The Janes järjesti turvallisia abortteja aikana, jolloin laittomiin raskaudenkeskeytyksiin kuoltiin – HBO:n dokumentissa naiset kertovat salaisesta toiminnastaan

HBO:n dokumenttielokuva The Janes kertoo salassa toimineesta järjestöstä, joka auttoi naisia tekemään laittomia abortteja. Uhkana olivat sekä pitkät vankeustuomiot että mafian väkivalta, mutta ryhmän jäsenten rohkeus on saanut dokumentintekijät laimentamaan vaaran tuntua.

Ryhmä chicagolaisia naisia liittyi 1960-luvulla yhteen järjestääkseen kaupungin kaikille tuloluokille mahdollisuuden raskaudenkeskeytykseen, joka tuolloin oli lailla kielletty.

14.6. 2:00 | Päivitetty 14.6. 9:52

Tarvitset lääkäriä, mutta hoitoon hakeutuminen on laitonta. Soitat mafian riviroistolle, joka antaa sinulle kolme hintavaihtoehtoa: 4 000, 6 000 tai 8 000 euroa. Valitset edullisimman.

Sinut komennetaan laitakaupungin motellihuoneeseen, jossa ”lääkäri” tekee toimenpiteensä ja poistuu paikalta neuvoja antamatta. Alkanut verenvuoto ei lakkaa, sinua huimaa, pelkäät kuolevasi. Tilaat taksin sairaalaan. Sinne saapuu päivittäin 15–20 kaltaistasi potilasta, osa liian myöhään.

Tia Lessinin ja Emma Pildesin dokumenttielokuva The Janes (USA 2022) kertoo ryhmästä chicagolaisia naisia, jotka ryhtyivät 1960-luvulla salaa järjestämään turvallisia laittomia abortteja. Dokumentin alussa kuullaan, millaista oli hankkia raskaudenkeskeytys aikana, jolloin se oli Yhdysvalloissa lailla kielletty.

Nyt aborttioikeus on jälleen uhattuna, kun USA:n korkein oikeus kaavailee vuoden 1973 päätöksen Roe v. Wade kumoamista. Osavaltioissa lakeja on jo kiristetty, vaikka kolme viidestä amerikkalaisesta toivoo, että abortti säilyisi laillisena.

Pidätys oli The Janes -ryhmälle järkytys. Vankeustuomion pituus olisi voinut yltää sadan vuoden tuolle puolen.

Laittomana aikana The Janesin naisia uhkasivat sekä mafia että pitkät vankeustuomiot. ”Jos alkaa huolestua kaikista yksityiskohdista, ei saa mitään aikaiseksi”, toteaa ryhmän jäsen Eleanor Oliver ykskantaan.

Haastatellut naiset pitävät rohkeuttaan niin itsestäänselvänä, että se tuntuu hämänneen dokumentaristejakin. Toiminnan, jossa käytettiin eri viikoilla eri asuntoja ja eri autoja, olisi voinut kuvata jäntevämminkin, vaaran paremmin esiin nostaen.

Osa ryhmäläisistä muistelee aikaa koko nimellään, osa vain etunimellään. Salanimellä mutta omilla kasvoillaan osuudestaan kertoo epäidealistinen ”Mike”, joka valikoitui The Janesin aborttien tekijäksi toisaalta hyvän maineensa vuoksi, toisaalta siksi, että suuri osa jäsenistä luuli häntä lääkäriksi. Kun selvisi, että ”Mike” oli itseoppinut, The Janesin jäsenet oivalsivat, että hekin pystyisivät oppimaan abortinteon.

Paitsi rautaisia hermoja, toiminta on epäilemättä vaatinut vahvaa yhteishenkeä. Senkin dokumentti olisi voinut tavoittaa paremmin.

The Janes, HBO Max. (K13)

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat