Blaxploitaatiolle kunniaa tekevä toimintaelokuvien parodia vie sankarinsa 1970-luvun Valkoiseen taloon

Musta sankari pieksää valkoisen presidentin toimintaelokuvien parodiassa. Black Dynamitessa entinen sotasankari ja CIA:n agentti lähtee kostamaan veljensä kuolemaa ja tukkimaan huumekauppaa.

Elokuvassa kaikkivoipaaa sankari Black Dynamitea esittää Michael Jai White.

9.6. 2:00 | Päivitetty 9.6. 10:26

Toimintaelokuva

Black Dynamite ★★★ USA 2009

TV2 klo 22.15 ja Yle Areena (16)

Itämaisten taistelulajien taitaja Michael Jai White esittää nimiosaa toimintakomediassa Black Dynamite. White, ohjaaja Scott Sanders ja Bullhornin roolissa nähtävä Byron Minns laativat 1970-luvulle sijoittuvan käsikirjoituksen, joka parodioi aikakauden blaxploitaatiota, afroamerikkalaisen kulttuurin voimaa uhonnutta eksploitaatioelokuvaa.

Lajityypin kliseitä liioitellaan tietäväisen kunnioittavasti, vaikka aihemaailma jääkin kapeaksi ja huumorissa tukeudutaan toisteisuuteen.

Kehystarinassa Black Dynamite, entinen sotasankari ja CIA:n agentti, lähtee kostamaan veljensä kuolemaa ja tukkimaan huumekauppaa.

Mallasjuoman mainoksesta johdattuva sanaleikittely johdattaa sankarin Little Richardista Tricky Dickyyn eli presidentti Richard Nixoniin ja tämän kieroilujen jäljille. Paljastuu aie pienentää mustien uroitten peniksiä (kyllä!) ja loppuratkaisu vaatii tunkeutumista Valkoiseen taloon.

Black Dynamite kuvattiin halvalla, sai rajoitetun levityksen, ja jäi tappiolliseksi. Varmaan sen humoristinenkin härskiys oli monille liikaa, mutta aiheeseen palattiin samannimisellä aikuisten animaatiosarjalla.

Black lives matter -aika saattaa antaa elokuvalle uutta nostetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat