköspalkinnon saanut japanilainen Keita Fujishima teki läpi kilpailun tasapainoisen taitavaa työtä variaatioissa Merirosvo, Harlekiinin miljoonat ja Esmeralda.

Kakkospalkinnon sai Suomen kansallisbaletin nuorisoryhmässä tanssiva tyylikäs Luciano Ghidoli. Kolmanneksi tuli yhdysvaltalainen varma ja lennokas Joshua Kiesel.

Juniorityttöjen ykköspalkinnon sai yhdysvaltalainen Maya Schonbrun, joka esitti finaalissa Coppélian variaation ilmavan elegantisti. Kakkossija meni melkein nukkemaisen tarkalle japanilaiselle Matoi Kawamotolle, jonka Paquitan variaatio valloitti finaalissa. Kolmannelle sijalle tuli Yhdysvalloista Alexis Workowski.

Vain 15-vuotias Alexei Orhovsky oli yleisön suosikki.

Junioripoikien kärkisijoille oli ruuhkaa. Ykköspalkinnon sai nyt siis Clark Eselgroth. Itse veikkasin voittajaksi yhdysvaltalaista 15-vuotiasta tanssin ihmemiestä Alexei Orohovskya, joka yleisön reaktioista päätellen oli myös sen suosikki. Nyt hän sai kakkospalkinnon, mutta myös tuomariston kannustuspalkinnon. Kolmanneksi tuli portugalilainen ulospäinsuuntautuneen valloittava Vasco Yu Belo Prazeres Pereira.

Kansallisbaletin Viola Länsivuori sijoittui erinomaisesti kolmanneksi naisten seniorisarjassa.

Tällaiset kilpailujen päätösgaalat noudattavat pitkälti samaa kaavaa: loputtomia kiitoksia järjestäjille, anteliaille sponsoreille, valmentajille, ymmärtäväisille vanhemmille ja tietenkin ”ihanalle” yleisölle. Olennaisinta illassa olivat kuitenkin näytteet kilpailijoiden esityksistä.

Oikaisu 7.6. kello 14.17: Jutussa oli alun perin kuva, jossa Giulio Diligenten väitettiin virheellisesti esiintyvän. Kuvassa esiintyi Clark Eselgroth. Kuva poistettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat