J.P. Pulkkisen monisäikeinen pyöräilysarja on radiokesän valopilkku

J.P. Pulkkisen pyöräilystä kertova kesäsarja etenee kepeästi kuin italialainen kilpapyörä. Sarjassa pääpaino on arkipyöräilyn filosofiassa ja kulttuurihistoriassa.

J.P. Pulkkinen hurahti keski-iässä pyöräilyyn ilman mainittavaa urheilutaustaa.

9.6. 2:00 | Päivitetty 9.6. 10:26

Kesän radiotapauksiin kuuluu J.P. Pulkkisen kymmenosainen pyöräilysarja Mitä polkupyörä tarkoittaa – kertomuksia täydellisestä keksinnöstä.

Pulkkinen ehtii tätä nykyä harmillisen harvoin tekemään radio-ohjelmia, mutta silloin kun ehtii, niin lopputulos on yleensä umpirautaa. Niin tälläkin kertaa.

Autoistumisen piti tehdä polkupyöristä tarpeettomia, mutta onneksi 2000-luvulla on jälleen ymmärretty, että kyseessä on täydellinen keksintö. Pyörähän on oikein huollettuna lähes ikuinen, ekologinen ja kaupunkiympäristössä myös nopea kulkupeli.

Pulkkinen on niitä miehiä, jotka ovat keski-iässä hurahtaneet pyöräilyyn ilman mainittavaa urheilutaustaa. Hän on muun muassa ajanut 300 kilometrin Vätternrundan-kilpailun kuudesti, joten pyöräilyintoilu on kiistatta vakavaa laatua.

Mutta kilpa- tai edes kuntopyöräily ei ole tämän monisäikeisen sarjan keskiössä. Pääpaino on arkipyöräilyn filosofiassa ja kulttuurihistoriassa. Tarinaa kuljettaa Pulkkisen esseistinen kertojateksti, jonka ohjaaja itse tulkitsee mainiolla radioäänellään. Radiomonologista ei kuitenkaan ole kyse, vaan mukana on myös haastatteluja ja tilanneäänityksiä.

Kerronta etenee kepeästi kuin italialainen kilpapyörä, ja myös huumoria annostellaan kuulijan iloksi riittävästi.

Mitä polkupyörä tarkoittaa – kertomuksia täydellisestä keksinnöstä, klo 14:30 Radio 1 ja Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat