”Radio on minulle kaikkein maagisin väline”, sanoo levyjä jo 45 vuotta soittanut dj Bunuel

Hyvä musiikki on elämän luksusta, dj Bunuel eli Måns Strömberg korostaa.

”Kaverini luki kauan sitten moneen kertaan tarot-korteista, että kaikki eivät tule ikinä ymmärtämään minua, mutta kuitenkin riittävän monet. "Ja se riittää minulle”, Måns Strömberg eli dj Bunuel sanoo. Hänen ensimmäisestä dj-keikastaan tulee syyskuussa 45 vuotta.

27.6. 2:00 | Päivitetty 27.6. 6:27

Kesäkuun kolmas viikko on haastattelupäivänä vasta puolivälissä, mutta Måns Strömberg odottaa jo malttamattomana sunnuntaita. Silloin hän saa olla rakastamassaan työssään jälleen sataprosenttisesti oma itsensä , kun Yle Vegalla starttaa hänen kolmituntinen suora musiikkiohjelmansa Lux med dj Bunuel.

”Se sunnuntain lähetys on kuin viikoittainen käynti psykiatrilla. Voin kysyä itseltäni vointiani ja miettiä, mitä sanottavaa minulla oikein on.”

Strömberg on tehnyt ohjelmaansa ruotsinkieliselle Yle Vegalle kohta neljä vuotta ja aina ohjelman nimeen kirjattua tuplalupausta tavoitellen: tuodakseen valoa ja jakaakseen musiikillista luksusta.

”Radio on minulle kaikkein maagisin väline, vaikka en näe kuuntelijoita. Silti tuntuu vahvasti siltä, että me olemme kimpassa, että teemme ohjelmaa yhdessä.”

Lux med dj Bunuelin lisäksi Strömbergillä on kerran kuussa ohjelmapaikka Yle Radio 1:n Jazzklubissa – sekä takana pitkiä kausia muun muassa Radio Ettanissa ja Radio Helsingissä.

Toki dj Bunuel saa olla oma erottuva itsensä nykyään kaikilla muillakin keikoilla soittaessaan levyjä baareissa, kahviloissa, klubeissa ja ravintoloissa sekä monenlaisissa yksityisissä ja kaupallisissa tilaisuuksissa. Ja juuri sitä tilaajat häneltä yleensä odottavat: vahvaa tilanteellista tyylitajua sekä laajaan musiikilliseen tuntemukseen perustuvaa omaäänisyyttä ja omaperäisyyttä.

Ne saattavatkin olla syitä hänen pitkään, katkeamattomaan uraansa. Huomenna tiistaina 60 vuotta täyttävä Måns Strömberg on soittanut levyjä päätyökseen jo 40 vuotta ja osa-aikaisesti vielä kauemmin, kouluajoista saakka. Hänen ensimmäisestä varsinaisesta dj-keikastaan tulee syyskuussa 45 vuotta.

”Tempauduin tähän niin varhain ja niin täysillä, että ei tullut koskaan tarvetta miettiä toista ammattia tai edes tulevaisuutta. Se oli aina edessä ja on edelleen, sillä pidän katseen tiukasti tulevassa”, Strömberg sanoo kotonaan Kruununhaassa Pitkänsillan kupeessa.

”Siksi olenkin päätynyt tasaisin väliajoin täysin uusiin tilanteiseen, jotka ovat pitäneet yllä sekä uteliaisuutta että nöyryyttä.”

”Keikoilla puhdistan ilmaa usein kertomalla heti alussa, että olen yksinkertaisesti tullut vain soittamaan hyvää musaa, jota voi tanssia tai olla tanssimatta. Pakko ei ole koskaan”, Måns Strömberg lupaa.

Strömbergin selviytymistä musiikillisten muotien tyrskyistä selittää osin myös se, että hän ymmärsi ottaa tarpeeksi varhain etäisyyttä ”tiskijukan” perinteiseen työrooliin eli tanssittajan tehtävään.

”Soitin jo 1980-luvulla paljon firmojen juhlissa ja ryhdyin miettimään diskoidean mielekkyyttä. Onko tosiaan järkeä keskittää koko toiminta siihen, että ruokailun jälkeen joku lähtee sille neliölle joraamaan, ehkä vain tavan mukaan, ehkä jopa vastentahtoisesti”, Strömberg sanoo.

Toki hän tanssittaa mielellään edelleen, kun hetki on oikea. Mutta hän mieltää itsensä enemmän musiikillisten tunnelmien, tilojen ja tilanteiden luojaksi. Hän on myös tehnyt taustamusiikkisuunnittelua kymmeniin kauppoihin, ravintoloihin, baareihin ja hotelleihin.

”Keikoilla puhdistan ilmaa usein kertomalla heti alussa, että olen yksinkertaisesti tullut vain soittamaan hyvää musaa, jota voi tanssia tai olla tanssimatta. Pakko ei ole koskaan.”

Vaikeasti määriteltävä ”hyvä musa” on aihe, josta Strömbergillä riittää paljon sanottavaa. Dj Bunuelina hänellä ei kuitenkaan ole yhtä, kahta tai edes kolmea vakiosettiä, eikä mitään tyylilajia tai aikakautta, joka olisi toista parempi. Melkein kaikki musiikki on hänelle erikoismusiikkia, josta valtaosa jää radioissa valitettavasti huomioimatta.

”Suunnittelen joka keikan tilan ja tilanteen sekä yleisöstä tekemieni oletusten perusteella. Silti päämääräni on aina se, että musiikki lopulta valitsee itse itsensä. Ja että saan kaikki kiedottua musiikilliseen, energiat yhdistävään magiaan.”

Tehtävä ei ole helppo edes yleisön reaktioita herkeämättä lukevalle Strömbergille, mutta helpompi kuin ennen.

”Erilaisten musiikkien vastaanottavaisuus on nykyään moninkertaisesti suurempaa, eikä ikä tai sukupolvi tunnu määrittelevän enää mieltymyksiä. Ja se sopii minulle, sillä olen halunnut aina muistuttaa hyvän musan ajattomuudesta ja moninaisuudesta”, Strömberg sanoo.

”Sehän on sitä elämän luksusta.”

Kuka?

Måns Strömberg eli dj Bunuel

 • Syntynyt Helsingissä 1962.

 • Ylioppilas 1982, Lönnbeckska gymnasiet.

 • Dj, juontaja, muusikko ja äänitaiteilija sekä tapahtumatuottaja.

 • Aloitti dj-työt 15-vuotiaana 1977, päätoiminen vuodesta 1983.

 • Otti käyttöön nimen dj Bunuel 1980-luvun loppupuolella.

 • Soittanut levyjä noin 20 maassa.

 • Omia musiikkiohjelmia eri radiokanavilla vuodesta 1984.

 • Tehnyt 1990-luvulta taustamusiikkisuunnittelua muun muassa kauppoihin, hotelleihin ja ravintoloihin.

 • Porvoolaisen musiikkibaari Bar Maryn (1993–2007) perustaja ja taiteellinen johtaja.

 • Sosped-säätiön Mieletöntä valoa -hankkeen päällikkö 2014–2017.

 • Useita levytyksiä yhtyeiden Fat Beat Sound System ja XL jäsenenä.

 • Kaksi aikuista lasta.

 • Täyttää 60 vuotta tiistaina 28. kesäkuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat