Lightyear-animaatio kiellettiin jo 14 maassa naishahmojen suudelman takia – näyttelijä Chris Evans kutsuu kohtauksesta suuttuvia idiooteiksi

Disney ei ole toistaiseksi suostunut leikkaamaan elokuvasta toista versiota muslimienemmistöisten maiden vaatimuksista huolimatta. Yhtiön yritykset edustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä elokuvissaan kohtaavat vastustusta myös Floridassa, jonka niin sanottuun ”Don’t say gay” -lakiin se reagoi työntekijöidensä mukaan liian myöhään.

Buzz Lightyearin (äänenä Chris Evans) ystävän Alisha Hawthronen (Uzo Aduba) suudelma vaimonsa kanssa on aiheuttanut sensuurin aallon.

15.6. 15:56

Disneyn uuden Lightyear -animaatioelokuvan esittäminen on kielletty 14 maassa, kertoo uutistoimisto AFP. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Pixarin suosittujen Toy Story -elokuvien maailmaa laajentava ja Buzz Lightyear -hahmoon keskittyvä elokuva on kielletty useissa islaminuskoisissa maissa, koska se esittää kahden naishahmon välisen suudelman. Arabiemiirikunnat tiedotti elokuvan sensuroinnista muun muassa twiitillä, jossa Buzz Lightyearin hahmo oli kehystetty punaisella kieltomerkillä. Hallinnon mukaan elokuva loukkaa maan mediastandardeja.

Myös maailman suurin muslimienemmistöinen maa Indonesia ilmoitti elokuvan ”LGBT-suudelman” olevan sen yleisölle herkkä aihe. Maa suositteli elokuvan tekijöitä harkitsemaan kohtauksen esittämistä uudelleen, mutta ei kuitenkaan kieltänyt elokuvaa. Naapurimaa Malesian viranomaiset kommentoivat AFP:lle, ettei elokuvaa esitetä ennen uusia leikkauksia, sillä se ei ole soveliasta katsottavaa lapsille.

Disney ei ole tarjonnut elokuvasta vaihtoehtoista versiota, vaan levittää elokuvaa kokonaisuudessaan kaikilla markkina-alueillaan. Edellä mainittujen maiden lisäksi elokuvan esittämisen ovat toistaiseksi estäneet Bahrain, Egypti, Irak, Jordania, Kuwait, Libanon, Oman, Palestiina, Qatar, Saudi Arabia ja Syyria.

Närää on herättänyt kohtaus, jossa päähenkilö Buzzin ystävä Alisha suutelee vaimoaan. Elokuvassa suudelma on yksittäinen välähdyksenomainen hetki osana pidempää montaasia Alishan ja tämän vaimon suhteen etenemistä.

Kohtausta pidettiin rohkeana myös Yhdysvalloissa, jossa se alun perin leikattiin pois elokuvasta. Disney ja Pixar kuitenkin palauttivat kohtauksen elokuvaan, kun niiden omat työntekijät vaativat yhtiöiltä LGBTQ-ihmisten parempaa huomioimista.

Kiista Disneyn kyvystä puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä alkoi taannoin Floridan osavaltion hyväksymästä laista, joka kieltää seksuaalivähemmistöistä opettamisen kouluissa. Disney työllistää Floridassa noin 75 000 ihmistä, mutta pitäytyi aluksi reagoimasta lakiin. Julkisen paineen kasvaessa Disneyn toimitusjohtaja Bob Chapek lopulta tuomitsi lakimuutoksen. Nyt osavaltion konservatiivipoliitikot harkitsevat poistavansa yhtiöltä joitakin sen ennen nauttimista eduista.

Lightyear-elokuvassa pääroolin ääninäyttelevä Chris Evans tuomitsee sensuurin.

”Totuus on, että nuo [kohtauksesta suuttuvat] ihmiset ovat idiootteja”, hän sanoo Reutersin haastattelussa.

”Tulee aina olemaan ihmisiä, jotka pelkäävät ja takertuvat vanhaan. Mutta he kuolevat sukupuuttoon kuin dinosaurukset. Meidän pitäisi vain marssia eteenpäin ja hyväksyä kehitys, joka tekee meistä ihmisiä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat