Disney ja Ranska tappelevat elokuvista – Disney julkaisee tulevan elokuvansa vain suoratoistona, koska Ranskan lait ovat liian monimutkaiset

Disneyn mukaan Ranskan tiukka, elokuvateollisuutta suojeleva lainsäädäntö on ”kuluttajanvastainen”, minkä vuoksi uusi Strange World julkaistaan maassa suoraan Disney+-palvelussa.

Disneyn uutta elokuvaa ei nähdä Ranskan elokuvateattereissa, vaan se julkaistaan Ranskassa suoraan Disney Plus -suoratoistopalvelussa. Kuva Disneyn Dubaissa järjestetystä tilaisuudesta 7. kesäkuuta 2022.

10.6. 13:24

Viihdejätti Disney on ilmoittanut, ettei se aio julkaista uutta animaatioelokuvaansa Strange Worldia Ranskan elokuvateattereissa. Sen sijaan elokuva julkaistaan suoraan Disneyn suoratoistopalveluun. Päätös on vastalause Ranskan tiukkoja suoratoistopalveluihin liittyviä lakeja kohtaan. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalainen Deadline ja ranskalaiset Le Monde ja Les Echos.

Jos Strange World julkaistaisiin elokuvateattereissa, niin Ranskan lain mukaan se voitaisiin julkaista Disney+-palvelussa vasta 17 kuukautta myöhemmin.

Ranska pyrkii laeillaan turvaamaan maan elokuvateattereitaan ja TV-asemiaan, jotka ovat sen elokuvateollisuudelle tärkeitä. Disney taas arvostelee lainsäädäntöä ”kuluttajanvastaisena”.

”[Lainsäädäntö] jättää huomiotta kuluttajien tottumuksissa viime vuosina tapahtuneen kehityksen ja asettaa meidät suurempaan laittoman kopioinnin riskiin”, Disney sanoo Deadlinelle antamassaan lausunnossa.

Ranskan elokuvateatteriliitto FNCF sanoi puolestaan ”vastustavansa vankasti” Disneyn päätöstä, joka ”horjuttaa vakavasti elokuvateattereiden ja koko elokuvateollisuuden taloutta”.

”Päätös johtaa kaikkien häviöön”, FNCF totesi.

Se on myös kutsunut Disneyn neuvottelemaan asiasta ja pyytänyt viranomaisia toimimaan asiassa nopeasti.

Ranskan suoratoistolainsäädäntö on monimutkainen ja kiistanalainen aihe.

Lain mukaan Disneyn teattereissa julkaisema elokuva voidaan julkaista Disney+-palvelussa vasta 17 kuukautta myöhemmin. Sitten se saa olla suoratoistettavana viisi kuukautta, minkä jälkeen se poistetaan jälleen palvelusta ja ilmaiset televisiokanavat voivat maksaa sen esittämisestä. Televisiossa elokuvaa saa esittää 14 kuukauden ajan, jonka jälkeen elokuva palaa viimein pysyvästi Disney+:aan.

Laki päivitettiin viimeksi helmikuussa. Silloin elokuvateollisuus ja televisiokanavat tekivät erillisen sopimuksen Netflixin kanssa. Netflixiin elokuvat pääsevät 15 kuukautta teatterijulkaisun jälkeen.

Disney vastusti teknologiajätti Amazonin kanssa lakia. Disney+ ja Amazonin suoratoistopalvelu Amazon Prime eivät tehneet elokuvateattereiden kanssa sopimuksia.

Vaikka Ranskan tiukat lait pyrkivät suojelemaan maan elokuvateollisuutta ja -teattereita, ne toimivat ainakin tässä tapauksessa itseään vastaan. On nimittäin Disneyn etu kiertää koko säännöt ja julkaista Strange World suoraan yhtiön omassa suoratoistopalvelussa. Tässä tapauksessa Ranskan elokuvateatterit eivät saa senttiäkään tuottoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat