Sivuroolien erikoismies, näyttelijä Philip Baker Hall on kuollut

Yli 200 roolin tekijän tunnetuin hahmo oli Seinfeld-sarjassa vieraillut kirjastopoliisi.

Philip Baker Hall vuonna 2014.

14.6. 16:40

Yhdysvaltalainen näyttelijä Philip Baker Hall on kuollut 90-vuotiaana. Hänet tunnettiin lukuisista sivuosistaan sekä menestyselokuvissa että tv-sarjoissa.

Hall esiintyi uransa aikana yli 200 roolissa, ja hän esitti usein totisia ja järkähtämättömiä hahmoja. Kaikkein tunnetuin rooli on kuitenkin Seinfeld-komediasarjan jaksossa vuodelta 1991. Siinä Hall esitti Bookman-nimistä kirjastopoliisia, joka tuli Jerry Seinfeldin kotiin peräämään 20 vuotta sitten palauttamatta jäänyttä kirjaa.

Vanhojen rikoselokuvien kyynisiä rikosetsiviä muistuttava Bookman-hahmo jäi elämään vuosikausiksi, vaikka se oli mukana vain yhdessä jaksossa ja lyhyesti myös sarjan päätösjaksossa.

Sekä Seinfeld että sarjan käsikirjoittaja Larry David ovat nimenneen Hallin hauskimmaksi sarjassa vierailleista näyttelijöistä. Itse Bookman-kohtaus jouduttiin lopulta leikkaamaan useasta otosta, koska Seinfeld ei kyennyt olemaan nauramatta koko kohtauksen ajan.

Bookmanista tuli Hallille myös käyntikortti entistä suurempiin rooleihin.

Hall itse muisteli Seinfeld-menestystä AV Clubin haastattelussa vuonna 2012. Ennen Bookman-roolia Hall oli tehnyt vuosikausia töitä teatterissa ja näytellyt elokuvissa ja tv-sarjoissa, joissakin myös vakiohahmona, ja hankkinut hyvän toimeentulon.

”Bookman oli todellinen räjähdys urallani, se on pakko myöntää”, Hall sanoi. ”Bookmanin jälkeen mikään ovi alalla ei ollut minulle suljettu.”

Vaikka Hall innostui näyttelemisestä ja esiintymisestä jo teini-ikäisenä, niin hänen uransa ammattinäyttelijänä alkoi vasta kolmekymppisenä, ja ensimmäisen elokuvaroolinsa hän sai vuonna 1970, jolloin hän oli lähes 40-vuotias.

Sitä ennen hän oli työskennellyt yliopistosta valmistuttuaan lukion opettajana.

Näyttelijänä Hallin tavaramerkki oli auktoriteettia huokuva matala ja karhea puheääni, jonka takia hänet valittiin usein esittämään tuomaria.

Vaikka Hall tunnettiin komediatöistään, niin hän teki paljon vakavia rooleja, eikä ainoastaan elokuvissa vaan myös teatterissa. Elokuvien draamarooleissa hän ehti työskennellä monenlaisten ohjaajien kanssa, Michael Mannista Robert Altmaniin ja Paul Thomas Andersonista Lars Von Trieriin.

Vuonna 1984 Hall esitti pääroolissa presidentti Richard Nixonia Altmanin elokuvassa Secret Honor. Lukuisista sivuosista tunnetuimpia ovat roolit Andersonin menestyselokuvissa Boogie Nights ja Magnolia.

Brittiläinen elokuvakriitikko Peter Bradshaw piti The Guardianissa julkaistussa muistokirjoituksessaan Hallia näyttelijänä, jolla oli ”luontaista voimaa ja painoa”.

”Philip Baker Hall osasi olla omantunnon ääni, viisauden ääni, auktoriteetin ääni ja pettymyksen ja pahassa maailmassa toimivien voimien kanssa tehdyn kompromissin ääni. Kaikessa näissä asioissa hän antoi voimaa ja merkitystä elokuville, joissa hän esiintyi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat