Äiti ja poika vaativat Top Gun: Maverickia esityskieltoon, syynä tekijänoikeusrikkomus

Top Gunin jatko-osan tuottanutta Paramount-studiota syytetään tekijänoikeusrikkomuksesta.

Näyttelijät Monica Barbaro ja Tom Cruise Top Gun: Maverick -elokuvan kuvauksissa.

7.6. 10:40

Kalifornialaiseen alempaan oikeusistuimeen on maanantaina jätetty haaste tekijänoikeusrikkomuksesta, jossa samalla vaaditaan sekä vahingonkorvauksia että Paramount-studion valmistaman Top Gun Maverick -elokuvan asettamista esityskieltoon.

Tapauksesta kertoo muun muassa yhdysvaltalainen elokuvateollisuutta seuraava Deadline ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Top Gun Maverick on itsenäinen jatko-osa vuonna 1986 valmistuneelle Top Gun – lentäjistä parhaat elokuvalle.

Vaatimukset ja syytökset tekijäoikeusrikkomuksesta palautuvat lehtiartikkeliin, joka julkaistiin vuonna 1983. California Magazinessa julkaistun lehtiartikkelin otsikkona oli Top Guns. Artikkeli ja siihen perustunut elokuva kertovat molemmat Yhdysvaltain laivaston ilmavoimien lentäjäkoulusta, jota kutsutaan nimellä Top Gun.

Artikkelin kirjoittaja Ehud Yonay oli Top Gun – lentäjistä parhaat -tekijätiedoissa merkittynä tarinan lähteeksi.

Lue lisää: ”En ollut silloin valmis”, Tom Cruise perustelee, miksi Top Gunin jatko-osaa piti odottaa 36 vuotta – HS näki ensi-illan Cannesissa, ja elokuva on ylivertainen

Korvausvaatimuksen takana ovat vuonna 2012 kuolleen kirjoittajan perilliset, Israelissa asuvat leski ja poika. Heidän mukaansa Paramountilla ei ole enää oikeutta Yonayn julkaisemaan tarinaan, sillä 35 vuoden määräajan jälkeen oikeudet olivat palautuneet takaisin alkuperäisen artikkelin laatijan perillisille.

Yonayn perillisten mukaan elokuvaa tehtiin vielä yli vuosi sen jälkeen kun filmausoikeuksien määräaika oli päättynyt. ”Syytökset ovat perusteettomia ja me tulemme puolustautumaan tiukasti”, Paramount vastasi lausunnossaan.

Toukokuun lopussa ensi-iltaan tullut Top Gun Maverick on muutamassa viikossa tuottanut lipputuloja lähes 600 miljoonaa dollaria eli noin 550 miljoonaa euroa. Korvausvaatimuksen määrää ei ole kerrottu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat