Näyttelijä Matthew McConaughey puhui tiukempien ase­lakien puolesta Valkoisessa talossa – video näyttää tunteikkaan puheen

McConaughey tahtoo hyödyntää ”ikkunaa muutokselle”.

8.6. 10:19

Yhdysvaltalainen näyttelijä Matthew McConaughey, 52, piti tiistaina Valkoisessa talossa tunteikkaan puheen ”asevastuullisuuden” puolesta. Hän oli vierailulla tapaamassa presidentti Joe Bidenia. Asiasta kertoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Oscar-palkittu näyttelijä kuvasi puheessaan laajasti kotikaupungissaan 24. toukokuuta tapahtunutta kouluammuntaa, jossa 18-vuotiaan ampujan hyökkäyksessä kuoli 19 lasta ja kaksi opettajaa.

Lue lisää: Ainakin 19 lasta ja kaksi aikuista kuollut koulu­ampumisessa Texasissa

McConaughey kertoi liikuttuneena tarinoita uhreista ja heidän perheidensä surullisista kokemuksista. Näyttelijä oli tavannut muun muassa kosmetologin, jonka tehtävä oli valmistella uhrit avonaisin arkuin pidettäviin hautajaisiin.

”Uhrit tarvitsivat paljon enemmän kuin meikkiä ollakseen esittelykelpoisia. He tarvitsivat laajaa entisöintiä. Miksi? Koska AR-15 kivääri aiheutti poikkeuksellisten suuret luotien poistumistiehaavat”, McConaughey sanoi.

Hän esitteli myös ampumisessa kuolleen tytön kengät.

”Nämä vihreät Converse kengät, joissa on sydän oikean jalan varpaissa, olivat ainoa selkeä keino tunnistaa kenkien omistaja ampumisen jälkeen.”

Matthew McConaugheyn vaimo Camila Alves piti Valkoisessa talossa käsissään vihreitä kenkiä, joiden avulla yksi Uvalden kouluampumisen uhreista tunnistettiin.

McConaughey kasvoi Texasin Uvaldessa. Hän kertoo, että siellä hän oppi vastuullisen aseenomistajuuden.

Näyttelijän mukaan vastuulliset aseenomistajat ovat ”kyllästyneitä, että häiriintyneet yksilöt ottavat nimiinsä ja käyttävät hyväkseen” perustuslain kohtaa, jossa on taattu oikeus omistaa ja kantaa ampuma-asetta.

Hän esitti puheessaan, että AR-15 puoli­automaattisen kiväärin ostamisen alaikäraja nostetaan 21 vuoteen nykyisestä 18 vuoden ikärajasta.

”Asian pitäisi olla puoluerajat ylittävä ongelma.”

McConaughey kertoi viime vuonna julkisesti harkitsevansa hakemista Texasin kuvernööriksi, mutta ilmoitti myöhemmin, ettei lähde ehdolle.

Viimeaikaiset Yhdysvaltoja järkyttäneet ampumiset ovat herättäneet laajaa keskustelua aselakien muuttamisesta.

McConaugheyn mukaan tällä hetkellä Yhdysvalloissa on "ikkuna auki” oikeaan muutokseen, mikä on uutta.

Kesäkuun alussa uutiskanava CBS ja data-analytiikkayritys YouGov toteuttivat galluptutkimuksen, jonka mukaan 62 prosenttia yhdysvaltalaisista tukee puoliautomaattisten kiväärien kieltämistä koko maassa ja 81 prosenttia haluaa tiukempia taustatarkistuksia aseen ostaville.

”Samalla kun kunnioitamme ja huomioimme uhreja, meidän on tunnistettava, että tällä kertaa jotain on toisin. Väittelyn vastuulliset osapuolet aidosti keskustelevat uudesta ja paremmasta tavasta mennä eteenpäin”, McConaughey arvioi.

Suurten uudistusten todennäköisyys on pieni, mutta lainsäätäjät ovat olleet optimistisia suppean ja kohdistetun lainsäädäntösopimuksen saavuttamisesta jopa tämän viikon loppuun mennessä, uutiskanava CNN kirjoitti keskiviikkona.

Ampuma-aseväkivalta on ehtinyt tappaa tänä vuonna yli 18 000 ihmistä, ja tapauksista yli 10 400 oli itsemurhia, voittoa tavoittelematon Gun Violence Archive -järjestö (GVA) on laskenut.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat